Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.05.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 18/2019: Mikko Korhoselle maukas voitto Kiinassa, Tuula Tenkaselle Ranskassa

Voitto Euroopan kiertueella avasi Mikko Korhoselle ovet golfkauden toiseen major-turnaukseen. Tuula Tenkanen puolestaan jatkoi menestyksekästä kauttaan purjehtimalla kovan kansainvälisen regatan voittoon Ranskan Hyéresissä.

Kesäolympialajit

Ammunta: Kivääri- ja pistooliampujat kilpailivat perinteisessä Liberation GP -kilpailussa Tshekin Pilsenissä. Kivääripuolella parhaat sijoitukset olivat Sebastian Långströmin yhdeksäs ilmakiväärissä (626,7) ja 13:s pienoiskiväärin asentokilpailussa (1170). Ilmakiväärissä Långström jäi vain kymmenyksen finaalipaikasta. Joonas Kallio oli ilmapistoolissa 12:s. Haulikkoampujia oli puolestaan ampumassa Brandenburg Cupia Saksassa. Mopsi Veromaa oli naisten trapin peruskilpailun paras 115 kiekon tuloksellaan, mutta finaalissa neljänneksi päätynyt Veromaa taipui Noora Antikaiselle. Antikainen oli kolmas tuloksellaan 110+33. Miehissä Simo Köylinen ampui parhaana suomalaisena toiseksi (tulos 121+41).

Trap-ampujia oli myös kansallisessa kilpailussa Mäntsälässä, jossa Satu Mäkelä-Nummela (109+34) voitti naisten ja Jukka Laakso (115+42) miesten kilpailun. Päivän parhaasta peruskilpailun tuloksesta vastasi poikien sarjassa 117 kiekkoa rikkonut Teemu Ruutana. Skeet-ampujat mittelivät puolestaan paremmuudestaan Nasta GP:ssä Hyvinkäällä. Oskari Kössi voitti kansainvälisesti kilpailukykyisellä tuloksella (122+55) ennen Tommi Takasta (115+53) ja Lauri Leskistä (122+45). Myös Timo Laitinen rikkoi 120 kiekon rajapyykin peruskilpailussa. Naisissa ykkönen oli Niina Aaltonen (107+45). Haulikkoampujilla on edessään vuoden kolmas mahdollisuus olympiapaikkojen metsästämiseen, kun Etelä-Koreassa ammutaan maailmancupia tällä ja ensi viikolla. Viikon päättymiseen mennessä on käyty loppuun jo miesten ja naisten skeetit.

Golf: Mikko Korhonen otti uransa toisen voiton Euroopan kiertueella, kun hän voitti China Openin Kiinassa. Voiton myötä sijoitus maailmanlistalla kohentui sijalle 84 asti, joten samalla hoitui myös osallistumisoikeus kauden toiseen major-turnaukseen, US PGA Championshipiin, joka pelataan myöhemmin toukokuussa. Tapio Pulkkanen jakoi sijaa 14 ja Kalle Samooja sijaa 55. Kim Koivu ei selvinnyt viikonlopun kierroksille. Suomalaismenestystä tuli myös Challenge Tourilla Espanjassa, kun Antti Ahokas jakoi kakkossijaa (Roope Kakko ja Oliver Lindell sijalla 54). Naisten Euroopan kiertuetta pelattiin Dubaissa. Noora Komulainen oli kymmenes ja Ursula Wikström 13:s. Etenkin Komulaiselle pisteet tulivat tarpeeseen myös olympiarankingia ajatellen. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Englannissa, Challenge Tour puolestaan Tshekissä.

Jousiammunta: Shanghaissa tähdätään tällä viikolla maailmancupia. Suomesta on ilmoittautunut neljän hengen joukkueet sekä miesten että naisten tähtäinjouseen.

Miekkailu: Viikonloppuna käyty Calin GP-kilpailu oli ensimmäinen isompi paikka olympiarankingpisteiden keräämiselle. Niko Vuorinen oli 27:s. Matkalla kaatui muun muassa kaksinkertainen MM-mitalisti ja FIE:n rankingin 15:s, Hollannin Bas Verwijlen, mutta 32 joukossa tuli niukka tappio tämän maanmiehelle Tristan Tulenille. Vuorinen on edennyt tähän vaiheeseen saakka nyt jo kolmessa perättäisessä maailmancup- tai grand prix -kilpailussa.

