Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.08.2017 | Huippu-urheilu

Nokelainen ja Kangas hakevat universiadeista oppeja kohti Tokiota

Suomen naisten keihäskaksikko Heidi Nokelainen ja Jenni Kangas aloittavat kisarupeaman ensi viikon keskiviikkona Taipein universiadeissa. Treenivauhtiin pääseminen on ottanut aikansa, mutta jahka keihäät löytävät tiensä Taiwaniin, alkaa olla kaikki valmista itse kisoihin.

Nokelainen ja Kangas ovat torstaina iltapäivällä valmistautumassa ensimmäiseen heittotreeniinsä Taiwanissa. Ongelmaksi koituvat kuitenkin keihäät, jotka ovat edelleen matkalla Suomesta kohti universiadien kisakylää. Itse urheilijat ovat kuitenkin päässeet turvassa ja aikataulun mukaisesti perille. Palautuminen pitkän matkustamisen jälkeen on alkanut, mutta vaatii vielä aikansa.

– En kyllä tiedä, uskallanko vielä heittää. Kroppa on vielä sen verran jumissa matkustamisesta, toteaa Kangas.

Nokelainen on siirtynyt voimatreenin pariin painopallojen luokse suosiolla. Kroppa tuntuu vielä siltä, että heittotreeniin ei uskalla lähteä.

– Muutenkaan emme heitä yleensä kuin kaksi kertaa viikossa. Heittäminen on sen verran kovaa kuormitusta kropalle, joten treenit koostuvat pitkälle heittoa tukevasta tekniikkatreenistä, sanoo Nokelainen.

Myös lämpötila tuo omat haasteensa harjoitteluun: kovasykkeistä ja intensiivistä harjoittelua on kevennettävä, jotta treeni pysyy laadukkaana ja energiaa riittää jokaiselle kisapäivälle.

– Tähän kuumuuteen tuskin koskaan kroppa tottuu. Vetää saa juoda koko ajan, ja tuntuu ettei sekään riitä, toteaa Jenni naurahtaen.

Universiadit ovat kummallekin keihäsnaiselle toiset. Kangas, että Nokelainen ovat kumpikin sitä mieltä, että tällaiset kisat luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta suomalaisurheilijoiden keskuudessa, jakaa lajitietoutta lajien välillä ja ennen kaikkea antaa upeita kokemuksia pelkän matkustamisen puolesta maailman toiselle puolen.

– Niin vähän tulee vietettyä aikaa kenenkään kanssa kauden aikana Suomessa. Tällaisilla matkoilla esimerkiksi me yleisurheilijat tapaamme toisiamme ja tutustumme toisiimme paremmin, sanoo Kangas.

Itse kisoihin naiset astelevat varmoin askelin. Kummatkin naisista ovat kiskaisseet Suomessa yli 60 metrin heitot, jotka povaavat jo hyviä sijoituksia universiadeissa. Pääsääntöisesti naiset kuitenkin hakevat varmuutta ja oppeja kohti Tokion olympialaisia.´

– Me Jennin kanssa otetaan kaikki oppi irti täältä, mikä voi valmistaa meitä kohti Tokiota. Ja totta kai on tärkeää, että saamme itse tehtyä hyvät kisasuoritukset, toteaa Nokelainen.

Jenni Kangas sen sijaan havittelee suoraan mitalisijoitusta.

– En ole nähnyt listaa muista kilpailijoista, mutta en usko, että kovin kauaksi pitäisi jäädä mitalista, jos heitto kulkee.

Nokelainen ja Kangas saivat kuumuudesta huolimatta tehtyä hyvän puolentoista tunnin treenin harjoituskentällä. Treenien päätteeksi kentän laidalle ilmestyy myös tutun näköinen keihäspussi.

– Jes, ja kaikki keihäät ovat vielä ehjänä, iloitsee Kangas.

Suomen naisten keihäänheiton aikataulu:
(Suomen aikaan)
KE 23.8.         13.10/14.15                        Keihäs karsinta
PE 25.8          14.50                                  Keihäs Finaali

Suomen naisten keihäsjoukkue:
Jenni Kangas, Seinäjoen Seudun Urheilijat, Lahden AMK
Heidi Nokelainen, Joensuun Kataja, Itä-Suomen yliopisto