Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.12.2018 | Olympiakomitea

Lahden IRONMAN -kilpailu jätti Lahden seudulle 2,1 miljoonaa euroa

Kesäkuun lopussa Lahdessa järjestetty kansainvälinen triathlontapahtuma, Suomen ensimmäinen Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland, jätti seudulle peräti 2,1 miljoonan euron kokonaishyödyn. Lisäksi kisavieraat antoivat kiitettävän arvosanan Lahdesta tapahtumakaupunkina.  

Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland -kilpailun talousvaikutuksia tutki kansainvälinen tapahtumatutkimuksen edelläkävijä Sportcal Ltd. Yhtiö teki taannoin vastaavan selvityksen Lahden 2017 MM-hiihtojen talousvaikutuksista. Molemmat selvitykset on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö, ja selvitysten tulokset ovat vertailukelpoiset.

– On tärkeää tietää, paljonko tapahtumat tuottavat taloudellista kokonaishyötyä alueelle, etenkin jos on käytetty julkisia varoja niiden toteuttamiseen. Tämä on kansalaisnäkökulmasta tärkeää avoimuutta. Kun tiedetään tapahtumien panos-tuotos -suhde, on helpompi arvioida kokonaisuutta ja kaupunkien sisäisiä investointeja erilaisiin asioihin, OKM:n ylitarkastaja Hannu Tolonen toteaa.

Triathlonharrastajien ostovoimaa kuvaa hyvin se, että IRONMAN 70.3 -tapahtuma jätti seudulle peräti 2,1 miljoonan euron kokonaishyödyn.

– Taloudellisten vaikutusten lisäksi on perusteltua huomioida tapahtuman mukanaan tuoma niin kansallinen kuin kansainvälinen näkyvyys. IRONMAN on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista urheilutapahtumabrändeistä. Tapahtuma sopii erinomaisesti ympäristökaupungiksi profiloituvaan Lahteen, Olympiakomitean suurtapahtumatyöryhmän erityisasiantuntija Janne Leskinen jatkaa.

Ammattimaisesti järjestetty ja Lahden kaupungille taloudellisesti riskitön tapahtuma sai osallistujilta erittäin hyvää palautetta. Kansainväliset kisavieraat, joita saapui Lahteen peräti 42 eri maasta ja kuudelta eri mantereelta, antoivat isäntäkaupungille arvosanaksi 4.48 asteikolla yhdestä viiteen.

– Tapahtuma toi Lahteen noin 2 300 kansainvälistä kisavierasta, jotka viettivät seudulla keskimäärin 3-4 päivää ja hyödynsivät monipuolisesti seudun majoitus- ja ravintolatarjontaa. Koko elinkeinoelämää hyödyttänyt tapahtuma istui kuin nenä päähän Lahden seudun matkailun kansainväliseen kasvustrategiaan, tapahtumahaussa aktiivisesti mukana ollut Lahden seutu Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman toteaa.

Nokia Tyres IRONMAN 70.3 Finland-kilpailun johtaja Tiina Boman kertoo ensi kesän tapahtuman järjestelyjen olevan jo hyvässä vauhdissa. Lähes 1 500 kilpailijan ja noin 20 000 katsojan kilpailuelämystä aiotaan tehdä entistäkin paremmaksi.

– Nyt kun tapahtumaa tehdään toista kertaa, kaikki on huomattavasti helpompaa. Pääpiirteittäin järjestelyt noudattavat viime vuoden kaavaa. Sataman alueelle tehdään pieniä muutoksia, jotka helpottavat ravintolapalvelujen saatavuutta ja tapahtuman seuraamista, Boman toteaa.

Tapahtuman vaikuttavuustutkimuksen voi ladata tästä.

Keskeiset tulokset

  • Kisaan osallistui 1 459 urheilijaa 42 maasta ja kuudesta maanosasta.
  • Tapahtumassa arvioidaan olleen tapahtumaa seuraamassa Lahden satamassa sekä reittien varsilla n. 20 000 katsojaa.
  • Katsojista yli 2 300 oli Lahteen saapuneita vierailijoita (yli 1 700 Suomesta ja yli 600 ulkomailta).
  • Kansainvälinen osallistuja toi mukanaan keskimäärin 1,45 henkilöä ja kansainvälisten vieraiden viipymä oli 4,25 vuorokautta. Kotimaiset, Lahden ulkopuolelta tulleet, osallistujat toivat mukanaan 1,87 henkilöä ja viipymä oli 2,64 vuorokautta
  • Tapahtuma tuotti 4 330 yöpymistä kaupungin majoitusliikkeissä.
  • Tapahtuman välitön taloudellinen vaikutus Lahdessa oli 2,16 miljoonaa euroa.
  • 91 % osanottajista oli tyytyväisiä tapahtumaan.
  • 61,5 % osanottajista arveli todennäköisesti osallistuvansa seuraavanakin vuonna

Sportcal Ltd isobritannialaisen markkinatietoyrityksen Head of Events Krzysztof Kropielnicki toteaa Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland 2018 -tapahtuman vaikutuksista seuraavasti:

”Lahden ensimmäisessä IRONMAN 70.3 tapahtumassa oli runsaasti kotimaisia ja ulkomailta tulleita osanottajia, minkä ansiosta kaupunkiin saapui huomattava määrä vierailijoita. Yli 90 prosenttia kaupungin ulkopuolelta tulleista osanottajista toi mukanaan vähintään yhden kilpailuun osallistumattoman kannattajan, ja monet heistä viettivät Lahdessa kolme tai neljä päivää käyttäen paikallisissa yrityksissä rahaa majoittumiseen, ruokaan, juomiin ja ostoksiin. Tapahtuman välittömäksi taloudelliseksi vaikutukseksi on arvioitu yli kaksi miljoonaa euroa, mikä on vahva osoitus isännöimisen tuomasta hyödystä.” 

 

Lisätietoja

Sportcal Ltd: Head of Events Krzysztof Kropielnicki, +44 7864 280 761
Opetus- ja kulttuuriministeriö: Ylitarkastaja Hannu Tolonen, 0295 330 314
Suomen Olympiakomitea: Suurtapahtumatyöryhmän asiantuntija Janne Leskinen, 040 030 0930
Finntriathlon Oy: Kilpailujohtaja Tiina Boman, 041 445 1918

Lahden seutu – Lahti Region Oy: Toimitusjohtaja Raija Forsman, 040 516 2803

 

Kuva: Tomi Hänninen