Nyrkkeily: Suomen kärkikaarti on nähtävissä viikonloppuna Töölön kisahallissa, jossa isketään Suomen mestaruuksista.

Olympiasoutu: Kansainvälinen kilpailukausi käynnistyy viikonloppuna Bulgarian maailmancup-osakilpailulla.

Paini: Norjassa väännetään viikonloppuna pohjoismaiden mestaruuksista. Suomelta mukana muun muassa Arvi Savolainen 97-kiloisissa.

Painonnosto: Anni Vuohijoki ja Meri Ilmarinen ovat lähdössä tällä viikolla Kolumbiaan nostamaan avoimiin Etelä-Amerikan mestaruuskisoihin, jossa jaossa on taas olympiarankingpisteitä.

Purjehdus: Tuula Tenkanen purjehti laser radialin voittoon kovatasoisessa regatassa Ranskan Hyéresissä. Vaikka kyse ei ollut maailmancupin kilpailusta, kärkitaistelussa oli samat nimet kuin kaikkein kovimmissa kilpailuissa. Monika Mikkola nappasi sijan 15. Tämän viikon lopulla käynnistellään Kreikassa finnjollan EM-regattaa, joka on Oskari Muhoselle ja Tapio Nirkolle tämän vuoden ainoa mahdollisuus olympiapaikkojen lunastamiseen.

Pöytätennis: Benedek Oláh voitti sarjaottelunsa Ranskan liigassa tiistaina erin 3-2. Vastassa oli ITTF-rankkaamaton Chen Tianyuan.

Ratsastus: Eirin Losvik ja Daffodil’s Flamenco ratsastivat kolmanneksi neljän tähden kenttäratsastuskilpailussa Puolan Sopotissa. Rion olympiaedustaja Elmo Jankari oli ratsullaan Soraya 243 seitsemäs.

Sulkapallo: Aikaikkuna olympiarankingpisteiden keräämiselle avautui viikko sitten maanantaina. Airi Mikkelä pelasi heti 25 000 dollarin challenge-turnauksessa Brasiliassa, mutta taipui avauskierroksella. Tappio tuli Ukrainan Maria Ulitinalle (ranking-121).

Tennis: Emil Ruusuvuori taipui avauskierroksella Ostravan challenger-turnauksessa sekä kaksin- että nelinpelissä. Tällä viikolla pelataan Madridin masters-turnaus, jossa Henri Kontinen ja John Peers tutusti mukana. Muutenkin edessä on suomalaisittain vilkas viikko, sillä Emil Ruusuvuori pelaa challenger-turnauksen Kazakstanissa, Patrik Niklas-Salminen ja Otto Virtanen ITF Tennis Tourin M15-tasolla Ruotsissa sekä Oona Orpana ja Anastasia Kulikova W25-tasolla Portugalissa.

Triathlon: Henrik Goesch keskeytti maailmancupin osakilpailun Madridissa viikonloppuna.

Uimahypyt: Suomen lupaavat nuoret päättivät kiireellisen kansainvälisen kevätkautensa Norjan Bergenissä. Lauren Hallaselkä voitti A-tyttöjen kolmen metrin ponnahduslaudan tuloksella 375,95. Naisissakin tuli nelossija metrin ponnahduslaudalla sekä kakkossija Anni Paloheimon kanssa parihypyissä. Paloheimo oli kolmas naisten kolmen metrin ponnahduslaudalla. A-tyttöjen kerroshypyissä Suomi otti sijat yksi, kaksi ja neljä Saija Paavolan johdolla. Nuorten EM-kisat käydään Venäjällä kesäkuun lopulla, mutta osa hyppääjistä on saavuttanut tulosrajoja jo kesän aikuistenkin arvokisoihin.

