Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.05.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 21/2019: Leijonien uskomaton maailmanmestaruus kruunasi monipuolisen viikon

Suomen kolmas maailmanmestaruus oli totta kai viikon 21 kohokohta suomalaisessa huippu-urheilussa. Muutakin tapahtui - etenkin kesälajeissa. Tuula Tenkanen purjehti jälleen kansainvälisen huipun vauhdissa, ja yleisurheilijat availivat kesäkauttaan lupaavasti sekä vammattomien että paralympialajien puolella.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Tuskin on mennyt kovin monelta tämän artikkelin lukijalta ohi, mutta Leijonat juhli historiansa kolmatta maailmanmestaruutta Bratislavassa. Alkusarja päättyi yllätystappioon Saksalle 2-4, mutta sen jälkeen kaatuivat kisojen kovimmat vastustajat – Ruotsi, Venäjä ja Kanada – peräjälkeen pudotuspeleissä. Edellinenkin maailmanmestaruus tuli samassa hallissa – ja joukkuetta valmensi silloinkin sama mies, eli Jukka Jalonen.

Käsipallo: Naisten maajoukkue pelaa tällä viikolla EM-esikarsintaa Kreikassa. Vastassa on Kreikan lisäksi Luxemburg ja Israel.

Lentopallo: Sekä miehet että naiset taipuivat Kultaisen Euroopan liigan avausotteluissaan Tampereella erin 1-3; miehet Ukrainalle ja naiset Espanjalle. Tällä viikolla molemmilla ohjelmassa ottelut Valko-Venäjällä keskiviikkona sekä viikonloppuna miehillä Tshekissä ja naisilla Azerbaidzhanissa.

Kesäolympialajit

Ammunta: Kivääri- ja pistoolilajien maailmancup-osakilpailu Münchenissä alkoi odotetun kovatasoisena; naisten ilmakiväärissä finaalipaikkaan vaadittiin hurja tulos 630,0. Suomalaisista paras oli tuloksen 625,6 ampunut Jenna Kuisma, jonka sijoitus oli 37:s. Tällä viikolla ammutaan loput lajit, ja olympiapaikkoja on tutusti jaossa kaksi jokaista henkilökohtaista kilpailua kohti. Kiväärillä ammuttiin myös Mikkelissä Matin kisoissa, jossa Viivi Kemppi teki finaalin SE-tuloksen 453,0. Peruskilpailussa Kempin tulos oli 1157. Haulikkoampujat kokoontuivat Hollolaan kansainväliseen Polar GP -kilpailuun. Suomalaisvoittoihin ylsivät Eetu Kallioinen miesten skeetissä huipputuloksella 122+59 sekä Heidi Hämäläinen naisten skeetissä (112+50). Trapissa Veli-Matti Matikainen (117+41) ja Satu Mäkelä-Nummela (108+39) ottivat kakkossijat.

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen raivasivat kahdella voitolla tiensä pääsarjaan FIVB:n neljän tähden turnauksessa Kiinan Jinjiangissa. Alkulohkossa kaksi brasilialaisparia olivat kuitenkin liian kovia paloja, joten sijoitukseksi kirjattiin jaettu 25:s. Tällä viikolla Lehtonen ja Ahtiainen jatkavat neljän tähden turnaukseen Ostravassa – kuten myös Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen sekä miehissä Jyrki Nurminen ja Santeri Siren.

Golf: Tapio Pulkkanen oli 12:nneksi ja Kim Koivu 51:nneksi etevin Euroopan kiertueella Tanskassa. Kalle Samooja jäi ulos jatkokierroksilta. Kahdeksasta suomalaispelaajasta ainoastaan Noora Komulainen (18:s) selvitti cutin, kun naisten Euroopan kiertue jatkui (yhteisturnauksella Challenge Tourin kanssa) Ranskassa. Roope Kakko oli parhaana suomalaisena 37:s Challenge Tourilla Tshekissä. Tällä viikolla Euroopan kiertuetta pelataan Belgiassa.

Jousiammunta: Taru Kuoppa onnistui suomalaisista parhaiten Antalyan maailmancupissa. Yhden pudotusottelun voitto toi jaetun sijan 33. Miehissä Samuli Piippo ja peruskilpailussa 23:nneksi yltänyt Antti Vikström jakoivat sijaa 57.

Judo: Martti Puumalainen (yli 100 kg) ja Henri Määttä (66 kg) ylsivät palkintokorokkeelle voittamalla pronssiottelunsa Eurooppa-cupissa Sloveniassa. Myös Jaakko Alli (100 kg) ylsi pronssiotteluun.

Nyrkkeily: Elina Gustafsson ylsi sarjassaan 69 kg kolmanneksi kansainvälisessä turnauksessa Tshekissä. Välierässä tuli niukka tappio pistein 2-3 Bulgarian Melis Yonuzovalle. Mennyt viikko piti sisällään hyvän uutisen, sillä KOK:n työryhmä suosittelee nyrkkeilyn olevan mukana Tokion olympiakisoissa.

