Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.06.2017 | Seuratoiminta

”Paljon saa jo aikaan sillä, että kysyy, miltä tuntuu”

Liikunta herättää vahvoja tunteita. Usein ne ovat innostavia, mutta joskus pelottavia ja epämukavia. Sama asia voi olla huippu- tai kauhukokemus. Liikuntapsykologian tohtori Taru Lintunen tietää miksi näin on.

− Liikunta on luonteeltaan niin julkista: suoritukset, epäonnistumiset, jopa se, miltä näyttää. Myös fyysiset tuntemukset ovat vahvoja: tulee hiki, hengästyy, kastuu, pallo tulee päähän…

Myös yksin- ja erillejäämisen tunteet voivat olla todella voimakkaita. Lintunen kertoo tutkimuksesta, jossa kolme osallistujaa heittelee palloa. Jossain vaiheessa yksi jätetään ulkopuolelle ja kaksi pelaajaa alkaa heitellä palloa keskenään. Ulkopuolelle jääneellä pelaajalla aktivoituvat aivoissa samat alueet kuin fyysisessä kivussa.

− Jo näinkin pienessä eristämisessä tapahtuu vahva reaktio. Vuorovaikutuksen ongelmat voivat vaikuttaa voimakkaasti ilmapiiriin ja yksilön kokemuksiin: klikit, kiusaaminen, dominointi, ulkopuolelle jättäminen, Lintunen avaa.

Ohjaajan taidot keskiössä

Motivoiva ja psyykkisesti turvallinen liikuntaympäristö on kuitenkin mahdollista luoda. Vahvassa roolissa on ryhmän vetäjän tunne- ja vuorovaikutusosaaminen. Urheilijalla on tarve kokea olevansa hyvä, pätevä ja osaava. Tärkeää on myös, että kokee voivansa vaikuttaa asioihin.

− Vaikuttamismahdollisuus tarkoittaa myös sitä, että ohjaajan täytyy kestää, että ryhmä tekeekin jotain ihan muuta kuin oli alun perin suunniteltu, Lintunen muistuttaa.

Kolmas tärkeä asia on yhteenkuuluvuuden tunne. Osallistujan tulee kokea, että kuuluu ryhmään ja yhteisöön ja siinä on turvallista olla.

Lintunen neuvoo tekemään tunteille tilaa.

− Sillä saa jo paljon aikaan, että kysyy, miltä tuntuu ja rohkaisee tunteiden ja ajatusten ilmaisuun. Toinen tärkeä tekijä on eläytyvä kuuntelu. Kaikkeen ei tarvitse antaa vastauksia, vaan kuuntelemalla antaa tilaa urheilijan omille ratkaisuille.

Liikuntapsykologian tohtori Taru Lintunen Jyväskylän yliopistosta puhui 17.5.2017 järjestetyssä Mediareenan lasten ja nuorten liikunnan tapahtumassa motivoivasta ja psyykkisesti turvallisesta liikuntaympäristöstä.

Teksti: Sanna Mönkkönen