Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.04.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 14/2019: Tuula Tenkanen purjehti neljänneksi maailman valioiden joukossa

Tärkeitä otteluita joukkuepeleissä, maailmancup-menestystä, nuorten MM-mitaleita ja purjehdusmenestystä - muun muassa nämä asiat nousevat esiin suomalaisen huippu-urheilun viikon 14 katsauksessa. Alkaneella viikolla suomalaiset tavoittelevat arvokisamitaleita koti- ja ulkomailla, niin olympia- kuin ei-olympialajeissa - joukkuepelejä unohtamatta.

Kesäolympialajit

Ammunta: Haulikkolajien maailmancup Arabiemiraateissa on saatu käyntiin. Marika Salmi jakoi trapin avauspäivän jälkeen kakkossijaa tuloksella 73/75. Trap ammutaan loppuun maanantaina iltapäivällä. Maapaikkoja Tokion olympiakisoihin jaossa henkilökohtaisten kisojen kahdelle parhaalle (niistä, jotka eivät ole olympiapaikkaa vielä saavuttaneet).

Kivääriampujat kamppailivat SM-mitaleista Tampereella. Miesten ilmakiväärissä Aleksi Leppä oli sekä peruskilpailun että finaalin paras, ja peruskilpailun tulos 627,4 oli kansainvälistä tasoa. Naisissa Emmi Hyrkäs oli peruskilpailun paras (627,5), mutta Marianne Palo oli finaalin tarkin.

Golf: Ursula Wikström oli 25:s ja Noora Komulainen 54:s naisten Euroopan kiertueen osakilpailussa Jordaniassa. Kyseessä oli Euroopan kiertueen, Euroopan seniorikiertueen ja haastajakiertueen yhteiskilpailu.

Judo: Olympiapaikkaa tavoittelevien suomalaisten alavireinen alkuvuosi jatkui Antalyassa käydyssä Grand Prix -turnauksessa. Katri Kakon, Emilia Kanervan, Aatu Laamasen ja Samuli Viitasen ottelut päättyivät tappioon heti avauskierroksella. Kanervalla vastassa oli maailmanrankingin 32:s, Kakolla 50:s ja sekä Laamasella että Viitasella vastustaja vähän sadan huonommalta puolelta. Parempaa menestystä tuli U21 Eurooppa-cupista Italiasta, kun Valtteri Olin oli 73-kiloisissa ja Oskari Mäkinen 81-kiloisissa kolmas sekä Turpal Djoukaev 66-kiloisissa seitsemäs. Tässä ikäluokassa on syksyllä EM-kotikisat Vantaalla.

Miekkailu: U17/U20 MM-kisat Puolassa ovat käynnissä. Loppuviikolla ohjelmassa kalpamiekkailu, jossa Suomella eniten menestystoiveita (Topias Tauriainen voitti U20 EM-pronssia Italiassa maaliskuussa).

Paini: Tällä viikolla painitaan Euroopan mestaruuksista Romaniassa. Suomella yhdeksän painijan joukkue mukana.

Painonnosto: EM-kisat Georgiassa on saatu käyntiin. Suomalaisittain odotetuimmat päivät ovat tiistai ja torstai, sillä tiistaina Anni Vuohijoki puolustaa 64-kiloisissa EM-pronssejaan viime vuodelta ja torstaina Meri Ilmarinen yrittää samaa 76-kiloisissa.

Purjehdus: Tuula Tenkanen selvisi ainoana suomalaisena mitalilähtöihin perinteisessä ja kovatasoisessa Palma de Mallorcan regatassa. Tenkanen oli laser radialissa neljäs. Monika Mikkola samassa luokassa 26:s. Kaarle Tapper jatkoi tasaista suorittamistaan kymppisakkiin tai sen välittömään läheisyyteen purjehdittuaan laser standardissa 11:nneksi.  Finnjollassa Oskari Muhonen oli 15:s ja Tapio Nirkko 19:s. Nacra 17:ssä Sinem Kurtbayn parina oli poikkeuksellisesti Akseli Keskinen; pari otti sijan 16. Pari Noora Ruskola/Mikaela Wulff oli 49er FX -luokassa 28:s. Tuuli Petäjä-Sirén oli RS:X-luokan kokonaistilanteessa 18:s, mutta rohkaisevaa oli, että tämä sijoitus tuli lähtöjä väliin jättämälläkin. Huonoimmillaankin Petäjä-Sirén oli purjehtimissaan lähdöissä kymmenes. Petäjä-Sirén jatkaa tällä viikolla suoraan EM-kisoihin Espanjaan.

