Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.05.2017 | Huippu-urheilu

Voimistelu tähtää Tokioon laajan yhteistyön ja huippuolosuhteiden avulla

Voimistelija Oskar Kirmes puhkuu harjoitusintoa. Rion Olympialaisten jälkeen leikattu nilkka kestää täysipainoisen harjoittelun ja nuori mies on asettanut selkeät välitavoitteet suurelle unelmalleen voittaa olympiamitali Tokion kisoissa 2020.

– Kaikkia ohjelmiani on vaikeutettu ja olen päässyt uusiin ohjelmiin hyvin sisään. Kahden seuraavan vuoden aikana ne ajetaan kunnolla sisään ja niitä seuraavien kahden vuoden aikana tehdään kovaa tulosta, Oskar kertoo askelmerkeistään.

Kirmes on pystynyt tekemään jo hyvinkin tarkan nelivuotissuunnitelman, sillä hän kuuluu niihin urheilijoihin joiden harjoitusolosuhteet Olympiakomitea, Voimisteluliitto ja hänen oma seuransa ovat laittaneet kuntoon.

– En voi sanoin kuvata tätä tunnetta. Kiitos organisaatioiden pystyn nyt keskittymään ainoastaan harjoitteluun ja kilpailemiseen, Oskar kiittelee.

Kirmestä valmentaa hänen isänsä Mati Kirmes, apuvalmentajia on hänen lisäkseen mukana useita. Olympiakomitea on järjestänyt yhdessä Voimisteluliiton kanssa olosuhteita kuntoon, myös fysioterapia ja terveydenhuolto hoituvat näiden organisaatioiden kautta.

– Pystymme leirittämään miesten maajoukkuetta paljon kotimaassa ja myös ulkomailla. Lisäksi tuomme ulkomailta huippuvalmentajia Suomeen ja saamme sitä kautta viime käden tietoa uusista tuulista, selvittää voimistelutoimen johtaja Liisa Ahlqvist-Lehkosuo Voimisteluliitosta.

Olosuhteista ei tingitä

Osa maajoukkuevoimistelijoista harjoittelee Jyväskylässä ja osa pääkaupunkiseudulla. Kotimaan harjoituskeskuksena toimii Kuortaneen valmennuskeskus, jossa voimistelijoilla on käytössä oma halli. Kirmes on leireillyt paljon myös Englannissa, maan olympiavalmennettavien kanssa.

– Britit nappasivat Rion Olympialaisista kuusi mitalia. Heidän tasonsa on kivenkova ja siellä todella näkee, missä maailman kärki menee, Kirmes kertoo.

– Suurin ero välillämme on vielä toistojen määrässä. He pystyvät harjoittelemaan kovempaa ja suurempia määriä.

Kirmeskin harjoittelee kovaa, kuutena päivänä viikossa yhteensä noin 30 tuntia. Vain sunnuntai on vapaapäivä.

– Viisi tuntia päivässä eri telineitä, sen lisäksi vielä huoltavat treenit. Olemme laskeneet, että ohjelmat on toistettava harjoituksissa 10 000 kertaa, sen jälkeen ne pitäisi osata vaikka unissaan.

Voimisteluliitto on pyrkinyt yhdessä Olympiakomitean kanssa järjestämään harjoitusolosuhteet sellaisiksi, että Kirmes voi valmentajineen harjoitella juuri niin paljon kuin haluaa. Tapiolan Tuulimäen väestönsuojassa, syvällä maan alla, on Espoon Telinetaiturien harjoitussali. Siellä Kirmes saa harjoitella niin paljon kuin pystyy nuorten haastajiensa kanssa.

– Olemme järjestäneet harjoituksiin mukaan kerran viikossa fysioterapeutin, jotta lihashuoltoa voidaan tehdä heti harjoitusten jälkeen, Ahlqvist-Lehkosuo kertoo.

– On myös hienoa, että seura on mukana järjestelyissä niin, että huippuryhmä voi harjoitella tiettyinä aikoina niin kuin haluaa.

Voimisteluliitossa uskotaan vahvasti siihen, että telinevoimistelu nousee uudelleen maailman huipulle.

– Maajoukkueessa on hyvä henki päällä ja kevään maailmancupin kisoissa tuli taas loistavia tuloksia, Alhqvist-Lehkosuo iloitsee.

– Tavoitteenani on ottaa mitali Tokion olympialaisista 2020, Kirmes puolestaan painottaa.

VIDEO: Oskar Kirmes tähyää jo Tokioon