Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.12.2018 | Seuratoiminta

Espoolaiset urheiluseurat työstivät esityksen huippu-urheilustrategiaksi

Espoolaiset urheiluseurat yhdistivät joukkonsa ja työstivät yhdessä esityksen Espoon huippu-urheilustrategiaksi. Työ on koko Suomessa ensimmäinen seurojen yhteinen kuntatason urheilupoliittinen näkemys.

Työ starttasi seurojen yhteisessä edunvalvontaryhmässä, jossa koettiin vahvasti strategian tarve.

– Koimme, että tälle työlle oli vahva tarve. Huippu-urheilun strategia puuttuu ja tarvitaan linjaukset. Oli tärkeää saada seurat rakentamaan tätä yhdessä. Paljon on tarvittu keskusteluja taustalle, kommentoi edunvalvontaryhmän puheenjohtajana toimiva Kaisa Vikkula (Olarin Voimistelijat).

Työssä Vikkulan ohella vahvana promoottorina ollut ryhmän jäsen, Espoon Tapioiden Kimmo Oila on nähnyt läheltä päätöksentekoprosessit toimiessaan kaupungin valtuutettuna.

– Asiat menevät läpi, kun valtuusto on ne hyväksynyt. Sitä kautta täytyy siis lähteä vaikuttamaan. Tärkeää on myös kartoittaa yhteistyömahdollisuudet muidenkin sektorien kuin vain liikuntatoimen kanssa, kuten esimerkiksi koulutoimi ja tilakeskus.

Strategiatyö pohjautuu tutkimukseen ja seurojen yhteisiin näkemyksiin. Työ käynnistyi keväällä 2017 huippu-urheilukyselyllä, johon vastasi 40 espoolaista seuraa. Ajatuksia kerättiin lisää kahdesta workshopista, joihin saatiin mukaan yli 50 osallistujaa reilusta 30 seurasta.

Seurojen näkemyksen mukaan Espoon huippu-urheilustrategian tavoitteena pitäisi olla avoin ja pitkäjänteinen yhteistyö kaupungin ja espoolaisten huippu-urheiluseurojen kanssa. Näin urheilijalupaukset voivat toteuttaa urheilu-unelmansa, menestyä kansallisesti ja kansainvälisesti ja kaupungin maajoukkueurheilijoiden ja arvokisamitalistien määrä kasvaa. Samalla lapset ja nuoret saavat esikuvia, jotka kannustavat liikkumaan ja omaksumaan terveellisen elämäntavan.

Vahvempi urheilijanpolku

Tärkeäksi koetaan myös, että kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan huipputason urheilutapahtumista, fanittamaan idoleitaan ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä.

– Juniori-ikäluokissa espoolaiset seurat edustavat Suomen huippua, mutta aikuisissa menestys on ollut viime vuosina vähäisempää. Tarvitaan vahvempi urheilijanpolku viemään junioreita eteenpäin aikuisten sarjoihin, kertoo Oila taustaksi.

– Tavoitteina on, että vuonna 2030 espoolaiset seurat ja urheilijat menestyvät aikuisten ylimmissä SM-sarjoissa ja myös kansainvälisesti. Sukupuolten välinen tasa-arvo urheilussa on toteutunut ja Espoo on Suomen liikkuvin kaupunki. Urheilua arvostetaan kaupungissa, ja huippu-urheilu ja liikunta ovat keskeinen osa Espoo-brändiä, täydentää Vikkula.

Yhtenä keskeisenä toimenpiteenä on tukea urheilijoiden opintojen ja harjoittelun yhdistämistä yläkoulusta korkea-asteelle.

– Huippu-urheilijan tulee pystyä harjoittelemaan urheilun vaatimusten mukaan, mutta niin, että opintomenestys ei kärsi ja aikaa jää muullekin elämälle, Vikkula toteaa.

Investointeja urheilupaikkarakentamiseen

Strategiaehdotuksessa otetaan vahvasti kantaa myös urheilupaikkarakentamiseen. Tavoitteena on saada kaupunki mukaan olosuhteiden parantamiseen ja rakennuttamaan kansainvälisen tason monitoimihallin Tapiolan urheilupuistoon. Tarpeet on listattu kuten myös pohdittu yhteistyön mahdollisuudet.

– Uudet hankkeet edistävät tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta liikunnassa ja huippu-urheilussa. Tavoitteena on, että kun urheiluseurat investoivat olosuhteisiin, kaupunki takaa tai myöntää niille lainoja, ja sitoutuu ostamaan harjoitusvuoroja. Parantuneiden olosuhteiden myötä Espoossa järjestetään jatkossa kansainvälisiä arvokisoja ja isoja urheilutapahtumia yksin tai yhdessä Helsingin kanssa. Samalla urheiluseurat saavat merkittävän osan tuloistaan pääsylippumyynnistä ja voivat taloudellisesti hyvin. Katsojat puolestaan saavat elämyksiä ja nauttivat viihdyttävistä tapahtumista, yrittäjät saavat tuottoja urheilumatkailusta ja kaupunki lisää vetovoimaisuuttaan, Vikkula summaa.

Kumppanuuksia huippuseurojen kanssa

Strategiaehdotuksessa esitetään, että jatkossa kaupunki solmisi huippu-urheiluseurojen kanssa nelivuotisia kumppanuussopimuksia, joiden edellytyksenä olisi urheilullinen menestys edellisellä kaudella Suomessa tai kansainvälisellä huipulla ja Olympiakomitean tai lajiliiton auditoima valmennusjärjestelmä.

Sopimusseuroille toivotaan markkinointitukea ja liikuntatiloja urheilijoiden käyttöön. Yhteistyötä visioidaan myös yritysyhteistyöhön, jossa kaupunki ja seurat aktivoivat yhdessä espoolaisia yrityksiä mukaan yhteiskuntavastuuseen ja kumppaneiksi esimerkiksi urheilupuistokohtaisesti.

Edunvalvontaryhmä luovutti 9.11.2018 esityksensä Espoon huippu-urheilustrategiaksi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelälle, ja esitteli sen liikunta- ja nuorisolautakunnalle sekä espoolaisille seuroille.

– Vastaanotto on ollut todella myönteinen. Seuraavaksi tulossa on erikoisseminaari valtuustolle liikunnasta. Uskon, että mahdollisuuksia on vaikuttaa, Oila summaa.

Työryhmän edustajat ovat tyytyväisiä jo nyt tilanteeseen ja paljon on saatu keskustelua aikaan. Vikkula ja Oila kannustavat muidenkin kaupunkien seuroja liittymään yhteen vastaavaan työhön.

– Toivottavasti tämä leviää mahdollisimman laajalle. Kannustan, että aloittakaa työ. Se helpottaa myös lajien välistä yhteistyötä.

 

Espoon huippu-urheilusrategia, diaesitys.

 

Espoolaisten urheiluseurojen yhteisen edunvalvontaryhmän jäseninä ovat vuonna 2018 toimineet Kaisa Vikkula, puheenjohtaja, (Olarin Voimistelijat), Kimmo Oila (Espoon Tapiot, yleisurheilu), Emmi Eteläsalo – Holmberg (Espoon Pesis), Elina Wanne (Esbo Skytteförening, ammunta), Hexi Arteva (Esport Honka, salibandy ja jalkapallo), Anne Eklund (Tapiolan Honka, koripallo) ja Niko Merikanto (Blues jr, jääkiekko).

 

Kuva: Espoon kaupunki