Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.08.2017 | Huippu-urheilu

Taekwondon liikesarjalaiset haluavat päästä näyttämään kaiken osaamisensa Taipeissa

Suomea edustaa Taipein kesäuniversiadeissa neljä urheilijaa taekwondon liikesarjoissa. Frans Salmi on mukana Essi Labartin kanssa yksilökilpailussa ja Salmen kanssa joukkuekilpailun ryhmän muodostavat Olli Siltanen sekä Christian Kamphuis.

Poomsaeta eli taekwondon liikesarjoja kuvaillaan Suomen Taekwondliliiton sivuilla näin:

”Poomsae paljastaa armotta, hallitseeko sen tekijä tasonsa mukaiset taekwondon perusasiat, kuten tekniikoiden oikean suoritustavan, rytmityksen, tasapainon, hengityksen, voiman suuntaamisen ja keskittymisen. Kilpailuissa arvostelu perustuu seuraaviin seikkoihin:

Liikesarjan oikeellisuus (40%) ja esittäminen (60%).”

Kilpailijat tekevät suorituksensa yksin ja ne arvostellaan tuomariston toimesta. Ensin ohjelmassa on karsintakierros, jossa kilpailijat tekevät kaksi perinteistä liikesarjaa. Tästä parhaat jatkavat semifinaaleihin, jossa tehdään taas kaksi perinteistä liikesarjaa. Finaaliin selviää kahdeksan parasta ja siellä tehdään perinteisen liikesarjan lisäksi ns. freestyleosuus. Tähän freestyleosuuteen niin miesten joukkue, kuin Salmikin yksilökilpailussa haluavat päästä osaamistaan näyttämään.

– Yksilökilpailussa isoin haaste on päästä finaaleihin, että pääsee näyttämään freestyleen. Siihen olen laittanut eniten ”efforttia”. Perinteiset liikesarjat pitää kuitenkin mennään hyvin, että sinne asti selviää. Finaalipaikkaan olen tyytyväinen ja freestyle on sitten siellä arvoituksellinen, Euroopan mestari Salmi hieman arvoituksellisesti itsekin sanoo.

Miesten kolmikko saapui kisapaikalle jo sunnuntaina ja erinomaisen hengen sekä huumorin omaava trio on ollut tyytyväinen näkemäänsä sekä kokemaansa.

– Paras kisa- ja treenipaikka tähän mennessä. Kisahalli on iso ja tyylikäs, aiemmin ollaan oltu vähän sivuroolissa, jo kolmansissa universiadeissa mukana oleva Olli Siltanen kehuu.

Joukkueen yhtenäisyyden näkee jokainen sivustaseuraajakin. Sama kolmikko saavutti aiemmin tänä vuonna EM-kisoissa pronssia.

– Kyllä meillä on hyvä synkro ja energia porukassa. Huonoja puujalkoja lentää koko ajan. Valmentaja Jarkko Mäkinen on kuvaillut, että me teemme asioita pilke on silmäkulmassa, mutta silti tosissaan, trio kuvailee yhtenäisyyttään.

Taipei tullee miehille tutuksi uudelleen ensi vuoden MM-kisoissa.

Essi Labart saapui kisakylään vasta tiistai-iltana, joten tutustumista ei vielä keskiviikkoaamuna hänellä paljoakaan ollut tehtynä.

– Hahhah….no kuumaa on ainakin! Kisan taso tulee olemaan kova, kuten kaksi vuotta sitten Gwangjussa. Parhaani yritän saada tehdyksi, toisissa universiadeissa nyt kilpaileva Labart totesi.

Taekwondon liikesarjojen ohjelma Taipeissa:
(Ajat Suomen aikaa)
SU 20.8. 4:00 miesten ja naisten yksiösarjat
MA 21.8. 4:00 joukkuekilpailu

Suomen taekwondon liikesarjojen joukkue Taipeissa:
Frans Salmi, Budokwai Taekwondo, Itä-Suomen yliopisto avoin, yksilä ja joukkue (@franssalmi)
Olli Siltanen, Budokwai Taekwondo, Turun yliopisto, joukkue (@yopchaolligi)
Christian Kamphuis, Taekwondourheilijat 2011, Itä-Suomen yliopisto avoin, joukkue (@christiankamphuis)
Essi Labart, Taekwondourheilijat 2011, Yrkeshögskolan Arcada, yksilö