Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.03.2017 | Seuratoiminta

Jyväskylässä iltapäivät napattiin treenikäyttöön

Alakouluikäiset lapset suoraan koulusta oman lajin treeneihin ja illat vapaita perheen yhteiselle ajalle. Kuulostaako hyvältä? Jyväskylän Voimistelijoissa näin on pyörinyt ryhmiä jo reilun kolmen vuoden ajan. Sekä valmentajat että vanhemmat kiittelevät ratkaisua.

− Vanhemman näkökulmasta tämä on aivan mahtava malli. Tällaisia mahdollisuuksia pitäisi olla paljon enemmän, kertoo Jyväskylän Voimistelijoissa liikkuvan kolmen lapsen äiti Nina Palkola.

− Tämä rauhoittaa kovasti perheen iltoja ja lapsetkin jaksavat treenata hyvin heti koulun jälkeen, hän jatkaa.

Iltapäiväryhmien kokeilu alkoi telinevoimistelun erikoisseurassa reilu kolme vuotta sitten. Malli vaati uutta ajattelua niin valmentajilta kuin vanhemmiltakin. Nyt iltapäiväisin, kello yhdestä eteenpäin, treenaa jo viisi voimisteluryhmää, joista osa jopa neljästi viikossa.

− Alussa oli paljon ennakkoluuloja. On totuttu, että kaikki harrastustoiminta tapahtuu vasta neljän-viiden jälkeen. Tämä vaatii toki lapsilta itsenäistymistä tai vanhemmilta järjestelyjä, jotta lapset pääsevät suoraan koulusta salille. Osa kävelee koululta jumppaan, toiset liikkuvat linja-autolla ja osa perheistä suosii kimppakyytejä tai isovanhemmat ovat apuna, kuvailee seuran päätoiminen valmentaja Sanna Kivi.

Seura järjestää pientä maksua vastaan välipalan halukkaille.

− Lasten päivissä on selvä rutiini; koulu, jumppa ja koti. Salille tullessa lapset syövät ensin välipalan ja tekevät hetken läksyjä ja sitten aloitetaan treenit. Salilla on iltapäivisin rauhallista ja lapset pystyvät hyvin keskittymään, Kivi kuvailee.

Keskittyminen ja jaksaminen onkin tärkeää, sillä Kiven valmentamat 8–11 -vuotiaat tytöt harjoittelevat jo neljänä päivänä viikossa, lähes kolme tuntia kerrallaan.

− Lapsillekin treenaaminen on kivempaa, kun on riittävästi virtaa, Palkola komppaa.

Valmentajille mahdollisuus tuplata tunnit

Täysipäiväisille valmentajille iltapäiväryhmät ovat mahdollistaneet ohjaustuntien tuplaamisen. Malli helpottaa erityisesti voimistelun kaltaisissa lajeissa, joissa harjoitusajat ovat pitkiä.

− Ennen valmennusryhmät menivät osin päällekkäin ja kaikki ohjaustunnit pakkautuivat iltoihin. Nyt voi rauhassa keskittyä yhteen ryhmään kerrallaan. Minulla on 16 valmennettavaa, joista nuorimmat tulevat heti koulun jälkeen ja hiukan vanhemmat sitten heti iltapäiväryhmän perään, Kivi kuvailee.

− Perheet ovat voineet vaikuttaa siihen, kummassa ryhmässä voimistelijat treenaavat, ja iltapäiväryhmä on ehdottomasti se suositumpi, hän kertoo tyytyväisenä.

− Tätä mallia kannattaa ehdottomasti jatkaa ja kehittää. Ohjaajia voisi vaikka mennä suoraan kouluille vetämään treenejä päivän päätteeksi. Ihan pienemmille riittäisi koulun sali hyvin toimintaympäristöksi, ideoi Palkola.