Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.03.2019 | Huippu-urheilu

Krasnojarsk 2019: Suomelle kaikkien aikojen mitalisaalis talviuniversiadeista

Krasnojarskissa järjestetyt talviuniversiadit päättyivät tänään tiistaina. Viimeisenä kilpailupäivänä suomalaisedustusta nähtiin vain miesten maastohiihdossa. Vapaalla tyylillä hiihdetyssä 30 kilometrin massalähtökilpailuissa Joel Ikonen oli parhaana suomalaisena 11:s jäätyään voiton vieneelle Japanin Naoto Baballe +3.24,5. Toinen suomalaisedustaja Juuso Mäkelä oli 21:s.

Suomen joukkueen johtajana toiminut Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön opiskelijahuippu-urheilun asiantuntija Jukka Tirri summaa kisarupeaman tyytyväisenä:

– Venäjä järjesti onnistuneet kisat, jotka olivat monessa mielessä kaikkien aikojen suurimmat talviuniversiadit. Suorituspaikat olivat ensiluokkaisia ja seremoniat näyttäviä. Parannettavaa olisi ollut ennen kaikkea kisakuljetuksiin liittyvissä järjestelyissä.

Suomelle 12 mitalia ja 30 pistesijaa

Suomella oli kisoissa suuri joukkue, 81 urheilijaa ja yhteensä 109 henkilöä. Onnistumisia tuli laajalla rintamalla, sillä suomalaisurheilijat saavuttivat Krasnojarskissa peräti 30 pistesijaa eli sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon. Suomalaiset ylsivät pisteille kaikissa seitsemässä lajissa ja mitaleja tuli yhteensä 12 (3-2-7), mikä on kaikkien aikojen suurin määrä niin talvi- kuin kesäuniversiaditkin huomioiden. Kisojen virallisessa mitalitilastossa kuten myös saavutettujen mitalien määrässä Suomi oli parhaana Pohjoismaana viides.

Hiihtosuunnistajat toivat puolet Suomen mitaleista ja Liisa Nenonen oli kahdella kullalla ja yhdellä pronssilla lajin kuningatar. Hiihtosuunnistus oli ensimmäistä kertaa universiadien kilpailuohjelmassa. Maailman parhaat muodostelmaluistelijat herättivät ansaittua huomiota Team Uniquen ja Marigold IceUnityn johdolla.

– Meillä on ollut Krasnojarskissa upea ja hienohenkinen suomalaisjoukkue, joka on suoriutunut loistavasti niin kilpailuissa kuin niiden ulkopuolellakin. Hiihtosuunnistuksen ja muodostelmaluistelun lisäksi lumilautailija Axel Thelen oli yksi kisojen suurimmista suomalaisonnistujista kahdella pronssillaan ja myös maastohiihtäjät tekivät hyvää työtä kamppailussa Venäjän ylivoimaisen hiihtomahdin jälkeisistä sijoista. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia talviuniversiadeja, jotka pidetään Sveitsin Luzernissa tammikuun lopulla 2021, Tirri summaa.

Kisojen tulokset

Kisojen päiväraportit