Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.11.2017 | Olympiakomitea

Lupa välittää, lupa puuttua – työkaluja häirintätapausten käsittelyyn

Tytöttelyä, homottelua, seksuaalissävytteisiä vitsejä. Alastonkuvia ja pornovideoita alaikäisille, suihkutiloissa tirkistelyä, hyväksikäyttöä ja jopa raiskauksia: nämä mediassa viime aikoina nähdyt esimerkit muistuttavat, että syrjintää, häirintää ja hyväksikäyttöä tapahtuu myös liikunnan ja urheilun piirissä.

Seurassa on tärkeää luoda ilmapiiri, jossa myös aroista asioista voi puhua. Yhteisöllä on myös hyvä olla pelisäännöt ennaltaehkäisyyn ja toimintaohjeet niitä tilanteita varten, jolloin urheilijan tai seuratoimijan käytökseen on puututtava.

Uusi opas häirintätapauksen käsittelyä varten

UUSI OPAS:  Lupa välittää – lupa puuttua 2017

Alun perin vuonna 2002 lanseerattu opas on nyt päivitetty vastaamaan nykypäivän tarpeita. Opas on vapaasti lajiliittojen ja seurojen hyödynnettävissä.

– Opas on koettu tosi hyödylliseksi. Aihe on vaikea, eikä ole helppoa tietää, miten missäkin tilanteessa pitää toimia, toteaa Olympiakomitean vastuullisuus- ja yhteisömanageri Elina Laine.

Epäasiallisen käyttäytymisen raportointikanava

Suomen Jääkiekkoliitto on ryhtynyt kehittämään epäasiallisen urheilukäyttäytymisen ehkäisemiseksi raportointiohjeistusta ja toimintatapaa yhdessä Väestöliiton kanssa. Ensimmäinen versio ohjeistuksesta sisältää epäasiallisen käyttäytymisen määrittelyn sekä toimintaohjeet, mikäli henkilö kokee tai havaitsee epäasiallista käyttäytymistä. Lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville rakennetaan ohjeistuksen pohjalta raportointikanava, jonka avulla voi turvallisesti tehdä ilmoituksen havaitusta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Mahdollisia raportoitavia asioita voivat olla esimerkiksi kiusaaminen, väkivalta, päihteet ja hyväksikäyttö.

– Oman seurayhteisön sisällä voi olla kynnys tuoda ikäviä asioita esille. Ajatuksena on, että aina olisi kanava, jonka kautta voi ottaa yhteyttä, jos jokin on pielessä, kertoi Jaakko Luumi Suomen Jääkiekkoliitosta.

Jääkiekon lisäksi pilottivaiheessa on mukana useampi lajiliitto. Pilottivaiheen toimintamalli on tarkoitus monistaa Olympiakomitean ja SUEKin kautta koko suomalaiseen urheilukenttään. Mikäli lajiliitot ja Väestöliitto saavat myönteisen päätöksen hakemuksiinsa, lanseerataan järjestelmä keväällä 2018.

Save the date: Kiusaamisen ja häirinnän vastainen seminaari 7.3. klo 9-12

Olympiakomitea ja Suomen Ratsastajainliitto järjestävät ensi maaliskuussa kiusaamisen ja häirinnän vastaisen seminaarin, jossa aihetta käsitellään tunnistamisen, puuttumisen ja jälkiseurannan näkökulmasta. Laita päivämäärä kalenteriisi jo nyt – ilmoittautuminen ja lisätietoja myöhemmin!

 

Mitä työkaluja ja apuvälineitä toivoisit häirintätapausten käsittelyyn?

Kerro toiveesi >>