Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.11.2017 | Olympiakomitea

70-luvulla telakkarasteilta aloitettiin – toimiva yritysyhteistyömalli kestää aikaa ja kehittyy

Turun Suunnistajissa yritysyhteistyöllä on mielenkiintoinen kaari. Yhteistyö alkoi 70-luvulla ”telakkarasteina”, joita innokkaat seura-aktiivit järjestivät vuorotellen eri työpaikoille. Tapa jatkui 80-luvulla ”rakentajainrasteina”, jotka muotoutuivat vuosien varrella Firmarasteiksi ja viime keväästä alkaen Kuntorastitoiminnan pääsponsori Lääkärikeskus NEO:n mukaan NEO-rasteiksi.

Työyhteisöille suunnatuissa palveluissa iso rooli on seuran Kuntosuunnistusjaostolla. Yleisin yrityksille suunnattu palvelu ovat maanantaiset NEO-rastit, mutta pääsponsorin nimi ei sulje pois päiväkohtaisia tapahtumaisäntiä. Kaikki kiinnostuneet yritykset ovat tervetulleita toimimaan tietyn kuntorastipäivän ”isäntänä” alkuperäisen mallin mukaan.

– Yrityksille tarjotaan eri hintaisia paketteja, jotka sisältävät eri määrän kuntorastilippuja maanantairasteille. Pääsääntöisesti osallistumisen hinnoittelu perustuu yleisten kuntorastien hinnoitteluun, kertoo seuran sihteeri Lotta Haavisto.

Seuran konseptointikokonaisuuteen Lääkärikeskus NEO:n kanssa sisältyy myös seuran nettisivulla oleva NEO-banneri, jonka kautta pääsee suoraan heidän ajanvaraussivustolleen ja seura saa aina tietyn korvauksen kyseisen linkin kautta tehdyistä lääkärikeskuksen ajanvarauksista. NEO:n mainos näkyy myös seura-asuissa.

Vapaaehtoiset työhyvinvointitapahtumien tuottajina

Työyhteisöille, muun muassa Puolustusvoimille ja Maanmittauslaitokselle järjestetään myös erillisiä omia tapahtumia ja tilauskilpailuja.

– Saamme tiedot osallistujien määrästä, jonka jälkeen seura hoitaa kaiken avaimet käteen periaatteella rasteista ja kartoista tulospalveluun. Osallistujia näihin räätälöityihin tapahtumiin mahtuisi nykyistä enemmänkin. Samoilla järjestelyillä olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi useamman yrityksen yhteisiä tapahtumia, pohtii Haavisto.

Haavisto haluaa korostaa vapaaehtoisten suurta panosta palvelujen mahdollistamisessa.

– Palvelujen kehittämisestä ja yhteydenpidosta yrityksiin vastaa seuran täysipäiväinen seurakehittäjä Jarmo Jerkku, mutta tapahtumat ja tilauskilpailut tuotetaan pääosin talkootyönä aktiivisten seuran jäsenten kesken. Seura-aktiivit vetävät lisäksi esimerkiksi ”tyhy-toimintatyyppisesti” 1-3 kerran suunnistuskouluja yrityksissä. Palkkaa vapaaehtoiset eivät saa, mutta mahdollisuuksien mukaan pyrimme myöntämään heille helpotusta esimerkiksi kisamatkojen kustannuksiin.

Suunnistuksella mainiona luontoliikunnan muotona on hyvää nostetta, joka näkyy osallistujamäärien kasvussa myös TuSsissa. Työyhteisöille suunnatuista palveluista NEO-rastien ja tilauskilpailujen toteuttamista jatketaan toimivaksi todettujen mallien mukaisesti. Suunnistuskoulupalvelun konseptointi on Haaviston mukaan pohdinnassa.

– Kysyntää kyllä olisi, jos vain saadaan rahkeet riittämään. Kun aikuiset innostuvat ensin, perheen lapset tulevat mukaan ja toisin päin: myös seurassa suunnistavien lasten vanhemmat kiinnostuvat usein itse osallistumaan suunnistuskouluun ja kuntorasteille. Suunnistus on ajaton laji.

Kuvassa Turun Suunnistajien aktiivi kuntosuunnistustoimija Jorma Paldanius. Kuva: Pekka Kinnala