Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.08.2017 | Huippu-urheilu

Painonnostotrio universiadeihin reippaalla asenteella

Suomea edustaa Taipein kesäuniversiadeissa vahva trio, joka on kotiutunut jo kisakylään hyvällä mielellä ja on valmiina jo reippaalla asenteella ensi viikon tiistaina-torstaina käytäviin kilpailuihin.

Suomen kisajoukkueen muodostavat painonnostossa Turun Atleettiklubin Saara Leskinen ja Eero Retulainen sekä Rovaniemen Reippaan Sami Raappana. Joukkueen valmentajana toimii Jere Johansson.

– Mitä olen viimeisimpiä treenejä nähnyt, hyvältähän tämä näyttää. Nyt itselläni on paine siihen, etten ”kämmää” hyvin alustettuja asioita täällä paikalla eli saan viimeistelyt kuntoon ja sen, että kaikista saadaan paras kisatilanteessa irti, joukkueen treeniolosuhteita ennen kisapäiviä virittelevä Johansson toteaa.

Leskinen valmiina ennätyksiin

Turun ammattikorkeakoulussa muotoilua opiskeleva Saara Leskinen (-93) on ensi näkemästään Taipeissa vaikuttunut.

– Kisakylä on näyttänyt kivalta ja on mielenkiintoista päästä näkemään tämä tapahtuma kokonaisuudessaan. Kyseessä on yksi kauden pääkilpailuista ja koko kesä on treenattu tätä varten EM-kisoista lähtien, ennätykset 87 kg, 108 kg ja 191 kg omaava Leskinen kertoo.

Tavoitetta on sijoituksellisesti kisaan vaikea vielä asettaa, kun osanottajista ei tarkempaa tietoa ole. Perinteisesti universiadit ovat keränneet aivan maailman terävintäkin kärkeä paikalle.

– Omia ennätyksiä lähden tekemään. Tiedän, että olen kunnossa ja treenit ovat menneet hyvin. Kesän olen keskittynyt pitkälti urheilemiseen, työt olen jättänyt valmennushommiin, Leskinen kertoo.

Toisen kisanostajan Eero Retulaisen valmennettava Leskinen on tehnyt suoritustekniikkaansa olennaisen muutoksen ja nyt on edessä tulikoe sen kanssa.

– Valmentajana yleensä pelottaa tässä vaiheessa, mutta olen nähnyt Saaran tekniikan pysyvät hyvin paketissa, kisajoukkueen valmentaja Johansson kehuu.

Leskisen sarjan -63 kg Suomen ennätykset ovat tempauksessa Heidi Harjun 90 kg, työnnössä Anni Vuohijoen huhtikuun EM-kisoissa tekemä 111 kg ja yhteistuloksessa Vuohijoen niin ikään EM-kisoissa tekemä 201 kg.

Jääkarhu kokemassa kuumuutta

Turun yliopistossa taloustieteen maisteriopintoja tekevä Eero Retulainen ei myöskään pidä omaa hyvää fiilistään piilossa.

– Erittäin kovassa kunnossa ja erittäin kuumaa, Retulainen kuvailee tuntojaan Taipein kisakylässä vajaan vuorokauden oleskelun jälkeen.

– Ennätyskunnossa tunnen olevani ja treenit ovat menneet hyvin, joten luottavaisin mielin tässä ollaan. En ole ennen näin kuumassa pitkään ollut, joten mielenkiintoista nähdä monessakin suhteessa.

Retulaisen ennätykset ovat 150 kg, 192 kg ja 339 kg, joista yhteistuloksen ja tempauksen ennätyksen itsensä sekä Arto Savosen valmentama ”Jääkarhu” nosti Splitin huhtikuun EM-kisoissa.

Kisajoukkueen pohjoisin tuulahdus

Koko Suomen 87:an urheilijan kisajoukkueen pohjoisin urheilija, Rovaniemen Sami Raappana puolestaan on kuumuuden kanssa sinut. Espoon Metropolia ammattikorkeakoulussa LVI-mestariksi opiskeleva nostaja on myös toipunut leikkauksesta jo hyvin.

– Olen treenannut Thaimaassa joka vuosi, joten tiedän hyvin miten kroppa kuumuudessa käyttäytyy. Hyvällä fiiliksellä pääsen kisaamaan, kun vuosi sitten leikattu eturistiside on kunnossa. Kyseessä on yksi kauden pääkisoista ja lähden parantamaan toukokuun Helsinki Openin tuloksia (125+163).

Raappana on ehtinyt katsastaa myös Taipein kisakylää hiukkasen.

– Vähän täytyy myöntää, että olen yllättynytkin miten isosti on homma järjestetty.

Mika Tiaisen valmennettavan ennätykset ovat 130 kg, 173 kg ja 301 kg.