Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.05.2018 | Olympiakomitea

Kukkasipulit ja kalliokiipeily yhdistävät isovanhempia ja lastenlapsia. Eri-ikäiset yhdessä liikkeellä!

Vantaalaisen Siimapuiston päiväkodin tapana on kutsua isovanhemmat kaksi kertaa vuodessa päiväkotiin liikkumaan ja leikkimään yhdessä lastenlasten kanssa. Näin on tehty jo viisi vuotta ja joka vuosi on noin 140 lapsen päiväkotiin tullut yli sata isovanhempaa!

– Ensimmäisenä vuonna mahtava määrä yllätti, ei enää sen jälkeen. Ihanaa nähdä, että isovanhemmat haluavat olla näin aktiivisesti mukana lastenlastensa arjessa, toteaa varajohtaja Anniina Siponen. Lapsille on aivan ylivertaista saada isovanhemmat osaksi päiväkotiarkea ja isovanhemmat ovat todella kiitollisia saamastaan mahdollisuudesta. Moni harmitteleekin mukavien vierailujen päättymistä koulun alkaessa.

Huhtikuisen toimintapäivän aikana tekemistä on pihalla, puutarhassa ja lähimetsässä. Haravoidaan, kunnostetaan viljelylaatikoita, kiipeillään kallioilla, tutkitaan luupeilla luontoa, kerätään kasapäin keppejä ja touhuamisen tauolla syödään tietysti yhdessä reppueväät.

– On koskettavaa seurata yhdessä olemista ja oppimista. Lapset kannustavat ja auttavat isovanhempiaan tutussa ympäristössä. Neuvovat, että älä mene sinne ja kyllä sä tästä pääset! Vastaavasti isovanhemmat opastavat lapsenlapsia kokeilemaan vaikkapa puutarha-aidan naulaamista, kertoo Siponen.

– Tämä on ihan uskomaton päiväkoti, syksyllä oltiin istuttamassa kukkasipuleita, nyt kiipeillään kallioilla. Ihan hirvittää miten taitavia pienet ovat! huokaisee ja samalla ihasteleekin Markku lastenlastensa Samulin ja Siljan touhuja seuraillessaan. Osallistuminen tämmöiseen päivään on ilman muuta kunnia-asia. Kun lasten kanssa viettää aikaa silloin kun he ovat pieniä, siitä kehittyy syvää ystävyyttä koko elämän varrelle. Luonto tekee niin hyvää nykylapsille. Täällä heillä on mahdollisuus liikkua luonnossa ja näin he oppivat myös kunnioittamaan sitä. Luonto kasvattaa luontevasti sosiaalisuuteenkin. Isoja lapsiryhmiä pidetään helposti hankalina, mutta kun tullaan metsään, lapset hajaantuvat hyvin omatoimisesti pienempiin kaveriryhmiin.

Tädin roolissa paikalla oleva Marjo kertoo olevansa mukana ensimmäistä kertaa.

– On tosi kiva nähdä kuinka luonto rauhoittaa lasta. Yhteisiä muistoja on kerätty talteen muun muassa ottamalla kuvia eri puiden luona. Katariinan isoäiti Mirjami ihastelee jokaisella seitsemällä lapsiryhmällä olevia nimikkopuutarhapalstoja. Veikan ja LeevinAira-mummo on tullut paikalle Iisalmesta asti. Pää-polvet-peppuja on leikitty ja se päivän tärkein asia hoidettu eli eväät on syöty.Olivian isoisä Juha toteaa haravoinnin ohessa olevansa mukana jo neljännen kerran: Yhdessäolo nyt on tärkeintä. Lapsuusaika menee niin äkkiä.

Kallion kylkeen asetellaan isovanhempia riviin pujottelujuoksua varten. Lasten muodostamasta jonosta ampaistaan liikkeelle yksi kerrallaan ja pujotellaan koko rivistö päästä päähän ja takaisin. Läpsystä vuoro vaihtuu. Metsä raikuu ”pujottelutolppien” pujottelijoille antamasta rytmikkäästä kannustuksesta. Seuraavassa leikissä kysytään Onko Mörri kotona? Välillä on ja välillä ei. Eräs pikkuviikari epäilee Mörrin olevan sotimassa, mutta yhdessä sovitaan, että kotona on.

Lounasajan lähestyessä kokoonnutaan lähtöpisteeseen piha-alueelle. Metsään levittäytyneissä ryhmissä lasten tehtävänä on pitää huolta siitä, että ne ikiomat mummot, paapat ja muut tärkeät isot ihmiset kulkevat polulla varovaisesti. Syksyllä vietetään taas yhteistä päivää ja istutetaan kukkasipuleita.

 

Ilmianna tosi tarina: Eri-ikäiset yhdessä liikkeellä!

Liikkujan polku -verkosto toteuttaa ilmiantokampanjan, jonka tavoitteena on julkaista 365 tarinaa eri-ikäisten yhdessä liikkumisesta. Huipputarinoita on tuhansia. Minkä tarinan sinä haluat nostaa valokeilaan? Nyt voit ilmiantaa yksilön, yhteisön tai organisaation, joka sinun mielestäsi mahdollistaa eri-ikäisten kohtaamisen ja yhdessä liikkumisen esimerkillisesti.   

Ilmianna näin:

Onko sinun lähipiirissäsi arjen tarina, joka mielestäsi ansaitsee tulla paljastetuksi rinta rottingilla ja hymyssä suin?

  • Ilmianto voi kohdentua yksilön, yhteisön tai organisaation järjestämään jo olemassa olevaan toimintaan, joka mahdollistaa eri-ikäisten yhdessä liikkumisen.
  • Toiminta voi olla säännöllistä tai satunnaista.
  • Tarinan aihe voi olla esimerkiksi pihapiirin tätimonika, taloyhtiön tsemppari, ikivireä pallotteluporukka, liikuntatreffit, paikallinen pop up -tempaus, urheiluseuran oivallus tai kotouttamista tukeva neronleimaus. Jokainen tarina on tärkeä.
  • Ilmianna tarina alla olevasta linkistä ohjeen mukaan.

Ilmiantaja on mukana huippupalkintojen arvonnassa ja sekä ilmiantaja että ilmiannettu kohde huomioidaan erityistunnustuksella. Bonuksena on ansaittua paistetta median ja kehujen keskipisteessä.

 

Ilmiannon voit tehdä  täällä.