Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.02.2017 | Huippu-urheilu

MM-Lahdessa tehdään yhteistyötä yli lajirajojen

Hiihdon MM-kisoissa Lahdessa hyödynnetään suomalaisen urheilun yhteistä osaamista. MM-joukkueen yleisjohtajana toimii Olympiakomitean kestävyyslajien lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen (kuvassa), lääkärinä useiden lajien parissa työskentelevä olympiajoukkueen vastuulääkäri Maarit Valtonen ja urheilupsykologina Huippu-urheiluyksikön asiantuntija Hannaleena Ronkainen, joka on valmistanut urheilijoita kotikisojen paineisiin jo vuosia.

– Kotiyleisön kannustus on käännettävä positiiviseksi voimavaraksi, olemme lähteneet ajattelussa siitä, että kotikisoista on meille valtavasti hyötyä, Ronkainen painottaa.

Joukkueen keskuudessa on toki tiedostettu myös kotiyleisön luomat paineet, niitä on käsitelty jo etukäteen.

– Kannustuksesta haetaan itseluottamusta, se voi olla viimeisten kilometrien aikana valtava voimavara, Ronkainen muistuttaa.

Ronkaisen mukaan henkinen valmennus on otettu urheilijoiden keskuudessa vastaan hyvin.

– Tämä koetaan jo osaksi valmentautumista. Muille ei haluta antaa millään osa-alueella tasoitusta. Olen toiminut hiihtäjien kanssa Sotshin olympialaisten jälkeen, lajiyhteistyötä tehdään myös uimarien kanssa.

Ronkainen oli olympiajoukkueen psykologina mukana myös Rion Olympialaisissa.

Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen näkee yhteistyön merkityksen suurena.

– Yhteistyön avulla jaamme kokemuksia ja näkemyksiä ja näin vältetään se, että emme sorru samoihin virheisiin montaa kertaa, Valtonen korostaa.

Joukkueen terveystilanne on viikkoa ennen kisoja hyvä.

– Nyt pyritään välttämään kaikkia niitä tilanteita, joissa voisi saada ”pöpöjä”. Olemme kehottaneet urheilijoita esimerkiksi välttämään kättelyä ja tervehtimään muilla tavoin.

Kärkkäinen: Kaikki on optimoitu ja mietitty

MM-joukkueen yleisjohtajana toimiva Olli-Pekka Kärkkäinen toivoo näkevänsä Lahdessa yhtenäisen joukkueen, vaikka mukana on kolme eri lajiryhmää.

– Lahdessa yhteistyötä tehdään monella eri sektorilla. Esimerkiksi suksihuollossa tietoa jaetaan hiihdon ja yhdistetyn välillä.

Yhteistyö on kestänyt jo pitkään, Lahtea varten on valmistauduttu jo pari vuotta. Datapankistamme löytyy tietoa lumen koostumuksesta, sen muutoksista lämpötilan mukaan ja kaikkea muuta mahdollista.

Kärkkäisen mukaan lajiryhmät ylittävä yhteistyö takaa sen, että kaikki olennainen tieto on kaikkien saatavissa.

– Yhteistyön kautta pystymme keräämään enemmän tietoa kaikkien urheilijoiden käyttöön. Kisojen aikana urheilijat voivat keskittyä ilman huolia omaan suoritukseensa, hän korostaa.

Huollon tilanne on myös pyritty optimoimaan kisojen aikana. Koska heidän työpäivänsä alkaa jo kukonlaulun aikaan, on huoltoryhmälle järjestetty omat majoitustilat aivan kisapaikan vierestä, joukkueiden ollessa majoitettuna Vierumäen Urheiluopistolla.

– Kaikki on mietitty etukäteen. Tarkoituksena on se, että urheilija pääsisi tekemään oman suorituksensa ilman mitään häiriötekijöitä, Kärkkäinen painottaa.

 

Katso videohaastattelu Lahden kisapaikoilta!

Hiihdon MM-kilpailut 2017 Lahdessa