Pyöräily: Lotta Lepistö ajoi 20:nneksi 106 kilometrin maantieajossa Belgiassa keskiviikkona. Voitto meni tallikaveri Ellen van Dijkille, jolle talli petasi kilpailun. Myös sunnuntain kilpailussa Trek-Segafredo teki kaikkensa van Dijkin eteen. Lepistö keskeytti.

Pöytätennis: Benedek Oláh kaatoi Ranskan Mehdi Bouloussan (ranking-402) Ranskan liigassa, kun hänen joukkueensa Jura Morez otti jälleen sarjavoiton.

Sulkapallo: Finnish Open (25 000 dollarin Challenge-sarjaa) pelattiin Vantaalla. Eetu Heino eteni parhaana suomalaisena puolivälieriin asti. TOP100-pelaajan päänahan onnistuivat ottamaan Heino ja Kalle Koljonen.

Tennis: Oona Orpanan tie katkesi avauskierrokselle Boltonissa ITF Tourin W25-tason turnauksessa, samoin kuin Anastasia Kulikovan W15-tason turnauksessa Egyptissä. Nelinpelissä Kulikova eteni puolivälieriin asti belgialaisparinsa kanssa, mutta pari joutui luovuttamaan ottelunsa.

Uinti: Kotimainen kärki aloitti kautensa, kun alkuviikolla uitiin Helsingissä ja viikonloppuna Bergenissä. Helsingissä ylsivät maanantaina voittoihin Jenna Laukkanen (1.09,94) sadan metrin rintauinnissa ja Riku Pöytäkivi (23,66) 50 metrin perhosuinnissa. Maajoukkueuimareista Mimosa Jallow oli kakkonen 50 metrin selkäuinnissa ja kolmas 50 metrin vapaauinnissa. Jos käytetään mittarina Tokion olympiarajoja, suhteessa parasta vauhtia piti Matti Mattsson, jonka aika 2.10,85 jäi tasan 0,50 sekuntia Tokion A-rajasta.

Tiistaina voittoihin ylsivät maajoukkueuimareista Ari-Pekka Liukkonen 50 metrin vapaauinnissa ajalla 22,29 (olympiakisojen A-raja 22,01) sekä Riku Pöytäkivi satasen perhosessa (53,71) vetäen samalla Niko Mäkelän toiseksi (54,11). Mimosa Jallow pysäytti satasen selkäuinnissa kellot aikaan 1.00,95 ottaen kakkossijan ja jääden 0,70 sekuntia Tokion A-rajasta. Lisäksi Jallow oli kakkonen 50 metrin perhosessa ajalla 27,00. Vilma Ruotsalainen oli toinen (4.55,30) 400 metrin sekauinnissa ja nuori Laura Lahtinen 200 metrin perhosuinnissa (2.18,48). Matti Mattsson ylsi kolmanneksi 100 metrin rintauinnissa (1.01,61).

Jenna Laukkanen löi rajusti urakoineen olympiavoittaja Katinka Hosszun tämän päätösmatkalla 200 metrin rintauinnissa ajallaan 2.31,61. Laukkanen (31,90) oli kolmas ja Veera Kivirinta (31,91) neljäs 50 metrin rintauinnissa. Laukkasen meno kalpeni Ida Hulkon vastaavalle Bergenissä viikonloppuna, sillä Hulkko nappasi voitot sekä 50 metrin rintauinnissa (30,72) että satasen matkalla (1.08,82). Hulkko oli Berliinissä ainoa suomalaisuimari. Pohjoismaiden-kierros jatkuu tämän viikon lopulla vielä kiertueen pääkilpailussa Tukholmassa.

Voimistelu: Rytmisen maailmancup käynnistyi Pesarossa. Suomen joukkue oli kaksiottelussa 13:s pistein 40,150. Yksilöiden neliottelussa Jouki Tikkanen (69,950) nappasi sijan 24 ja Rebecca Gergalo (69,050) oli 28:s. Rytmisen maajoukkue jatkuu heti viikonloppuna Sofiassa. Telinevoimistelussa ohjelmassa tällä viikolla EM-kisat Puolassa. Suomella iso joukkue sekä miehissä että naisissa.

