Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.06.2018 | Olympiakomitea

Kansainvälinen urheilujohtamisen koulutusohjelma NILE päätökseen 

Nordic International Leadership Education (NILE) -koulutusohjelma on saatu päätökseen. NILE on reilun vuoden kestävä Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Hollannin urheilun kattojärjestön yhteinen koulutusohjelma tulevaisuuden kansainvälisille urheiluvaikuttajille. Suomesta mukana olivat Sini Forsblom, Katja Huotari, Jaana Laurila, Emilia Ottela ja Janne Salmi.  

Koulutus antoi työkaluja kansainväliseen vaikuttamiseen erityisesti viestinnän, lobbauksen ja esiintymisen näkökulmasta. Yhtenä kulmakivenä oli verkostoituminen muiden pohjoismaisten vaikuttajien kanssa sekä kansainvälisten vaikuttajien tarinat omista vaikuttajan poluistaan.  Opintomatkalla urheilun pääkaupunkiin Lausanneen osallistujat tutustuivat Kansainväliseen Olympiakomiteaan, ANOC:iin (Association of National Olympic Committees), kansainväliseen kattojärjestö Gaisfiin (Global Association of International Sport Organisations), Euroopan yleisurheiluliittoon sekä valitsemiinsa kansainvälisiin urheiluliittoihin. 

– Lausannen vierailun parasta antia oli tutustua oman lajini Golfin Euroopan toimistoon. Tutustuin liiton ylimpään johtoon ja sain heidät kiinnostumaan suomalaisesta Golf-osaamisesta, kertoi Golfliiton Emilia Ottela 

Lentopalloliiton Jaanan Laurilan mukaan koulutus nosti omaa ammatillista identiteettiä ja antoi vahvuutta omien viestien esille tuomiselle. SUEK:in Katjan Huotarin mielestä teorian lisäksi iso anti ja oppi tuli muilta koulutuksen osallistujilta.

– Teimme töitä yhdessä aamusta iltaan ja opimme lukemaan toisiamme ja muita osallistujia todella hyvin. Yhteistyö ja toisten ajatusten ymmärtäminen on kansainvälisiin tehtäviin pääsemisessä todella isossa roolissa.  

Turun Seudun Urheiluakatemian valmennuskoordinaattorina työskentelevä Janne Salmi totesi harjoitusten olleen niin tehokkaita, että voisi lobata nyt mitä vain millaiselle seurakunnalle tahansa. 

Koulutuksen ohessa suomalaisille järjestettiin mentorointiohjelma tukemaan koulutuksessa opittua. Mentoreina toimivat arvovaltainen joukko suomalaisia vaikuttajia: Sari Essayah, Birgitta Kervinen, Tiina Kivisaari, Risto Nieminen, Mikko Salonen ja Taru Tujunen. Mentoroinnilla syvennettiin oppimista ja saatiin henkilökohtaista ohjausta omiin urasuunnitelmiin. Mentorointiohjelman vetäjänä toimi Kisakallion Pulmu Puonti. 

Sini Forsblom nosti koulutuksen yhdeksi isoksi tekijäksi juuri mentorit.

– Kokeneilta vaikuttajilta saatu tieto ja ajatusten vaihto on ensisijaisen tärkeää. Mentorini Birgitta Kervinen otti minut mukaan muun muassa Urheilugaalaan, jossa kansalliset verkostoni laajenivat entisestään. Lisäksi Kervinen esitteli minut ja Emilia Ottelan kansainvälisille verkostoilleen. Pääsimme mukaan kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWG:n (International Working Group on Women and Sport) konferenssiin Botswanaan, jonne rakensimme Suomen tasa-arvotyön esittelypisteen opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. 

– Suomesta mukana oli uskomattoman motivoitunut joukkue, jolla on halua nostaa urheilujohtamisen tasoa niin Suomessa kuin maailmallakin. Näistä muutoksentekijöistä kuullaan vielä, totesi koulutuksen Suomen pään koordinaattori, Olympiakomitean kansainvälisten asioiden erityisasiantuntija Niina Toroi. 

Koulutusohjelman jatkosta päätetään tämän syksyn aikana.