Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.02.2019 | Huippu-urheilu

MINSK 2019: Ensimmäiset suomalaisurheilijat valittiin Euroopan kisoihin

Vuoden 2019 Euroopan kisat pidetään Valko-Venäjällä Minskissä 21.-30.6.2019. Kisoissa kilpaillaan 23 lajissa ja kisoihin odotetaan noin 4000 urheilijaa 50 Euroopan maasta. Yhteensä 10 lajissa Euroopan kisat ovat osa Tokion 2020 olympialaisten karsintajärjestelmää. Euroopan kisat, kuten muutkin Olympiakomitean vastuulla olevat monilajiset arvokilpailut ovat osa Huippu-urheiluyksikön lajien kehittämis- ja tukikokonaisuutta ja näiden kisojen kautta tuetaan potentiaalisimpien urheilijoiden matkaa kohti olympialaisia.

Huippu-urheiluyksikkö (HUY) valmistelee yhteistyössä lajiliittojen valmennusjohdon kanssa valintakriteerien mukaiset urheilijavalinnat Euroopan kisoihin. Urheilijoiden valinnoissa huomioidaan kansainväliset lajikohtaiset Euroopan kisojen valintakriteerit. Nämä kriteerit asettavat reunaehdot valintakriteereille, joita kansallisten olympiakomiteoiden on noudatettava.

Kisaoperaatiosta vastaava Huippu-urheiluyksikön varajohtaja ja Suomen joukkueen johtaja Leena Paavolainen kertoo, että Minskin Euroopan kisojen valinnoissa noudatetaan joustavan valinnan periaatetta.

-Valintaperiaatteen mukaan urheilijoita ja joukkueen muita jäseniä voidaan valita valintakriteerien täyttymisen kuluessa siihen saakka, kun on viimeinen mahdollinen päivä ilmoittaa urheilijoita Minskin Euroopan kisojen kisajärjestäjille, Paavolainen sanoo.

Minskin Euroopan kisoihin voidaan valita urheilijat/joukkueet, joilla Huippu-urheiluyksikkö arvioi olevan kansainvälisten näyttöjen sekä urheilijoiden ja joukkueiden kehitysennusteen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua 8 parhaan joukkoon. Euroopan kisoihin voidaan valita harkinnalla myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, jotka Huippu-urheiluyksikkö arvioi kansainvälisten näyttöjen sekä urheilu-uran kehityksen perusteella tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi.

-Niissä lajeissa, joissa Euroopan kisat ovat osa Tokion 2020 olympialaisten karsintajärjestelmää, voimme harkintaa käyttäen valita myös ne urheilijat, jotka arvioidaan potentiaalisiksi Tokioon valittaviksi urheilijoiksi.

-Minskin kisat ovat tärkeä välietappi sekä urheilijoille että olympiajoukkueen taustatiimille. Kisat ovat 10 lajissa osa Tokion karsintajärjestelmää ja Minskissä hiotaan myös joukkueen kisavalmisteluja ja taustatiimejä kohti Tokiota, Paavolainen kertoo.

Ensimmäisessä valinnassa listalla ampumaurheilijoita ja nyrkkeilijöitä

Euroopan kisojen ensimmäisessä valinnassa Suomen joukkueeseen valittiin 8 ampumaurheilijaa ja 2 nyrkkeilijää. Valittujen joukossa on kaksi olympiamitalistia, nyrkkeilijä Mira Potkonen ja trap-ampuja Satu-Mäkelä Nummela, joka sijoittui viidenneksi vuonna 2015 järjestetyissä ensimmäisissä Euroopan kisoissa.

-Euroopan kisat on hieno kilpailutapahtuma ja lisäksi seillä on tarjolla maapaikka Tokioon. Euroopan kisoihin pääseminenkään ei ollut itsestään selvyys, vaan paikka on hankittu tasaisilla tuloksilla ja näin noustu rankingissa sellaisille sijaluvuille, mikä oikeuttaa pääsyn kisoihin. Sijoituksellisesti tavoitteena Minskissä on tietysti finaalipaikkaa ja miksipä ei mitalikin voisi olla se mistä tarrata kiinni. Ja ennen kaikkea haluan toki nauttia monilajisesta kisasta, ”pikku olympialaisista”, Mäkelä-Nummela kommentoi.

Euroopan kisat 2019


Suomen joukkueen ensimmäiset urheilijavalinnat 19.2.

AMMUNTA (8)

Minskin Euroopan kisoista jaetaan ammunnassa kussakin lajissa 1 maapaikka Tokion olympialaisiin. Minskiin valitaan seuraavat Euroopan kisojen maapaikan saavuttaneet ampujat, jotka täyttävät valintakriteerit:

 

Kivääri:

Emmi Hyrkäs, Simpeleen Hahlo,

Juho Kurki, Kankaanpään Ampumaurheilijat.

 

Haulikko, trap:

Satu Mäkelä-Nummela, Orimattilan Seudun Urheiluampujat,

Marika Salmi, Orimattilan Seudun Urheiluampujat,

Vesa Törnroos, Lahden Ampumaseura.

 

Haulikko, skeet:

Marjut Heinonen, Oulun Seudun Haulikkoampujat,

Oskari Kössi, Sibbo Skyttegille,

Tommi Takanen, Lahden Ampumaseura.

 

NYRKKEILY (2)

Elina Gustafsson, Helsingin Tarmo,

Mira Potkonen, Tampereen Voimailuseura.