Yleisurheilu: Aleksi Ojala lämmitteli toukokuussa käveltävää Eurooppa-cupin viisikymppistä varten Tshekin Podebradyssä kävelemällä 20 kilometriä aikaan 1.23.41. Sillä irtosi yhdeksäs sija. Yhdysvalloissa opiskeleva Tuomas Kaukolahti avasi puolestaan ulkoratakautensa Stanfordissa kolmiloikkaamalla uuden ennätyksensä 16,50.

Talviolympialajit

Freestyle: Kumparelaskun nuorten MM-mitaleista kilpailtiin Italiassa. Tällä kaudella myös maailmancupissa rohkaisevasti esiintynyt Akseli Ahvanainen nappasi kumparelaskussa MM-pronssia. Parikumpareissakin Ahvanainen oli kuudes. Rasmus Karjalainen otti sijat 13 ja 17, Riikka Voutilainen puolestaan 18:s ja 14:s.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kantele putosi avauskierroksella PDC Tourin yhdeksännessä osakilpailussa Barnsleyssä lauantaina, mutta sunnuntaina ote oli tarkempi: tuloksena paikka neljännellä kierroksella eli 16 parhaan joukossa. Se oli Kanteleen kauden paras tulos kiertueella. Kiertue jatkuu Barnsleyssä myös tulevana viikonloppuna.

Formula 1: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Kiinan GP:llä.

Joukkuevoimistelu: Minetit oli toinen ja OVO Team kolmas maailmancupin osakilpailussa Singaporessa.

Muodostelmaluistelu: MM-kisat luistellaan tällä viikolla Helsingissä. Suomea edustavat MariGold IceUnity ja Helsinki Rockettes.

Rallicross: MM-sarja avattiin Abu Dhabissa. Niclas Grönholm ylitti maaliviivan ensimmäisenä, mutta uran avausvoitto suli, kun hänelle lätkäistiin kolmen sekunnin aikasakko. Joka tapauksessa kausi käyntiin vahvalla kakkossijalla.

Squash: Emilia Soini eteni puolivälieriin asti Challenge Tour 20 -tason turnauksessa Yhdysvalloissa. Neljä suomalaista oli pelaamassa tasoa alempana Skotlannissa; Matias Tuomi ja Emilia Korhonen etenivät toiselle kierrokselle asti.

Paralympialajit

Ammunta: Paralympiapaikan Tokioon jo lunastanut Jarkko Mylly vei R3-luokan Suomen mestaruuden ilmakiväärissä Tampereella tuloksellaan 629,5. Nico Järvinen (627,1) oli toinen ja Timo Keskisimonen (621,3) kolmas.

Sulkapallo: Suomalaisnelikko jatkoi viime viikolla kv. turnaukseen Dubaihin. Alkulohkoista jatkoon selviytyi Thomas Puska, joka ylsi WH2-luokassa puolivälieriin asti.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit pelasi Sveitsin kanssa tasapelin 0-0 vieraissa. Seuraava harjoitusottelu on heti tiistaina, kun Suomi kohtaa Helsingissä Puolan. U19-tytöt kohtaavat keskiviikkona ratkaisevassa EM-jatkokarsintaottelussa Belgiassa Sveitsin. Puolan Suomi voitti 1-0, mutta Belgia tasoitti lisäajalla ja pisteet tasattiin maalein 1-1.

Jääkiekko: Naisten MM-kisat on saatu käyntiin Espoossa. Suomi johti avausottelussaan Yhdysvaltoja vastaan kahden erän jälkeen 2-1, mutta hallitseva olympiavoittaja käänsi ottelun päätöserässä ja voitti 6-2. Venäjän Suomi voitti tyylipuhtaasti 4-0, ja etenkin Viivi Vainikan johtama nuorisoketju alkoi saada jo ilmiön piirteitä. Naisleijonat kohtaa maanantaina Sveitsin ja tiistaina Kanadan, minkä jälkeen loppuviikko pelataan pudotuspelejä. Leijonat aloittaa omiin MM-kisoihinsa valmistautumisen tällä viikolla harjoitusotteluilla Tanskaa vastaan. Pelit torstaina ja lauantaina Tanskassa.

Käsipallo: Miesten EM-karsinnat jatkuvat torstaina kotona ja sunnuntaina vieraissa. Molemmissa otteluissa vastassa on Bosnia-Hertsegovina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.