Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.08.2017 | Huippu-urheilu

Huipputuloksiin tarvitaan hyvinvointia ja tasapainoa joka elämänalueella

Korkea-asteen kaksoisuraseminaari kokoaa syyskuun 20. päivä urheiluakatemioiden ja kumppanuuskorkeakoulujen toimijat sekä korkeakouluissa opiskelevien urheilijoiden valmentajat Jyväskylään. Seminaari kulkee teemalla ”Hyvinvoiva tulevaisuuden urheilija”.

− Elämän tasapaino on suuressa roolissa, jotta urheilija voi päästä huipulle. Miten yhdistetään parhaalla mahdollisella tavalla opiskelu tai työ ja urheilu? pohtii työssään Suomen Olympiakomitean korkea-asteen kaksoisuratiimin vetäjä Juha Dahlström.

− Urheilijalle on tärkeää, että tukipalveluita sekä myös urheilun ulkopuolisia elämää tasapainottavia asioita on helposti saatavilla. Urheilu-ura vaatii itsessään niin paljon, että energiaa ei jää selvittämään kaikkea itse, vaan tässä tarvitaan tukea. On hienoa, että akatemiatoiminta kehittyy myös korkeakouluissa, kertoo Suomen olympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtaja Emma Terho.

Jyväskylässä, Liikuntatieteellisen tiedekunnan tiloissa järjestettävässä seminaarissa käydään läpi näkökulmia urheilijan kaksoisurasta tutkijoiden esitteleminä, urheilijahaastatteluin sekä paneelikeskustelun kautta. Äänen pääsevät myös yhdistykset ja säätiöt, jotka esittelevät urheilijoiden tukimahdollisuuksia uran aikana, sen päättymisen hetkellä sekä myöhemmin elämässä.

Yhtenä mielenkiintoisena aiheena on Haaga-Helian lehtorin Auli Pekkalan puheenvuoro urheilun tuottamasta pääomasta.

− Urheilu itsessään jo tuottaa valtavan pääoman. Se opettaa päämäärätietoisuuteen, jatkuvassa muutoksessa elämiseen ja kasvattaa paineensietokykyä. Urheilu-ura opettaa etsimään ratkaisuja, miten edetä ja tulla yhä paremmaksi, Dahlström pohtii.

Urheilu-ura voi olla nuoren ensimmäinen ammatti

Nuoren urheilijan kasvu aikuisten huipulle voi viedä 5 – 10 vuotta. Dahlström toivoo, että voitaisiin vapautua ajatuksesta, että urheilu on pelkkä harrastus.

− Urheilu valmistaa hyvin työelämän vaatimuksiin. Urheilu-ura voitaisiin nähdä nuoren ensimmäisenä ammattina, jonka läheiset hyväksyvät ja johon he kannustavat.

Urheilu urana on haavoittuva –  jokaisesta ei kasva huippua ja ura voi päättyä monesta eri syystä.

− Voidaan kuitenkin nähdä, että jo matka on se arvokas juttu. Sen opin voi siirtää muuhun elämiseen. Haluaisin myös vahvistaa viestiä, että urheilijan uraa ei ole vaarallista kokeilla. On olemassa erilaisia tukimuotoja lopettaneille urheilijoille, jotta pääsee siirtymävaiheessa hyvin eteenpäin, Dahlström avaa.

Urasiirtymän haltuunotto onkin seminaaripäivän toinen teema. Seminaarin jälkeen järjestetään urheilu-uran loppuvaiheessa oleville tai uransa lopettaneille huippu- ja kilpaurheilijoille tapaaminen. Uran lopettamisen jälkeen voi tulla tyhjyyden tunne ja se voi tulla yllätyksenä.

− On tärkeää, että rakennetaan verkostoja, joiden kautta voi saada tukea vaikeissa asioissa. Uran lopettaminen on suuri muutos. On helpottavaa kuulla, että moni muukin on ollut samassa tilanteessa ja siitä pääsee yli. Urheilu-uran hyvät asiat, jotka on opittu, kulkevat mukana kantavana voimana, Terho kertoo.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:

Kaksoisuraseminaari 20.9.2017 klo 11.00 – 16.00

Urheilijatapaaminen 20.9.2017 klo 16.00 –19.00