Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.04.2019 | Seuratoiminta

Liikkari-ideapäivä antoi puhtia liikuntalähettiläiden missioille

Jo vuosia olen sanonut, että missioni on omalla esimerkilläni liikuttaa lapsia ja tartuttaa heihin liikkumisen ilo, totesi Riia Ervasti Touhula Jalokivestä Vantaalta. Kollega Pohjois-Karjalasta, Touhula Kontiolahden Jenna Kanko komppasi: Sama juttu! Se on ihana tunne, kun huomaa voivansa vaikuttaa lasten liikkumiseen. Siinä löytää helposti itsensäkin flow-tilasta!

He kiittelivät yhteen ääneen Liikuntaleikkikoulun ideapäivää.

– Tietoa lasten liikunnasta ja ideoita sen lisäämiseen ei voi koskaan olla liikaa.

Olympiakomitean järjestämään päivään osallistui kaikkiaan kaksikymmentäneljä Touhula-päiväkotien liikuntalähettilästä eri puolilta Suomea. Inspiroivan päivän aikana varhaiskasvatuskouluttaja Satu-Maria Ruotsalainen herätteli Liikkari-ideologian yhteiseen pohdintaan avaamalla niin lasten liikkumisen teoriaa kuin käytäntöjä, ja tietysti myös leikittiin.

Ruotsalainen painotti vahvasti varhaiskasvattajan roolia liikkumisen mahdollistajana.

– Kaikista tärkeintä on tarjota lapsille pitkin päivää erilaisia pieniä mahdollisuuksia liikkua. Se voi olla vaikkapa tilan raivaamista, ohjattuja liikuntaleikkejä, omaehtoiseen liikuntaan ohjaamista, haalarin yli hyppelemistä ja leikkiin mukaan heittäytymistä.

Läpikäytyä Liikuntaleikkikoulu-konseptia Ruotsalainen kuvaa yhdeksi tämän hetken monipuolisimmista kokonaisuuksista, joka tukee tavoitteellisen liikuntakasvatuksen toteutusta varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa, ja ulottuu myös perheiden arkeen. Liikuntaleikkikoulun materiaalikansiossa on tiiviin teoriaperustan lisäksi 30 valmista tuntimallia 2-3 -vuotiaiden Perheliikkariin, 30 tuntimallia 4-5 -vuotiaille, 15 tuntimallia 6-vuotiaille, kehokortit sekä Liikuntaleikit ja välinevinkit -opas. Lisää materiaaleja voi tilata vielä erikseen tai hyödyntää sähköisinä.

– Tämän voi sanoa olevan erinomainen lasten liikunnan ´raamattu´, toteaa sisällön suunnitteluun osallistunut kouluttaja tyytyväisenä.

Missioista totta

Samaa mieltä ovat liikuntalähettiläät Ervasti ja Kanko. Toki Liikkari oli heille tuttu jo aikaisemmin, mutta perehdytys ja päivitetty materiaali laajentavat liikunnan kokonaisuutta todella paljon.

– Liikkari-tehtäviä voivat aikuisetkin hyödyntää keskenään vaikkapa tyhy-toiminnassa. Täällä niitä kokeillessa on naurettu ja kiljuttu kuin muksut. Kun liikkuminen on aikuisesta hauskaa, se on myös lapsista hauskaa.

Myös Touhula-päiväkotien palvelupäällikkö Pirjo Kosonen sanoo nauttineensa liikkumiseen heittäytymisen ilosta.

– Onnistunut päivä antoi paljon ideoita. Tarkoitus on, että liikuntalähettiläät vievät saamiaan vinkkejä eri yksiköihin omalla alueellaan. Näin vahvistetaan liikunnan laaja-alaista vaikuttavuutta Touhula-päiväkotien arjessa yhä enemmän.

 

Huikean ideapäivän päätteeksi listattiin liikuntalähettiläiden lupauksia missioiden edistämiseksi noin 180 päiväkodissa mm. näin: 

”Lupaan rikkoa rutiineja ja ottaa uusia ideoita luovemmin käyttöön.”

”Lupaan liikuttaa ulkona lapsia enemmän.”

”Lupaan haastaa tiimit leikkimieliseen keskinäiseen liikuttamiskisaan.”

”Lupaan lisätä tietoisuutta talossa ja muokata vanhempienkin asenteita ja ajattelua.”

”Lupaan siivota meidän ulkona olevan liikuntaidea-postilaatikon.”

”Lupaan lisätä arkiliikuntaa.”

”Lupaan kokeilla enemmän erilaisten välineiden käyttöä. Häntäpalloille en ole aikaisemmin keksinyt oikein mitään, nyt kun kokeilin, niin osaan vaikka mitä!”

Liikuntaleikkikoulu 

Touhulan ja Olympiakomitean  yhteistyö