Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.11.2018 | Huippu-urheilu

Pohjoismaista valmennusosaamista kehitetään yhteistyöllä

Suomen Olympiakomitean valitsemat viisi valmentajaaosallistuvat talven 2018-2019 aikana pohjoismaisen valmentajaverkoston toimintaan. Nordic Coaches Network (NCN) on viiden Pohjoismaan yhteinen koulutusprosessi, johon liittyy kotimaan seminaareja, oppimistehtäviä ja yksi Pohjoismaiden yhteinen seminaari Oslossa. Suomesta ohjelmaan valitut valmentajat ovat Ville Oksanen (maastohiihto), Antti Palkola (telinevoimistelu), Larisa Gryadunova (rytminen voimistelu), Antti Renko (judo) ja Jonas Saelens (melonta).

NCN-toiminnan tarkoituksena on, että osallistujat rakentavat kansainvälistä verkostoaan ja lisäävät osaamistaan yli lajirajojen.

– Suomalaisen huippu-urheilun strategisena tavoitteena on menestyksen parantaminen, arvostuksen lisääminen ja osaamisen kasvattaminen. NCN-hankkeessa haluamme kasvattaa suomalaista valmennusosaamista sparraamalla pohjoismaisten kollegoidemme kanssa, kertoo Olympiakomitean valmennusosaamisen asiantuntija Kirsi Hämäläinen.

Osallistujamaat nimeävät verkostoon yhteensä 25 valmentajaa, joilta vaaditaan minimissään kolmostason valmentajatutkinto, kokemusta huipputason valmennustyöstä seuroissa ja/tai lajiliitoissa sekä oman lajiliittonsa tukea.

– Pohjoismaista yhteistyötä ei tässä muodossa ei ole tehty aiemmin, tämä on ensimmäinen kokeilu. Tavoitteena on rakentaa vuosittain toistuva toimintamalli Pohjoismaiden välille, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen mukaan pohjoismainen yhteistyö on luonnollinen valinta valmennusosaamisen kehittämiseksi.

– Pohjoismailla on melko samanlainen yhteiskuntajärjestelmä ja samantyylinen urheilujärjestelmä sekä samaa suuruusluokkaa oleva väestöpohja ja resurssit. Vertailemalla toistemme tekemistä ja jakamalla tietoa voimme saada aikaan yhteisiä hyötyjä. Meitä suuremmat maat tekevät huippu-urheiluun niin isoja satsauksia, että pienemmillä mailla on mahdollisuus pärjätä kansainvälisessä kilpailussa vain tekemällä yhteistyötä toistensa kanssa.

Urheilijoiden auttaminen vaatii kehittymistä myös valmentajilta

Koulutukseen osallistuvat suomalaisvalmentajat ovat yksimielisiä siitä, että valmentajuuteen kuuluu jatkuva uteliaisuus ja tiedonjano, uuden etsiminen ja kehittyminen.

Maastohiihtovalmentaja Ville Oksanen sanookin, että koko prosessi on käynnistetty urheilijoita varten.

– Urheilijoiden auttamisesta tässä on kysymys. Se vaatii jatkuvaa kehittymistä myös valmentajilta. Onko oma sitoutumisemme ja osaamisemme maailman parhaalla tasolla, kun kuitenkin edellytämme sitä urheilijoiltamme? Oksanen kysyy.

Telinevoimisteluvalmentaja Larisa Gryadynova puolestaan kertoo, että nimenomaan urheilijat kannustivat häntä lähtemään mukaan verkoston toimintaa.

– Mietin ensin että riittääkö aika tähän, onko se pois valmentamisesta ja urheilijoilta? Mutta urheilijat nimenomaan kannustivat minua lähtemään mukaan. Haluan jakaa kokemuksia ja löytää pieniä virikkeitä omaan valmentajuuteeni. Naisvalmentajana pidän myös tärkeänä naisten osallistumista ja naisnäkökulmaa valmentamiseen, Gryadynova sanoo.

Myös judovalmentaja Antti Renko pitää uusien virikkeiden etsimistä tärkeänä.

– Judo on melko pieni laji Suomessa. Pohjoismaiset järjestelmät ovat yhteneväisiä, joten haluan tutustua muiden maiden parhaisiin käytäntöihin ja oppia niistä, Renko toteaa.

Olympiakomitean valmennusosaamisen asiantuntija Pia Pekonen kertoo mukana olevien valmentajien ymmärtäneen upeasti verkostoyhteistyön tarjoamat mahdollisuudet.

– Mukana olevilla valmentajilla on kokemusta, itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen, mutta silti he ymmärtävät jatkuvan kehittymisen periaatteen ja verkostojen merkityksen, ja pyrkivät joka päivä kehittämään itseään urheilijoiden ja urheilun hyväksi, Pekonen kiteyttää.

Suomen NCN-valmentajat kokoontuivat ensimmäiseen tapaamiseensa Helsinkiin 14.11. Prosessi jatkuu itseopiskeluna ja etätehtävinä, joiden kautta valmistaudutaan pohjoismaiseen yhteistapaamiseen Oslossa tammikuun lopussa.