Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.03.2017 | Huippu-urheilu | Uutinen

Taitoluistelun MM-kisat jatkaa suurtapahtumien sarjaa osana Suomi 100 juhlavuotta

Tänään alkavat taitoluistelun MM-kisat keräävät maailman huiput Helsinkiin. Suomi saa toistamiseen lyhyen ajan sisällä mainetta suurkisojen järjestäjänä, ja Helsinkiin saapuu myös Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach.

Maailmalla taitoluistelu lukeutuu monella mittarilla suurlajeihin, sillä taitoluistelukisat keräävät Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa TV:n ääreen kymmeniä miljoonia katsojia. Kisat herättävät kiinnostusta myös Kansainvälisen Olympiakomitean suunnalla, sillä KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach vierailee kisoissa samaan tapaan kuin äskettäin päättyneissä Lahden MM-hiihdoissa.

– MM-kisoilla on suuri merkitys paitsi lajille, niin myös koko suomalaiselle urheiluelämälle, korostaa Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen johtaja Mika Lehtimäki.

– On tärkeää, että saamme MM-tason kisoja Suomeen ja sitä kautta näkyvyyttä huippu-urheilulle.

Suomella on kotikisoissa edustus kaikissa sarjoissa; miehissä, naisissa, jäätanssissa ja pariluistelussa. Edellisen kerran arvokisat järjestettiin Helsingissä vuonna 2009. Silloin pidetyissä EM-kisoissa Laura Lepistö voitti kultaa, Susanna Pöykiö pronssia ja Kiira Korpi sijoittui viidenneksi. Tämän kevään EM-kisoissa paras suomalainen oli sijalle 11 yltänyt Emmi Peltonen.

Olympiapaikkoja jaossa MM-Helsingissä

Helsingin MM-kisoissa on panoksena myös vuoden päästä käytävien talviolympialaisten maapaikat. Ennakkokaavailuissa suomalaisista parhaat mahdollisuudet olympiapaikkoihin omaavat tässä vaiheessa jäätanssipari Cecilia Törn – Jussiville Partanen ja naisten yksinluistelija Emmi Peltonen.

– Sotshin Olympialaisissa ei ollut mukana yhtään taitoluistelijaa, mutta nyt olympiapaikkoja olisi mahdollista ottaa kotikatsomon tuella. Toki kilpailun taso tulee olemaan todella kova ja olympiapaikka edellyttää suomalaisilta täydellistä onnistumista, Lehtimäki pohtii.

Huippu-urheiluyksikkö on ollut vaikuttamassa taitoluistelun tekemään hyvään työhön mm. vuosittain tehtävän tehostamistukipäätöksen kautta. Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että kotikisoihin valmistautuvilla urheilijoilla on ollut mahdollisuus haluamiaan tukipalveluita mm. fysioterapian ja urheilupsykologian osalta. Lisäksi huippu-urheiluyksikkö on ollut mukana tukemassa taitoluistelun valmennusta kahden nuorten olympiavalmentajan palkkatukien kautta. Maurizio Margaglio toimii jäätanssin ja Nuriya Pirogova yksinluistelun valmentajana. Näiden lisäksi yhteistyötä on tehty kansainvälisten leirien mahdollistamisessa luistelijoille.

– Taitoluistelu on rakentanut lajille vankan pohjan ammattimaisen seuratoiminnan avulla. Tästä työstä on 2000-luvulla seurannut hyvää kansainvälistä menestystä ja taitoluistelussa on potentiaalia myös tuleviin vuosiin. Kokonaisuutena suomalaiselle huippu-urheilulle on erittäin tärkeää jakaa parasta mahdollista asiantuntijaosaamista kansallisella tasolla, jotta pysymme mukana todella kovassa kansainvälisessä kilpailussa, kiteyttää Lehtimäki.

TAITOLUISTELUN MM-KILPAILUT, HELSINKI 29.3.-2.4.2017

VIDEO: MM-HELSINGISSÄ RATKOTAAN OLYMPIAPAIKKOJA