Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.10.2017 | Seuratoiminta

Angelniemen Ankkurissa eri ikäiset etsivät elämyksellisiä rasteja ympäri vuoden

Suunnistus on perinteisesti suosittu perhekeskeinen kevät-, kesä- ja syyskauden laji. Salolainen suunnistuksen erikoisseura päätti kaksivuotisella (2015-2017) hankkeella kokeilla suunnistustoiminnan tarjoamista eri ikäisille ympäri vuoden.

– Marraskuusta maaliskuuhun, kerran kuussa suunnistusta sunnuntaisin koko perheelle, kiteyttää nuorisopäällikkö Anu Reiman. Halusimme ennen kaikkea tarjota elämyksellistä perheliikuntaa. Yhteistä tekemistä, jossa nautitaan luonnosta, maisemista, ikiomista ja yhdessä jaetuista kokemuksista suunnistuksen parissa. Mukaan olivat tervetulleita niin perhekunnat kuin tutut ja koiratkin.

Molempina toimintakausina järjestettiin viisi sunnuntaitapahtumaa, joiden ajankohta oli ensimmäisenä vuonna klo 11-13, toisena vuonna tuntia aiemmin, jotta pienimmät pääsivät päiväunilleen. Toimintaan osallistuneet lapset olivat iältään viidestä kuukaudesta kaksitoistavuotiaisiin.

Osallistujia oli kaikkiaan noin 300, keskimäärin 75 kävijää per kerta. Suunnistussuorituksia kahden kauden aikana kertyi 820.

– Ennätysmäärä oli kaksi päivää ennen joulua toteutetulla kerralla, jolle osallistui peräti 90 joulunodottajaa tai joulusiivousten pakenijaa, kertoo Reiman.

Ulkona liikuttiin keleistä huolimatta aina ja myös suunnistustehtävät olivat joka kerta erilaisia, mm. lamppurastit, Afrikan tähti, joululaulurastit, tarinarastit, Amazing O-race ja Ystävänpäivärastit.

Kummankin kauden päätöstapahtumana oli perheleiripäivä, jonka ohjelmaan sisältyi yhteisten suunnistusharjoitusten ohella uimahalli- ja keilahallikäynnit sekä erikseen aikuisille ja lapsille suunnattua ohjelmaa. Perheleiripäivät olivat hankkeen toiminnoista ainoita maksullisia, päivän hinta oli 15euroa/perhe.

Reiman toteaa kokeilun osoittaneen, että suunnistusta voi erinomaisesti harrastaa ympäri vuoden. Leudontuneet talvetkin helpottavat osaltaan ympärivuotisuutta.

Hanke toimi hyvin myös seuratoiminnan näyteikkunana harrastajien suuntaan.

–  Suunnistuksen aloituskynnys on matala, mukaan voi tulla täysin ilman aiempaa kokemusta eri ikävaiheissa.

Hankkeen päättyessä perhetoimintaa on tarkoitus kehittää ”hynttyyt yhteen”-periaatteella kuntosuunnistuksen kanssa. Marraskuun 11. päivä suunnitelmien etenemisestä tiedetään tarkemmin, odotettavissa lienee ainakin kaupunkisuunnistusta. Tahtotila on, että ympärivuotinen ja eri ikäisiä yhteiseen suunnistusperheeseen kokoava toiminta Salossa jatkuu.

Angelniemen Ankkuri – Suunnistusta monin silmin