Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.11.2017 | Olympiakomitea

Suunnittele – arvioi – raportoi: Viisaan liikkumisen työpaikka -työkalu helpottaa myös työmatkaliikunnan edistämistä

Viisaan liikkumisen edistäminen on Suomessa kiinnostavaksi koettua, mutta suhteellisen vähän toteutettua. Edistämisen tulppana on usein resurssien tai osaamisen puute. Uusi sähköinen Viisaan liikkumisen työpaikka -työkalu helpottaa työpaikkojen suunnittelutyötä ja tekee siitä nopeampaa ja systemaattisempaa ilman erityisresursseja ja -osaamista.

Viisaan liikkumisen työpaikka -työkalulla on tutkimustausta.

Vuosina 2014–2017 toteutetussa UKK-instituutin koordinoimassa poikkitieteellisessä Työmatkakävelyn ja -pyöräilyn edistäminen Tampereella (KÄPY) -tutkimushankkeessa selvitettiin kävely- ja pyöräilyväylien parannustöiden ja työpaikkakohtaisten edistämistoimien vaikutuksia työpaikkojen henkilöstön työmatkaliikuntaan.

– Työpaikkakohtaisten edistämistoimien suunnittelun tueksi tuotettiin paperinen työkalu, joka sisälsi muun muassa valmiin valikoiman organisaatioon, työyhteisöön ja työntekijöihin suunnattuja edistämistoimia. Käyttökokemuksista syntyi tarve muuttaa työkalu sähköiseksi, ja rahoittajiksi tulivat Trafi ja KKI-ohjelma, taustoittaa UKK-instituutin erikoistutkija Minna Aittasalo.

Viisaan liikkumisen työpaikka -työkalusta löytyy yli 50 konkreettista edistämistoimea, joista työpaikka voi valita itselle sopivimmat sekä määritellä niille tarkemmat ajankohdat, toteuttajat ja kustannukset. Myös suunnitelman toteutumista ja edistämistoimien vaikutuksia muun muassa henkilöstön kulkutapoihin sekä koettuun terveyteen ja työkykyyn voidaan arvioida työkalun sisältämien esimerkkikysymysten avulla vaikkapa osana henkilöstökyselyä.

– Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun viisas liikkuminen näkyy samanaikaisesti organisaation strategisissa linjauksissa, työyhteisön yhteisessä tekemisessä ja työntekijöiden henkilökohtaisessa kannustamisessa, suosittelee Aittasalo. Esimerkiksi työpaikan tarjoamat pyörien säilytystilat voivat olla kuinka tahansa mallikkaat, mutta jos työntekijät eivät tiedä niiden olemassaolosta, viisaan liikkumisen edistäminen jää puolitiehen.

 

Tutustu ja hyödynnä: Sähköinen Viisaan liikkumisen työpaikka -työkalu

 Työkalua esitellään Tampereella UKK-instituutin maksuttomassa KÄPY-tutkimuksen päätösseminaarissa Viisaan liikkumisen työpaikka – tietoa ja työkaluja 14.12.