Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.02.2017 | Seuratoiminta

Harrasteliikunnan työkalupakista apua seurojen arkeen

Miten rekrytoida ohjaajia harrasteryhmiin tai markkinoida pienellä rahalla seuran toimintaa esimerkiksi hyödyntämällä sosiaalista mediaa?

Harrasteliikunnan työkalupakki on kehitetty urheiluseuroille tyypillisten tarpeiden pohjalta, jatkona Onnistuneet caset jakoon –kokeilulle. Työkalupakki tarjoaa esimerkkejä ja apukeinoja seuran resursointiin, talouteen, yhteistyöhön ja markkinointiin. Yksi onnistunut projekti, jossa työkalupakkia on hyödynnetty, on HIFK Fotballin naisjalkapallon hanke HIFK Stadin mimmit.

HIFK Fotbollissa oli jo aiemmin yritetty perustaa naisjalkapallojoukkueita siinä kuitenkaan onnistumatta. Vuoden 2016 helmikuussa Raakel Koittola sai kuitenkin kasaan jopa neljä joukkueellista naispelaajia ja Stadin mimmit syntyi.

– Pelaajahakumme oli poikkeuksellisen avoin. Kaikki olivat tervetulleita, ja uskon että se helpotti mukaan lähtemistä. Naisten harrastefutikselle oli nyt selvästi tilaa, Koittola sanoo.

Harrasteliikunnan työkalupakista Koittola kertoo saaneensa vinkkejä siitä mihin suuntaan toimintaa kannattaa viedä, jotta se on harrastajille mielekästä. Stadin mimmit kutsuttiin Palloliiton toimesta mukaan myös seurakehityshankkeeseen. Hankkeessa mukana olo on ollut tärkeä asia.

– Olemme saaneet hyviä kontakteja ja apua resursseissa. Tärkeää on myös se, että emme koe olevamme yksin. Muillakin lajeilla ja toimijoilla on haasteita päivittäisessä tekemisessä. Muiden tarinat ja tekeminen ovat olleet suuria inspiraation aiheita, Koittola kiittelee.

Mistä saadaan sadalle naiselle harjoittelupaikka?

Aluksi Stadin mimmien käytössä oli yksi harjoitusvuoro. Kaikki pelaajat kerättiin samaan aikaan kentälle ja harjoitukset järjestettiin sen mukaisesti minkä tasoisia pelaajia tuli paikalle. Koittolan mukaan kaikki järjestyi koska ”oli järjestyttävä”.

– Nyt vuotta myöhemmin meillä on tarjota selkeästi neljä eri tasoista jengiä. Kaikille on omat vuoronsa ja pelivaatteetkin löytyy, Koittola kertoo iloisena.

Stadin mimmien toiminnan taustalla on ajatus siitä, että futis kuuluu kaikille. Koittola haluaa tarjota naisille paremman sijan jalkapallon parista. Stadin mimmit ovat saaneet hyvän vastaanoton:

– On ollut mieletöntä että myös HIFKin fanit eli Stadin Kingit ovat käyneet meidän peleissä. Tulee ihanan yhteisöllinen fiilis kun meidän harrastefutiksen fanikatsomossa on ihan tuntemattomia ihmisiä kannustamassa juuri meitä, Koittola kertoo.

Stadin mimmit käyttävät useita eri sosiaalisen median kanavia. Koittola vastaa toiminnasta, mutta tehtäviä ja päivitysvuoroja jaetaan eri henkilöiden ja joukkueiden kesken. Viestinnän kehittäminen on kuitenkin yksi Stadin mimmien seuraavista kehityskohteista. Apua ja vinkkejä voikin taas hakea esimerkiksi harrasteliikunnan työkalupakista.

Tutustu Harrasteliikunnan työkalupakkiin tästä >

HIFK fotboll Stadin mimmit>