Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.04.2018 | Olympiakomitea

Suomalaiset vievät urheilun tasa-arvotyön tarinaa maailmalle 

Kansainvälinen naisliikuntaverkosto International Working Group on Women and Sport järjestää seitsemännen konferenssinsa 17.–20.5.2018 Gaboronessa, Botswanassa. Konferenssi kokoaa yhteen lähes tuhat urheilualan vaikuttajaa ympäri maailman. Konferenssiin on lähdössä noin 30 suomalaista.

Suomalaisten vahva osallistuminen on luonnollinen jatko Valon Helsingissä vuonna 2014 järjestämälle IWG-konferenssille. Suomen perintöä Botswanaan viedään ohjelmaosiossa, jossa esitellään Helsingin konferenssin jälkeisiä konkreettisia tekoja tasa-arvon edistämiseksi. Lisäksi Suomen esittelypisteellä kerrotaan Suomen tasa-arvontyön tärkeimmistä käännekohdista ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Tavoitteena uuden sukupolven johtajuuden tukeminen

Suomen panos Botswanaan on syntynyt laajalla organisaatio- ja järjestörajat ylittävällä yhteistyöllä, jota opetus- ja kulttuuriministeriö tukee 22 000 euron avustuksella.

Suomen esittelypisteen suunnittelusta, toteutuksesta ja organisoinnista paikan päällä vastaavat nuoret vaikuttajat Sini Forsblom ja Emilia Ottela mentorinaan kansainvälisen urheilun tasa-arvovaikuttaja Birgitta Kervinen.

Ottela ja Forsblom ovat mukana Olympiakomitean koordinoimassa pohjoismaisessa urheilujohtamisen koulutuksessa, Nordic International Leadership Education (NILE).

– Tulevaisuuden toiminta pohjautuu uuden sukupolven kouluttamiselle ja hyvän hallinnon vahvistamiselle kansainvälisessä urheilujohtamisessa. Botswanan Suomi-kokonaisuuden tavoitteena on tuoda NILE-koulutuksen oppeja käytäntöön ja siirtää hiljaista tietoa nykyisiltä vaikuttajilta tuleville, Ottela kuvaa hankkeen taustoja.

– Hanke on ollut avartava jo hakemuksentekovaiheessa, ja olemme saaneet hyvää käytännön oppia tulevaisuutta ajatellen. Konferenssissa pääsemme vielä soveltamaan muun muassa esiintymiseen saatuja ohjeita, Forsblom täydentää.

– Tapahtuma tuo varmasti myös perspektiiviä, kun tarkastellaan urheilun tasa-arvoasioiden tilaa maailmanlaajuisesti, Ottela miettii.

– Toivon voivani jakaa kokemustani nuoremmille, jotta heidän tiensä olisi helpompi kulkea. Sinin ja Emilian kanssa toimiminen on luonut uskoa, että nuoria kannattaa ja pitää tukea. Ihailen heidän nopeutta ja kykyä ymmärtää suuria kokonaisuuksia. Järjestötoiminnassa kokemusta ja kallisarvoista hiljaista tietoa ei tule hukata. Näiden nuorten naisten kanssa se toteutuu ja onnistuu, Kervinen toteaa.

Helsingin IWG:n perintö Botswanaan

Botswanan Suomi-sessio tuo kolme eri näkökulmaa urheilun tasa-arvotyöhön: Coaching, Leadership ja Visibility. YLE vastaa Visibility-osuudesta, joka tuo Suomen kokonaisuudelle vaikuttavan näkyvyyden. Coaching-osuus keskittyy Suomessa tehtyihin toimenpiteisiin naisvalmennuksen edistämiseksi Helsingin ja Gaboronen konferenssien välillä.

NILE-koulutettavat ovat mukana Leadership-osuudessa, jonka vetovastuussa ovat Kervisen lisäksi Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi sekä Olympiakomitean viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Nelli Kuokka. Presidentti Tarja Halonen avaa sekä koko konferenssin että Suomen osuuden.

– Suomen esimerkillä haluamme kannustaa muiden maiden osallistujia jatkamaan työtä urheilun tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi omissa maissaan. Tuomme esille vahvoja suomalaisia urheilujohtajia, jotka toimivat esimerkkeinä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, Ottela summaa.