Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.03.2019 | Seuratoiminta

Kunta, koulu ja kolmas sektori – yhteistoimin 29 harrastuskerhoa tiistai-iltapäiviin

Nurmijärvellä pilotoidaan parhaillaan mallia, jolla pyritään ratkaisemaan matalan kynnyksen harrastamista tositoimin. Kevätkaudella kerhopaikkoja tarjottiin 571 lapselle ja nuorelle. Kokkikerho täyttyi minuutissa, sirkuskerho kahdessa.

– Pilottivuoden iso tavoite on saada näin tärkeälle asialle huomiota näyttämällä toteen se, kuinka todellista harrastuskerhojen tarve on, kertoo Harrastusiltapäivän taustaa Liikkuva koulu -koordinaattori, liikunnanopettaja Ari Murole.

Syyskaudella 2018 kerhoja oli 21 ja paikkoja 350. Nyt kevätkaudella kerhoja on 29 ja paikkoja 571. Paikat ovat täyttyneet 90-prosenttisesti. Kerhokertoja on yhteensä 20. Järjestävinä tahoina on 12 kolmannen sektorin toimijaa sekä kunnan nuoriso- ja liikuntapalvelut. Rahoituksesta vastaa Nurmijärven kunnan Koulutuspalvelut, joten kerhot ovat ilmaisia lapsille.

Nurmijärvellä on kolme kylää, joista pilotointi toteutetaan Klaukkalassa. Ajatus on, että koska alueella on paljon kouluja ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia lyhyiden etäisyyksien päässä, oppilaat siirtyvät tiistai-iltapäivien harrastuskerhoihin omatoimisesti. Suurin osa kerhoista on koulujen tiloissa, osalle tilat mahdollistaa kunta ja osa järjestetään palveluntarjoajien tiloissa.

Kerhotunti kerran viikossa on hyvä alku

– Kerhotunti kerran viikossa kymmenen viikon jaksona voi tuntua vähäiseltä, mutta matalan kynnyksen näkökulmasta haluan kääntää sen mahdollisuudeksi: rajattu aika voi rohkaista paremmin kokeilemaan kuin pitempiaikainen sitoutuminen, perustelee Murole.

Viiden kerhon kierros antaa aavistuksen siitä, mitä kaikkea hyvää harrastamisesta syntyy. Klaukkalan koulussa Nurmijärven opisto vetää Kepparikerhoa. Edellisellä kerralla leikattiin kankaat, nyt aloitellaan ompelua. Kaikki tehdään käsin. Varsinaiset laukkapyrähdykset tässä kerhossa otetaan keväämmällä. Käytävän päässä Klaukkalan NMKY:n Koriskerhoa esittelee tokaluokkalainen Tiitus.

– Täällä saa pömpötellä palloo ja heitellä koreja ja laskea pisteitä.

Isoniitun koulun liikuntasalissa sirkuskerho kokoaa yhteen 1 ̶ 6-luokkalaisia. Eri-ikäiset samassa kerhossa eivät ole ollenkaan ongelma, sanoo ohjaaja Taija Kummelus-Eskelinen. Joka toinen kerta on akrobatiaa, joka toinen välineitä, mutta aina mennään toiveiden mukaan.

Jäähallilla Jääpelikerhoa vetävät vuoroviikoin Kurra Hockey ja Seven Ringettes. Syksyllä mukana oli myös Nurmijärven Taitoluistelijat.

– Olen tosi iloinen, että kolme seuraa ovat yhdessä halunneet panostaa matalaan kynnykseen. Ja kunnalle kiitos jääajasta, kiittelee Murole. Punaposkiset lätkäkerholaiset puolestaan lähettävät terveisiä niille, joille laji on outo: Kannattaa kokeilla, kerran päivässä hiki pintaan, jee!

Kahdeksasluokkaiset kuntosalilla: Tosikivaa kun on yhteistoimintaa ja ohjattua!

Hikistä porukkaa ovat myös Cross training -kerhon kahdeksasluokkalaiset. Murole kertoo vahvan ennakko-ohjeistuksen olleen, että kerho on erityisesti heille, joilla ei ole kuntosalikokemusta. 10 kerran treenijakson vetää FIT24 liikunnanohjaaja Juha Koivunen.

– On palkitsevaa nähdä, miten riemuissaan nuoret ovat, kun on tekemistä ja syy tulla porukoihin. Isompaa aiempaa kokemusta ei ole kenelläkään, joten ihan perusteista ollaan lähdetty liikkeelle. Varmistan, että tekeminen on nuorille turvallista ja mielenkiintoista. Se on hyvä pohja tulevaisuuden kuntoilua varten.

Ida, Helmi, Jenna ja Vilma tunnustavat, että elleivät olisi salilla, olisivat todennäköisesti kotona katsomassa telkkaria tai makoilemassa sängyssä.

– Tää on paljon parempi vaihtoehto! Tosikivaa kun on ohjattua eikä voi tehdä liikkeitä väärin kun ne tullaan korjaamaan. Ja kun tää on tällaista yhteistoimintaa, voi saada uusia kavereita. Ja se kanssa on tärkeää että annetaan mahdollisuuksia harrastaa samalla tavalla tytöille ja pojille eikä luokitella.

Valtteri kertoo saaneensa ehdotuksen kuntosalikerhosta äidiltään.

– Mietin että emmä yksin lähde ja pyysin Laurin mukaan.

Mitä haluaisitte sanoa osallistumista empivälle? – Kyllä kannattais tulla mukaan. Täällä oppii tekemällä ja tästä voi saada ihan uuden jutun. Ja aluks tavoitteet kannattaa pitää riittävän matalina. Se innostaa kun näkee ja tuntee, että jotain kropassa tapahtuu.

Mitä tapahtuu Nurmijärjen Harrastusiltapäivälle, se nähdään pilottivuoden jälkeen. Murolen mielessä seuraava selvä steppi olisi kohdentaa toimintaa yhä paremmin kokonaan ilman harrastuksia oleville lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen.

– Uskon, että onnistumme todentamaan harrastuskerhojen tarpeen samoin kuin sen, että kun mahdollisuuksia tarjotaan, tekemiseen myös tartutaan. Tästä on hyvä lähteä luomaan kaikille osallisille sopivaa rakennetta.

 

Harrastusiltapäivän ohjauksesta vastaavat:

Nurmijärven Opisto • Nurmijärven Jalkapalloseura • SB-Pro • Nurmijärven Taitoluistelijat • Seven Ringettes • Klaukkalan NMKY • Nurmijärven Tanssiopisto • Nurmijärven Yleisurheilu • Kurra Hockey • Metsäkylän Nouseva • Rajamäen Kehitys • FIT24 Klaukkala • nuoriso- ja liikuntapalvelut

www.nurmijarvi.fi/harrastusiltapaiva