Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.08.2017 | Huippu-urheilu

Heikki Saarenketo hyppäsi neljänneksi Universiadeissa

Keskiviikko toi mukavia suomalaisuutisia Taipein kesäuniversiadeista. Kohokohtina olivat Heikki Saarenkedon nelostila kovatasoisessa telinevoimistelun hyppyfinaalissa, naisten lentopallojoukkueen paikka jatkopeleissä ja hienot finaalipaikat yleisurheilussa.

Saarenketo hyppäsi kautensa parhaan kisansa ja sijoittui neljänneksi telinevoimistelun hyppyfinaalissa pistein 14.233. Sijoitus oli enemmän kuin Saarenketo osasi odottaa kovatasoisessa kilpailussa.

– Lähdin hakemaan viidettä tai kuudetta sijaa, mutta kyllähän tämä neljäskin tuntuu hyvältä.

Valmentaja Timo Holopainen kommentoi kisan olleen hieman poikkeuksellinen, mutta loistava olosuhteiltaan Saarenkedolle.

– Yleensä lämmittelykierrosta ei oteta finaalissa, mutta tänään otettiin. Heikki lähti kisaan rauhallisesti ja tapansa mukaan hyvin keskittyneesti.

Holopaisen mukaan finaalissa nähtiin Saarenkedon parasta hyppyantia. Saarenketo kuitenkin kuittaa kovempia tuloksia tulevaisuuteen.

– Kahden vuoden päästä mennään sitten mitaleille.

Kisan voiton vei Dominikaanisen tasavallan Audrys Nin Reyes ennen ukrainalaista olympiavoittajaa Oleg Verniaievia. Verniaiev otti Taipeista kaikkiaan viisi mitalia.

Lentopalloilijat kahdeksan joukkoon

Naisten lentopallojoukkue selvitti tiensä upeasti kahdeksan parhaan joukkoon sijoituttuaan alkulohkossaan toiseksi. Lohkovaiheen päätöspelissä Suomi kukisti Meksikon 3-0 (25-18, 25-19, 25-14).

Lohkon päätöspelissä Venäjä tarvitsi yhden erävoiton oman lohkovoittonsa ja Suomen jatkopaikan varmistamiseksi. Brasilialle hävityn avauserän jälkeen joukkue sai pelinsä kuosiin ja voitti sen 3-1. Näin naisten lentopallon mahtimaihin kuuluva Brasilia putosi pelaamaan sijoista 9-16.

Suomi kohtaa perjantaina kello 18 paikallista aikaa (13 Suomen aikaa) puolivälierässä Japanin. Japani voitti lohkossaan Thaimaan, USA:n ja Latvian kaikki 3-0.

Suomen päävalmentaja Tapio Kangasniemen mukaan Meksiko kaatui keskiviikkona Suomen syöttöön – ja omaan vastaanottoonsa.

– Peli oli aika hyvin hanskassa alusta alkaen. Meksikolla ei käytännössä ollut vastaanottoa ollenkaan. Toki meidän syöttökin oli hyvä. Se teki pelin helpoksi.

Suomi pelasi koko pelin ilman vaihtoja samalla seitsikolla: Alanko, Korhonen, Kosonen, Karhu, Laakkonen, Pihlajamäki ja Koskelo (L).

Jo avauserään Suomi syötti seitsemän ässää ja koko otteluun 12. Laura Pihlajamäki syötti niistä viisi ja Salla Karhu neljä. Torjuntoja kertyi 10 ja hyökkäysprosentti oli hieman yli 40

– Välipäivä tulee tarpeeseen, sellainen kutina tässä on. Ei fyysiseltä kannalta niinkään, mutta kaiken muun ympärillä olevan takia. Energiaa on mennyt paljon. Täältä tulee paljon oppia juuri tuossakin suhteessa.

Päävalmentaja on ollut tyytyväinen joukkueen tapaan hoitaa erilaiset olosuhteet.

– Pitää nauttia kaikesta ympärillä olevasta, mutta pelitilanteeseen fokusoidaan 100 prosenttia, Kangasniemi sanoi.

Teemu Vuorela ui komeasti ennätyksensä 

100 metrin vapaauinnissa Teemu Vuorela paransi huimat 0,64 sekuntia ennätystään ajallaan 50,47, sijoittuen 27:nneksi. Puolet lyhyemmälle matkalle tähtäävä Ari-Pekka Liukkonen ui 50,39 ollen 27:s.

–  Olen kyllä tyytyväinen tulokseen, kun en ole nyt niin paljoa treeneissä edes keskittynyt vapaauintiin ja mitä aamukisan puitteissa pystyn itsestäni antamaan, sanoi Vuorela.

Patricia Aschan oli 22:s 200 metrin rintauinnissa, Eetu Piiroinen 24:s 800 metrin vapauinnista, Nea Norismaa 31:s ja Fanny Teijonsalo 34:s 100 metrin perhosuinnissa.

Yleisurheilussa hieno avauspäivä

Salla Sipponen aloitti suomalaisten yleisurheilukisat keskiviikkona selviytymällä viimeisenä kiekonheiton finaaliin tuloksella 51.49.

