Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.02.2018 | Huippu-urheilu

Suomalaiset PyeongChangissa lauantai 17.2.

Lauantai on PyeongChangissa suomalaisittain naisten päivä kruunattuna miesten suurmäen kilpailulla. Jääkiekkonaiset kamppailevat välieräpaikasta Ruotsin kanssa, maastohiihdossa on viestipäivä ja Kaisa Mäkäräinen on mukana ampumahiihdon yhteislähtökilpailussa.

Suomalaiset PyeongChangissa lauantaina 17.2.
Aikataulu (ajat Suomen aikaa)

9:40 Jäääkiekko, naiset, puolivälierä Suomi – Ruotsi
11:30 Maastohiihto, naiset, 4 x 5 km viesti (Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski)
13:15 Ampumahiihto, naiset, yhteislähtökilpailu 12,5 km (Kaisa Mäkäräinen)
14:30 Mäkihyppy, miehet, suurmäki (Janne Ahonen, Antti Aalto, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä)


Suomi – Ruotsi
Jääkiekko, naiset

Ruotsi oli B-lohkon toinen voitettuaan Japanin 2-1 ja Korean 8-0, Sveitsille se hävisi 1-2. Suomi hävisi A-lohkossa USA:lle 1-3 ja Kanadalle 1-4, mutta voitti venäläisen olympiaurheilijat 5-1.

Aiempia olympiakohtaamisia joukkueilla on neljä ja niistä voitot tasan 2-2. Sotšissa Ruotsi oli parempi puolivälierässä 4-2, mutta neljä vuotta aiemmin Vancouverin pronssiottelussa Suomi voitti 3-2. Suomella on viidestä aiemmasta olympiaesiintymisestä kaksi pronssia ja Ruotsilla hopea sekä pronssi.

Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski
Maastohiihto, 4 x 5 km viesti

Hiihtojärjestys on Saarinen, Niskanen, Roponen ja ankkurina kaksi pronssimitalia jo PyeongChangissa hiihtänyt Pärmäkoski.

Suomella on puolustettavana Sotšista hopeaa. Tuolloinkin joukkueessa hiihtivät Pärmäkoski (Lähteenmäki), Niskanen ja Saarinen. Saarinen oli mukana myös jo Vancouverin pronssijoukkueessa 2010. Kaikkiaan suomalaisnaisilla on olympiaviesteistä yksi kulta ja yhteensä yhdeksän mitalia.

Päävalmentaja Reijo Jylhä:

– Käytiin pitkä palaveri kahden tasavahvan joukkueen välillä. Valinta tuli lähinnä siitä, että Kristan kunnolla pystyy taistelemaan kenen tahansa kanssa ankkuriosuudella. Toinen ratkaiseva tekijä oli Kertun vahva itseluottamus omaan perinteisen toimivuuteen. Riitta-Liisalla ja Aino-Kaisalla on vahva kokemus arvokisaviesteistä.

Kaisa Mäkäräinen
Ampumahiihto, yhteislähtö

PyeongChangin aiemmilta matkoilla sijat 13:s, 25:s ja 22:s saavuttanut Mäkäräinen kisaa yhteislähdössä numerolla seitsemän. Mäkäräinen hakee viidennen suomalaisen ampumahiihtäjän paikkaa henkilökohtaisena olympiamitalistina.  Mukana on 30 kilpailijaa: kaikki PyeongChangin mitalistit ja maailmancupin pisteissä 15 parhaan joukossa olevat sekä loput täydennettynä näiden kisojen sijoitusten mukaan. Viimeisen paikan sai kilpailuun sijoituksilla 6., 45. ja 43. puolalainen Monika Hojnisz.

Janne Ahonen, Antti Aalto, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä
Mäkihyppy, suurmäki

Kaikki neljä hyppääjää selvisivät varsinaiseen kilpailuun perjantain karsintakilpailusta. Aalto oli karsinnan paras suomalainen, 20:s. Alamommo oli 29:s, Ahonen 36:s ja Määttä 43:s.

Ahoselle olympiakilpailu on kuudensissa olympialaisissa 18:s ja suurmäen kilpailuissa seitsemäs. Paras sijoitus suurmäen olympiakilpailussa on Ahosella yhdeksäs tila Torinosta 2006 sekä Salt Lake Citystä 2002.

Toisissa Olympialaisissa mukana oleva Jarkko Määttä tekee nyt debyyttinsä varsinaisessa olympiakilpailussa. Ahonen oli normaalimäen kilpailussa 40:s ja siinä debytoineet Alamommo 38:s sekä Aalto 50:s.