Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.11.2017 | Olympiakomitea

Suomen vai Ruotsin tie – mihin rahapelaamisessa ollaan menossa?

Euroopan rahapelijärjestelmät ovat murroksessa, kertoo Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski. Tällä hetkellä suomalaiset käyttävät Veikkauksen peleihin vuosittain yhteensä 1,8 miljardia euroa, josta edunsaajille tuloutetaan miljardi euroa.

– Ulkomaalaisten toimijoiden kautta Suomesta pelataan kuitenkin vuosittain ulos noin 140 miljoonaa euroa. Peliyhtiö on olemassa edunsaajiaan varten, ja heitä ajatellen toivomme tietenkin että pelaaminen tapahtuisi Suomessa, Nummikoski huomauttaa.

Ulkomaisten peliyhtiöiden osuus on noin 10% Suomen markkinoista. Pelaaminen ulkomaisille yhtiöille on kuitenkin lisääntynyt viime aikoina, vuonna 2016 ne kasvoivat yli 22% vuosivauhdilla.

– Edunsaajien kannalta tämä kehitys ei ole hyvä, Nummikoski sanoo.

Suomessa kaikki pelit ovat yksinoikeustoimijalla, eikä vastaavaa järjestelmää ole kuin muutamassa muussa valtiossa. Toistaiseksi muun muassa Norja ja Ruotsi noudattavat Suomen kanssa yhtäläistä toimintaperiaatetta, mutta Ruotsikin on muuttamassa järjestelmäänsä vuoden 2019 alussa.

– Yksikään Euroopan järjestelmistä ei ole muuttunut sen takia, että peliyhtiön toiminta olisi liian aggressiivista. Jokainen muutos on

tapahtunut, koska merkittävä osa rahapelimarkkinasta on siirtynyt muiden kuin yksinoikeustoimijan haltuun, Nummikoski sanoo.

Rahaa ulos, ongelmia sisään

 

Yksityisten peliyhtiöiden osuus korostuu peliongelmia tarkasteltaessa. Näillä sivustoilla ei ole sellaisia pakollisia pelirajoitustyökaluja, jotka suomalainen pelaaja joutuu ottamaan Veikkauksen sivustolla käyttöön.

– En moiti näitä yhtiöitä toimijoina, mutta niiden kautta pelaaminen on merkittävästi kovempaa, Nummikoski huomauttaa.

Kova pelaaminen näkyy peliongelmina. Vuonna 2007 Suomessa oli noin 120 000 peliongelmaista. Luku ei ole juurikaan muuttunut, mutta ulkomaille pelaaminen on tullut uutuutena mukaan rahapelikentälle. Nummikoski sanoo, että voidaan ajatella Veikkauksen osuuden peliongelmaisista laskeneen.

– Export money, import problems. Sitä kehitystä tuskin haluamme.