Eetu Rantala juoksi itsensä 100 metrin välieriin. Aamun alkuerissä Rantala juoksi kauden parhaansa 10,55 ja illan toisissa alkuerissä saman ajan selviten jatkoon aikavertailussa.

Aamun alkuerissä Ville Myllymäki juoksi 10,84 ja karsiutui.

– Toinen alkuerä vaati jo pientä puristamista, kun kisaa jouduttiin siirtämään rankkasateen vuoksi ja joutui lämmittelemään uudestaan, mutta se kääntyi onneksi voitokseni, sanoi Rantala.

Pituushyppääjä Matilda Bogdanoff leiskautti puolestaan naisten illan pituuskarsinnassa komeasti 619 ja oli viides.

Jenni Kankaan keihäs lensi karsinnassa 55,20 ja se oikeutti finaalipaikkaan yhdeksäntenä. Heidi Nokelaisen 51,95 ei riittänyt jatkoon.

Kosonen ja Koponen voittivat kertaalleen

Judokat Otto Koponen (-60 kg) ja Marianne Kosonen (-48 kg) voittivat kertaalleen. Koponen pääsi kokeilemaan tappionsa jälkeen vielä keräilyjä, mutta sielläkin tie nousi pystyyn.

Avausottelussaan Kosonen kukisti jatkoajalla onnistuneella käsilukolla ipponin arvoisesti Turkin Gul Sentürkin. Hollannin Suzanne Zegers oli kerimäkeläistä parempi toisessa ottelussa voittaen sen waza-arilla.

Koponen avasi kisat kovalla taistelulla Intian Ajayta vastaan voittaen sen waza-arilla. Toisessa ottelussa Japanin Taikoh Fujisaka oli parempi voittaen ipponilla vajaassa kolmessa minuutissa. Keräilyissä Koponen sai vastaansa Ukrainan Bekirbek Morgoyevin, joka voitti ottelun sidonnasta tulleella ipponilla.

Ranska kalpanaisiamme parempi 

Naisten kalpajoukkue aloitti keskiviikkona erittäin terävästi joukkuekilpailun, mutta lopulta lajin mahtimaa Ranska kiri voittoon ja jatkoon pistein 32-45.

Anna Salminen avasi pelin upeasti voittaen Alexandra Louis Marien 5-0. Tämän jälkeen ranskalaiset kuitenkin ottivat ohjat haltuunsa kasvatten eroa tasaisesti koko ajan.

Salmisen lisäksi joukkueessa miekkailivat Sofia Tauriainen ja Michaela Kock.

– Alku oli etenkin Annalla hyvä. Keskivaiheessa ranskalaiset saivat kovempaa vaihdetta päälle ja me emme. Ei näille voi mitään. Tästä on kuitenkin ajateltava positiivisesti ja otettava hyvät asiat mukaan. Oli hyviä hetkiä, mutta kokonaisuus ei ollut riittävän hyvä. Hopeareunuksia löytyi, mutta ei kultaista ydintä, miekkailijatrio veti kisaa yhteen.

Partaselle avaustappio taekwondossa

Jenna Partanen kärsi avaustappion taekwondon -67 kilon sarjassa turkkilaiselle Kubra Kiyille 2-15 (0-4, 2-8, 0-3).

Toukokuun käsileikkauksesta vielä hieman toipumassa oleva Partanen ei saanut rentoutta ottelemiseensa.

– Sellaista tänään. Ei lähtenyt homma käyntiin ollenkaan, kyllä pitkä ottelutauko näkyi. Kyllähän turkkilainen olisi ollut ehdottomasti voitettavissa, jos olisin päässyt omalle tasolleni, Partanen totesi.

Partasen mukaan turkkilainen puolusti alkuun hyvin ja muutaman pisteen myötä pääsi turvaamaan johtoaan riskittömillä hyökkäyksillä.

Valmentaja Jarkko Mäkinen näki selkeästi kokonaiskuvan Partasen suhteen.

– Kaikki tiivistyy sparrin puutteeseen. Ottelutuntuma Jennan pitää saada takaisin. Kaikki osa-alueet ovat hyvällä tasolla, ottelun kokonaishallinta vaatii rutiinin takaisin.

Raappanalla toimi työntö

Sami Raappana sijoittui 13:nnelle tilalle painonnoston 85 kg sarjassa. Raappana tempaisi 123 kg ja työnsi 168 kg yhteistuloksen oltua 291 kg.

– Tempauksen 123 kiloa oli huono tulos. 127 kilon yritykset eivät painaneet, mutta eivät vain tänään tarttuneet. Kahdella ensimmäisellä työnnöllä korjailtiin huonoa tempausta ja paranneltiin sijoitusta, kolmas oli vain yhteistuloksen kaunistelua.

– Siihen nähden, että valmistautuminen oli vaikeaa leikkauksesta ja uudesta vammasta toipumisen myötä, tulos oli hyvä. Mutta nyt tuntuisi polvet olevan kunnossa ja tästä on hyvä lähteä treenaamaan tempausta sekä kohti uusia kisoja, Raappana totesi.

Sarjan voiton vei Kazakstanin Denis Ulanov tuloksella 165 kg + 200 kg = 365 kg.

Kisojen aikataulu ja tulospalvelu