Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.10.2018 | Huippu-urheilu

Topias Laine heitti nuorten olympiakultaa!

Topias Laine on voittanut kultaa Nuorten kesäolympialaisten keihäänheitossa Buenos Airesissa. Laine on historian ensimmäinen suomalainen Nuorten kesäolympialaisten kultamitalisti ja kuudes suomalainen mitalisti. Kaikki aiemmat mitalit ovat pronssia, ja ne ovat tuoneet painija Petra Olli (2010), pika-aituri Jussi Kanervo (2010), jousiampuja Mirjam Tuokkola (2014), ampuja Viivi Kemppi (2018) ja korkeushyppääjä Jessica Kähärä (2018).

-Mä en tiedä mitä sanoa, mä oon niin iloinen! tokaisi Laine ensimmäiseksi tultuaan pois kentältä Suomen lippu hartioillaan.

Laine nousi voittoon tiistai-iltana Suomen aikaa käydyssä keihäänheiton toisessa kilpailussa huikealla ennätystuloksellaan 78,75. Hän oli ensimmäisen kilpailun kolmas tuloksella 74,57. Toisessa kilpailussa Laineelle ei löytynyt vastusta, vaan hän paransi ennätystään yli kaksi metriä ja nousi voittoon yhteistuloksella 153,42. Nuorten olympialaisissa heitetään 700 gramman painoista keihästä.

-Oli jännät paikat kun sain heittää kilpailun ensimmäisenä, niin piti vielä omien suoritusten jälkeen katsoa koko kierros loppuun ennen kuin tulokset varmistui. Hyviä heittoja ne oli, en nyt heti pysty muuta sanomaan, Laine kommentoi.

17-vuotias Laine edustaa Helsingin Kisa-Veikkoja ja häntä valmentavat Yki Laine ja Harri Laiho. Laine opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa ja on poikkeuksellisen monipuolinen urheilija. Hän pelasi koripalloa kilpatasolla 15-vuotiaaksi saakka, ja hänen palkintokaapistaan löytyy myös pikajuoksun SM-mitaleita. Vuonna 2017 Laine voitti Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla (EYOF) kultaa keihäänheitossa ja pronssia 4×100 metrin viestissä. Kesällä 2018 Laine nappasi nuorten EM-pronssia ja SM-kultaa keihäänheitossa sekä SM-hopeaa 100 metrin juoksussa.

-Iso kiitos valmentajaisälle, broidille ja perheelle. Ne on aina olleet mun tukena. Ja toiselle valmentajalle Harrille tietysti myös. Varmaan on monia muitakin joita pitää kiittää sitten ajallaan, mutta nämä tulee nyt ensimmäisinä mieleen, Laine kiitteli.

Poikien keihäänheiton tulokset

Tiistaina Buenos Airesissa kilpailivat Suomen joukkueesta vain yleisurheilijat. Minna Hollanti heitti tyttöjen 500 gramman keihästä toisessa finaalissa lukemiin 45,53. Hollannin kahden kilpailun yhteistulos oli 92,56, ja loppusijoitus 11:s.

-Selkävamma haittasi valmistautumista näihin kisoihin. Fiilis oli ihan ok, mutta heitto ei vaan enää kulkenut samalla tavoin kuin aiemmin kesällä, Hollanti pohti.

400 metrin aitajuoksija Kia Laisi ei startannut lainkaan toiseen kilpailuun. Laisi tunsi olonsa sairaaksi ja pahoinvoivaksi ja teki lämmittelyn jälkeen päätöksen olla kilpailematta.

Kilpailujen aikataulu ja tulospalvelu

Suomen Olympiakomitean kisasivut