Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.03.2019 | Olympiakomitea

Olympiarahasto suomalaisen huippu-urheilun tueksi

 Eduskunta hyväksyi viime viikolla hallituksen esityksen vuoden 2019 lisätalousarvioksi. Tämä päätös mahdollistaa uraauurtavan Olympiarahaston käynnistämisen vuonna 2019. Rahaston tuotto tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua ja valmentautumisympäristöjen kehittämistä sekä parantaa osaltaan nuorten urheilijoiden sosioekonomista asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Olympiarahasto on perustettu Suomen Olympiakomitean tukisäätiön alaisuuteen. Olympiarahasto perustuu valtioneuvoston hyväksymään liikuntapoliittiseen selontekoon, jonka mukaan valtion huippu-urheilurahoitusta tulee lisätä 2020-luvulla ja suunnata erityisesti urheilijan uralle valmistavaan nuoruusvaiheeseen.

Osana lisätalousarvion hyväksyntää valtio päätti osallistua vastinrahaperiaatteella Olympiarahaston pääoman kartuttamiseen. Huippu-urheilun edellytysten vahvistamiseksi valtio varautuu pääomittamaan Olympiarahastoa siirtämällä sille valtion omistamaa osakevarallisuutta enintään 20 miljoonalla eurolla. Valtion pääomitus tehdään samassa suhteessa yksityisen pääoman kanssa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti osakkeita on tarkoitus lahjoittaa rahastoon vuosina 2019-2023 erissä siten, että osakesiirto tapahtuu aina, kun rahastoon on kertynyt vähintään neljä miljoonaa euroa uutta, valtion panosta vastaavaa yksityistä rahoitusta. Valtioneuvoston kanslia päättää, minkä yhtiön osakkeita luovutetaan.

Jokainen lahjoittaja jättää pysyvän jäljen suomalaiseen huippu-urheiluun

– Tarvitsemme uusia avauksia huippu-urheilun rahoitukseen. Olympiarahasto on sekä historiallinen että samalla haasteellinen operaatio urheilun varainhankinnassa. Jokainen lahjoittaja jättää pysyvän jäljen suomalaiseen huippu-urheiluun, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Valtion vastinrahoitukseen oikeuttavista yksityisistä rahalahjoituksista ja vastinrahoituksesta muodostuvasta 40 miljoonasta eurosta voidaan saada viiden prosentin vuotuisella tuotolla vuosittain jopa kaksi miljoonaa euroa suomalaisen huippu-urheilun tukemiseen. Tuotto käytetään urheilijoiden päivittäisharjoittelun tukemiseen, toimintaympäristöjen kehittämiseen ja urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamiseen. Tuki jaetaan samoilla kriteereillä kuin Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön jakama lajien tehostamistuki olympialajeille, ei-olympialajeille, paralajeille ja joukkuepeleille.

Lahjoitusten keräys alkaa tänä vuonna. Olympiakomitea aloittaa Olympiarahaston myyntijohtajan rekrytoinnin, jonka haku on auki 22.3. – 7.4.

 Myyntijohtajan työpaikkailmoitus Oikotiellä