Voimistelu: Suomen rytmisen joukkue sijoittui kaksiottelussa viidenneksi pistein 43,350 Challenge Cupissa Espanjassa. Paikka avautui myös molempien välineiden finaaleihin, joista tuli sijoitukset neljä (pallo-ohjelma) ja kahdeksan (vanne-keila). Yksilöissä Rebecca Gergalo oli neliottelun 14:s ja Aurora Arvelo 19:s. Gergalo pääsi myös välinefinaaliin vanneohjelmallaan kirjauttaen kahdeksannen sijan.

Yleisurheilu: Aleksi Ojala lämmitteli parin viikon päästä käveltävää Eurooppa-cupin viisikymppistä varten kävelemällä 30 kilometriä Tuusulassa aikaan 2.12.07. Tällä viikolla juostaan Jokohamassa MM-viestit, jossa Suomen miesten pikaviestijoukkue tavoittelee paikkaa syksyn MM-kisoihin Dohaan.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kanteleella jatkui PDC Tour Barnsleyssa vappuna. Molemmissa osakilpailuissa kohtalona oli ensimmäisen kierroksen karsiutuminen. Kim Viljanen on lunastanut paikkansa European Darts Grand Prix -kilpailuun, joka käydään Saksassa viikonloppuna.

Enduro: MM-sarja jatkui viikonloppuna Portugalissa. Eero Remes ajoi E2-luokassa neljänneksi ja kolmanneksi. Enduro GP:ssä sijoitukset olivat seitsemäs ja kuudes. MM-sarja jatkuu Saksassa heti tulevana viikonloppuna.

Formula 1: Viikonloppuna ajetaan Barcelonan GP. Valtteri Bottas lähtee Espanjaan MM-sarjan kärkimiehenä.

Joukkuevoimistelu: MM-kisojen kenraaliharjoitus sujui suomalaisittain mainiosti, kun Minetit oli ykkönen ja OVO Team kakkonen PNV Cupissa Helsingissä. Kolmas MM-edustaja Gloria oli kuudes.

Ralli: MM-sarjaa jatketaan Etelä-Amerikassa. Tällä viikolla ohjelmassa Chilen osakilpailu.

Rallicross: MM-sarjan kolmas osakilpailu on ohjelmassa Belgiassa viikonloppuna.

Squash: Suomi nousi EM-kisojen A-sarjaan sekä miehissä että naisissa. Sekä miesten joukkue (Olli Tuominen, Matias Tuomi, Jami Äijänen, Miko Äijänen ja Kristian Rautiainen) että naisten joukkue (Emilia Soini, Riina Koskinen, Emilia Korhonen ja Henrietta Huuhka) saavuttivat B-divisioonan kakkossijan Englannissa. Käytännössä sijoitus oli siis Euroopan maiden joukossa kymmenes.

Paralympialajit

Ammunta: Hannoverissa käydään tällä viikolla kansainvälinen kilpailu, jossa on mukana suomalaisampujia.

Pyöräily: Maailmancup käynnistyy Italiasta viikonloppuna. Suomelta mukana käsipyöräilijät Harri Sopanen, Teppo Polvi ja Jani Peltopuro.

Pöytätennis: Viikonloppuna on Sloveniassa ITTF Tourin osakilpailu, jossa mukana suomalaisista Esa Miettinen, Aino Tapola ja Anna Pasanen.

Ratsastus: Katja Karjalainen otti jo kakkossijan ratsullaan Dr Doolittle kolmen tähden kilpailussa Mannheimissa. Kilpailut jatkuvat vielä alkuviikolla.

Sulkapallo: Suomalaisia on ilmoittautunut tällä viikolla Kanadassa pelattavaan kansainväliseen turnaukseen.

Tennis: Taneli Tenhusella tällä viikolla ohjelmassa ITF Futures -tason kilpailu Ukrainassa.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat aloittaa MM-urakkansa loppuviikosta Kosicessa. Perjantaina vastassa on Kanada, lauantaina isäntämaa Slovakia. Viimeistelyharjoituksena toimi Tshekin EHT-turnaus, jossa Suomi voitti torstaina Tshekin 3-2 ja lauantaina NHL-supertähdillä varustetun Venäjän 3-1. Sunnuntaina tuli kenraaliharjoituksessa tappio Ruotsille maalein 1-2.

Salibandy: U19-pojat puolustavat kahden vuoden takaista maailmanmestaruuttaan tällä viikolla Kanadassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.