Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.11.2018 | Huippu-urheilu

Olympiakultaa 66 vuotta sitten – Lydia Wideman hiihti Suomen naiset maailman huipulle

Oslon olympialaisissa vuonna 1952 olivat naiset ensimmäistä kertaa mukana olympialaisten maastohiihdossa. Matkana oli kymmenen kilometriä. Ylivoimaiseen voittoon sivakoi Lydia Wideman, joka hiihti matkan lähes minuutin kilpasiskojaan nopeammin.

Lydia Wideman, 98, vastaanottaa aurinkoisena marraskuun aamupäivänä kotonaan Tampereella Suomen Olympiavoittajien yhdistyksen huomionosoituksen, jolla halutaan kunnioittaa Widemania maailman vanhimpana elossa olevana olympiavoittajana. Kunniatauluun on kuvattu Wideman Oslon olympialaisten kilpaladuilla. Taulua ovat luovuttamassa kollegat, niin ikään olympiavoittajat Pertti Ukkola ja Juha Mieto. Wideman on silminnähden ilahtunut molempien tapaamisesta. Pullakahvit odottavat vieraita keittiössä.

– Onpa mukavaa, kun tulitte käymään, hän myhäilee.

Wideman katselee pitkään taulussa olevaa valokuvaa. Suomalaisnaiset ottivat Oslossa 10 km:n kilpailussa historiallisen kolmoisvoiton, kun toiseksi sijoittui Mirja Hietamies häviten Widemanille 59 sekuntia. Pronssia nappasi Siiri Rantanen. Kilpasiskojen muisteleminen saa hymyn Widemanin huulille.

– Hieno oli kisa ja kolmoisvoittokin tuli, mutta on siitä nyt jo niin paljon aikaa, ettei ihan kaikkea muista, hän hymähtää.

Hiihtovälineet olivat siihen aikaan toista kuin nykyisin. Wideman kertoo esimerkiksi, kuinka ennen haettiin materiaalia metsästä ja tehtiin sauvatkin itse. Suksissakaan ei ollut juuri valinnan varaa.

– Yhdet sukset oli silloin koko kilpailureissulla mukana, mutta nuo olivat sentään tehdasvalmisteiset Järviset, Wideman muistelee kuvaa katsellessaan.

”Paljon hiihdettiin silloin…”

Nuorena Lydia Wideman kilpaili muun muassa Lotta Svärd -järjestön kisoissa sekä sota-aikana rintamakilpailuissa. Jatkosodan jälkeen hän ehti jo lopettaa kilpahiihdon, mutta innostui neljän vuoden tauon jälkeen uudelleen ladulle siskonsa Tyynen menestyksen innoittamana. Ennen olympialaisia Wideman kilpaili useissa kilpailuissa siskonsa kanssa kärkisijoista. Tyyne Wideman lopetti hiihtouransa talvella 1951, mutta Lydia jatkoi Oslon olympialaisiin, joissa naisten hiihto oli ensimmäistä kertaa olympialaisten ohjelmassa.

Olympiavuonna Wideman voitti myös Suomen mestaruuden Puijolla käydyssä kilpailussa. Hän lopetti hiihtämisen saman vuoden keväällä. Kilpauransa jälkeen hän pysyi hiihdon parissa toimien erilaisissa luottamustehtävissä ja asiantuntijana valmennusleireillä. Hänet palkittiin yhdessä Siiri Rantasen kanssa Suomen Urheilugaalan elämänurapalkinnolla vuonna 2017. Lydia seuraa urheilua innokkaasti edelleen.

– Katson kyllä urheilua televisiosta, mitäpä sieltä muutakaan katsoisi, hän heittää pilke silmäkulmassaan.

Muistoja on urheilu-uran ajoilta kertynyt mittaamattoman paljon, mutta sen enempää muistelematta Wideman tyytyy toteamaan ykskantaan:

– Kyllä sitä silloin paljon hiihdettiin.

 

Lydia Widemanin esittely olympiavoittajien galleriassa