Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.07.2017 | Huippu-urheilu

Suomelle jättipotti EYOF-kisojen päätöspäivänä

Suomen nuoret yleisurheilijat yltyivät huikeaan vireeseen ja nappasivat neljä mitalia EYOF-kisojen viimeisenä kilpailupäivänä. Lisäksi poikien koripallojoukkue taisteli itselleen pronssimitalit kaatamalla Kroatian lukemin 56-53. Näin Suomi nousi mitalistilastossa selkeästi parhaaksi Pohjoismaaksi 11 mitalillaan, joista 4 on kultaisia. Tulos on Suomen paras vuodesta 1991 kilpailtujen EYOF-kisojen historiassa.

Päätöspäivän kovimmasta suorituksesta vastasi Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen, joka täräytti tyttöjen keihäänheitossa viimeisellä heitollaan kultamitaliin riittäneen 17-vuotiaiden SE-tuloksen 58,11. Valtasen aiempi ennätys 500 gramman keihäällä oli 56,71. Valtanen kamppaili vaikeuksien kanssa kisan alkukierrokset, joiden aikana hänen parhaansa kantoi vain 50,52. Viimeiseen heittoonsa Valtanen asteli latautuneena ja viskasi suomalaisten keihäsperinteiden mukaisesti jättisiivun, jonka ansiosta kultamitali irtosi lähes 3 metrin erolla ennen Turkin Hanci Munevveeria.

– Joukkueenjohtajana täällä oleva Mikaela Ingberg sanoi mulle verkkakentällä, että viimeiselläkin heitolla voi tehdä huipputuloksen, eikä koskaan saa luovuttaa. Pidin sen mielessä ja nyt tuntuu ihan käsittämättömältä, että onnistuin tiukassa paikassa heittämään noin pitkälle, 16-vuotias Valtanen riemuitsi.

Yleisurheilusta kolme pronssia

Valtasen kultamitalin lisäksi suomalaiset yleisurheilijat juhlivat kolmea kolmossijaa. Mitalijuhlat aloitti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander, joka juoksi pronssille poikien 2000 metrin esteissä ennätysajallaan 6.03,63. Portugalin Mendes Barros Etson kellotti voittoajaksi 5.58,24 ja hopealle noussut Ranskan Axel Fournival juoksi 6.02,05.

– Todella tyytyväinen olen. Vikalla vesiesteellä yritin vielä päästä mukaan voittokamppailuun mutta kolautin polveani esteeseen eikä saumoja korkeammalle ollut. Lähdin tietoisesti pitämään vauhtia ja se oli ihan toimiva taktiikka, Helander kertoi kisan jälkeen.

Pronssimitalille ylsi niin ikään Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä, joka saalisti jo kisojen toisen henkilökohtaisen mitalinsa. Eilisen kolmiloikan kolmossijan seuraksi Kähärä nappasi korkeushypyn pronssia ennätystuloksellaan 180. Voittoon hyppäsi Ukrainan Yaroslava Mahuchikh tuloksella 189 ja hopeaa voitti Venäjän Elena Kulichenko tuloksella 187.

– Mitali oli kyllä pieni yllätys, sillä en ollut tilastoissa kolmen parhaan joukossa. Onhan tämä nyt mahtava fiilis, kun saa kaksi mitalia kisoista, missä on mukana Euroopan parhaat urheilijat, iloitsi Kähärä.

Päivän kolmannen pronssimitalin voitti poikien 4×100 metrin pikaviestijoukkue Laine – Kaukonen – Mäntylä – Hirvinen. Suomi nipisti alkueräajastaan 23 sadasosaa ja pysäytti kellot aikaan 42,39 Belgian ja Norjan takana.

– Juoksu kulki tänään ihan sairaan lujaa ja vaikka vaihdot eivät täysin onnistuneetkaan, niin kyllä me oltiin kova jengi tänään, Suomen kakkososuudella kapulaa kiidättänyt Lassi Kaukonen fiilisteli.

Koripallopojat tekivät historiaa

Suomen poikien koripallojoukkue kaatoi pronssiottelussa Kroatian ja varmisti Suomelle historian ensimmäisen EYOF-kesäkisojen palloilumitalin. Suomi teki lopussa huikean nousun ja voitti viimeisen erän pistein 21-10.

– Vastakkain oli kaksi väsynyttä joukkuetta mikä näkyi hyökkäyspelaamisessa. Hieno fiilis, että pojat pystyivät tässä tilanteessa pelaamaan itselleen voiton. Voitto kiteytyi joukkueen vahvaan yhteistyöhön ja omien vahvuuksien hyödyntämiseen. Loppu oli aikamoista trilleriä, mutta hyvä että tulos oli tämä, kiteytti joukkueen päävalmentaja Antti Koskelainen.

Ottelun tilastoissa Suomen parhaat pelaajat olivat Erik Sajantila (10/12/4 ast), Mustapha Amzil (9/13) ja Teemu Suokas (10/3).

Suomelle historian paras tulos EYOF-kisoissa

Suomi saavutti kisoissa yksitoista mitalia (4-1-6), mikä on paras tulos vuodesta 1991 käytyjen Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien historiassa. Suomi oli tämänvuotisissa kisoissa ylivoimaisesti paras Pohjoismaa.

– Joukkueen tulos on upea, sillä mitalien lisäksi näimme valtavan määrän hienoja venymisiä ja omia ennätyksiä. Erityisen iloinen ja ylpeä olen siitä yhteishengestä, mikä porukkaan on syntynyt valmistautumisleirin ja kisareissun aikana. Useat urheilijat ja valmentajat kiittivät yli lajirajojen annettua tukea, se siivitti koko joukkuetta kohti huipputulosta, summaa joukkueenjohtaja Mikaela Ingberg.

– Näiden nuorten matka huippu-urheilijoina on vasta alussa; he saivat täältä arvokasta kansainvälistä kokemusta ja nyt pyrimme kaikin keinoin tukemaan heidän tietään kohti aikuisten sarjojen huippua, toteaa Ingberg.

 

Suomalaisten tulokset Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla lauantaina 29.7.:

JUDO
Joukkuekisa, 1. Kierros: Suomi (Djoukaev, Korhonen, Pyykkö, Kubaev) – Viro 2-3.

KORIPALLO
Poikien pronssiottelu: Suomi – Kroatia 56-53.

YLEISURHEILU
1500m finaali: 4. Nathalie Blomqvist 4.26,98 (PB).
2000m ej finaali: 3. Eemil Helander 6.03,63 (PB).
4x100m finaali: 3. (Laine, Kaukonen, Mäntylä, Hirvinen) 42,39.
Korkeushyppy finaali: Jessica Kähärä 180 (PB).
Kolmiloikka finaali: 10. Oliver Kärki 13,55
Keihäänheitto finaali: 1. Julia Valtanen 58,11 (PB).

EYOF-tulospalvelu