Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.01.2019 | Huippu-urheilu

Rautaisannos valmennusosaamista Olympiavalmentajaseminaarissa

Pitkät perinteet omaava Olympiavalmentajaseminaari järjestettiin Helsingissä 16-17.1.2019. 15 vuoden tauon jälkeen suomalaisen huippu-urheilun ohjelmaan palannut seminaari kokosi yli sata valmentajaa, päävalmentaja ja valmennuspäällikköä verkostoitumaan ja keskustelemaan suomalaisen valmentajuuden keskeisistä kysymyksistä. Seminaarijärjestelyistä vastasivat yhteistyössä Suomen Olympiakomitea, Suomen Valmentajat, Suomen Ammattivalmentajat ja KIHU. Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio avasi seminaarin korostamalla valmentajien työn merkitystä urheilussa ja yhteiskunnassa.

-Maamme urheiluseuroissa liikkuu, harrastaa, kilpailee ja tähtää huipulle yli miljoona suomalaista. Valmentajien työllä rakennetaan suomalaista tulevaisuuden hyvinvointia ja menestystä niin liikunnassa ja urheilussa kuin sen ulkopuolellakin. Siksi valmentajalla on todellakin väliä, Ritakallio kiteytti.

”Sarjavoittajat” tutkimuskohteena

Seminaarin alustajilta kuultiin viimeisintä tietoa maailman huippuvalmentajien osaamisesta. Espanjalainen tutkijatohtori Sergio Lara-Bercial Leeds Beckett -yliopistosta kertoi Serial Winners –tutkimuksesta, jossa tutkimuskohteena oli 17 kansainvälisesti menestynyttä huippuvalmentajaa.

Lara-Bercial tiivisti valmennuksellisen huippusuorituksen siihen, että sarjamenestyjät ovat sarjaoptimisteja, jotka toipuvat väistämättömistä takaiskuista nopeasti.

-Huippu-urheilussa menestyvillä valmentajilla on oltava paksu nahka ja joustava sydän. Heitä motivoi jatkuva halu tehdä asioita paremmin. He ovat paitsi järjestelmällisiä ja suunnitelmallisia, he myös pyrkivät jatkuvaan tietotaidolliseen kehittymiseen ja emotionaaliseen joustavuuteen, Lara-Bercial sanoi.

-Ketä oikeasti ovat huippuvalmentajat? He ovat niitä jotka pystyvät tunnistamaan vahvuutensa ja heikkoutensa, yhdistelemään tietoa, luomaan uutta ja – mikä tärkeintä – pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan, Lara-Bercial painotti.

Omasta valmennuksellisesta menestystarinastaan kertoi maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen.

-Iivo Niskasen nousussa maailman huipulle on pohjalla lahjakkuus ja monipuolinen liikuntatausta. Huippu-urheiluvaiheessa ratkaiseviksi ominaisuuksiksi ovat nousseet Iivon poikkeuksellinen halu voittaa ja motivaatio tehdä paljon ja kovaa työtä, Ohtonen analysoi.

-Menestyksekkään valmennusprosessin ytimessä on onnistumisen yläkierteen luominen harjoituskauden sisälle. Siihen tarvitaan toki myös onnea, mutta tärkeintä on ymmärtää miksi onnistumisen kierre käynnistyi ja kuinka sen voi toistaa seuraavina vuosina, Ohtonen sanoi.

Uni ja näkö erityisteemoina

Seminaarissa paneuduttiin myös valmennuksen erityiskysymyksiin, joista tällä kertaa esiin nostettiin uni ja näkö. Unitutkija Henri Tuomilehto korosti, että vain riittävän laadukas uni mahdollistaa kehittymisen ja menestymisen.

-Uneen liittyy paljon uskomuksia ja olettamuksia, mutta faktaa on että uni on energiavarastoja täyttävä fasilitaattori ja kapellimestari. Uni on ominaisuus, ja laadukasta nukkumista voi harjoitella samalla tavoin kuin fyysisiä ominaisuuksia tai taitojakin, Tuomilehto muistutti.

Näön tutkimuksen asiantuntija, optikko Timo Koljonen loi katsauksen urheilijan piileviin näköongelmiin.

-Näköjärjestelmän kautta hankittu informaatio on kriittisessä asemassa lähes kaikissa urheilulajeissa. Siihen nähden urheilijoiden piileviin näköongelmiin on herätty varsin myöhään ja niihin kiinnitetään edelleen melko vähän huomiota muutamia lajeja lukuun ottamatta, Koljonen sanoi.

Puhetta kulttuurista ja ajattelusta

Jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen avasi puheenvuorossaan sitä, kuinka tyttöjen ja naisten jalkapallossa on rakennettu menestystä ruokkiva toimintakulttuuri.

-Suomalaisen nais- ja tyttöjalkapalloilu on elänyt 2000-luvulla dynaamisia kehitysvuosia. Menestysreseptimme kiteytyy määrätietoiseen ja tavoitteelliseen työhön, kädet savessa meininkiin ja intohimoon urheilua ja jalkapalloa kohtaan, Miettinen kiteytti.

Seminaarin päätti huikean innostava professori Esa Saarinen, joka kuvasi urheilua hellän dynamiikan pelikentäksi.

-Urheiluun liittyy voimakkaasti sekä psyykkinen että fyysinen ulottuvuus ja kontakti, jossa on tärkeää tunnistaa ympärillä olevien ihmisten ajattelutavat ja herkkyyspisteet. Ajattelun taitojen kehittäminen johtaa erilaisten ihmistyyppien tunnistamiseen ja kyvykkyyteen kosketella heissä positiivisten tunteiden alueita, joita kutsun plus-navaksi, Saarinen sanoi.

-Ihmisen valmentamisessa tärkeintä on läsnäolo ja rinnalla kulkeminen. Urheilussa tämä synnyttää onnistuessaan maagisen nosteen. Se muodostuu ihmisten välisessä toiminnassa, kun olosuhteet ovat oikeat ja ihmisten välinen yhteys toimii. Se on urheilua hienoimmillaan, eikä sitä voi selittää mekaanisista lähtökohdista käsin, Saarinen sanoi.

Suomen Olympiakomitean valmentajakoulutuksen asiantuntija Kirsi Hämäläinen kiteytti seminaaripäivien annin olleen alusta loppuun syvällä valmentajuuden ytimessä.

-Haluamme vahvistaa suomalaisen valmentajayhteisön vuoropuhelua, toisilta oppimista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Olympiavalmentajaseminaari onnistui tässä tarkoituksessa erinomaisesti, ja uskon että osallistujat vievät seminaarista tärkeitä ajatuksia omaan arjen toimintaympäristöönsä.