Olympiasoutu: Tällä viikolla soudetaan EM-mitaleista Sveitsissä. Suomea edustaa miesten yksikössä Robert Ven.

Purjehdus: Tuula Tenkanen purjehti jälleen varmasti kahdeksan parhaan joukkoon laser radial -luokan avoimessa EM-regatassa Portugalissa ollen kuudes. Monika Mikkola oli 35:s (eurooppalaisista 28:s). Laser standardissa Kaarle Tapper ylsi 26:nneksi (17:s eurooppalaisista). Tuuli Petäjä-Sirén puolestaan purjehti rohkaisevasti kuudenneksi RS:X-luokassa perinteisessä Medemblikin regatassa Hollannissa – olkoonkin, että vain osa maailman huipuista oli kilpailussa mukana.

Pöytätennis: Benedek Oláh on ilmoittautunut mukaan tällä viikolla pelattavaan maailmankiertueen turnaukseen Kiinan Shenzhenissä.

Ratamelonta: Kansainvälinen kilpailukausi käynnistyi loppuviikosta maailmancup-osakilpailulla Puolan Poznanista. Suomalaisittain parasta antia oli nuoren Otto Sivulan ja Joona Mäntysen seitsemäs sija kaksikon 200 metrillä. Olympiamatkoilla välieristä finaalivaiheeseen ylsi Pauliina Polet, joka oli yksikön 500 metrillä C-finaalin neljäs (eli kokonaisuudessaan 22:s). Maailmancup jatkuu heti tulevana viikonloppuna Saksassa.

Rullalautailu: Suomalaisurheilijoita oli pyrkimässä Street Leaguen maailmankiertueen Lontoon osakilpailuun, mutta Enni Kalilainen, Onni Saltevo, Joni Laurinen tai Kasperi Kropsu eivät onnistuneet läpäisemään avointa karsintaa.

Tennis: Otto Virtasen kenraaliharjoitus poikien Ranskan avoimia varten ei mennyt putkeen, sillä hän putosi avauskierroksella sekä kaksin- että nelinpelissä A-tason junioriturnauksessa Milanossa. Emil Ruusuvuori otti pari maukasta voittoa ja eteni kolmannelle kierrokselle ATP Challenger -turnauksessa Jerusalemissa. Harri Heliövaara putosi saman turnauksen nelinpelistä avauskierroksella. Anastasia Kulikova eteni kaksinpelissä välieriin ja nelinpelissä puolivälieriin ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Portugalissa. Tällä viikolla Ranskan avoimissa kehissä Virtasen lisäksi tietenkin Henri Kontinen nelinpelissä John Peersin kanssa.

Triathlon: Henrik Goesch osallistuu olympiamatkan EM-kilpailuun Hollannissa viikonloppuna.

Uimahypyt: Helsingin SM-kisoissa hypättiin kansainvälisesti lupaavia tuloksia. Metrin ponnahduslaudalla Lauren Hallaselkä keräsi pisteet 237,35, ja yli 230 pisteen ylsivät myös Anni Paloheimo ja Nea Immonen. Koko kolmikko valmistautuu nuorten EM-kisoihin, mutta Hallaselkä ja Paloheimo ylittivät aikuisten MM-kisojen B-rajankin. Hallaselkä oli taitavin myös kolmen metrin ponnahduslaudalla pistein 240,80.

Uinti: Kotimaan kärki oli uimassa Porissa viikonloppuna. Matti Mattsson taipui ruotsalaiselle kirittäjälleen Erik Perssonille sekä sadan että kahdensadan metrin rintauinnissa; paraatimatkallaan Mattsson pysäytti kellot aikaan 2.11,91. Ari-Pekka Liukkonen oli omaa luokkaansa 50 metrin vapaauinnissa, mutta aika 22,66 ei ollut ihan parasta Liukkosta. Mimosa Jallow ui 50 metriä selkää 27,97 ja tuplamatkan aikaan 1.01,69. Ida Hulkko pesi Jenna Laukkasen sekä 50 metrin että 100 metrin rintauinnissa selkeästi ajoillaan 31,34 ja 1.09,27. 50 metrillä väliin ehti nuori Anniina Murtokin (32,00). Laukkanen pääsi juhlimaan voittoa 200 metrillä ajalla 2.33,89.

Voimistelu: Kaikkien voimistelulajien SM-kisoissa Elias Koski teki kovan tempun lyömällä telinevoimistelun kuusiottelussa olympiaedustaja Oskar Kirmeksen; Kosken pisteet 78,731 ja Kirmeksen 77,831. Naisten neliottelussa nähtiin vielä nuoremman kaartin esiinmarssi, kun 2003-syntyneistä Ada Hautala otti neliottelun SM-kultaa (50,450) ja kokeneemman Maija Leinosen jälkeen Nitta Nieminen -pronssia (48,700). Telinekohtaisissa finaaleissa mestaruudet jakaantuivat tasaisesti, sillä ainoastaan permannon ja hypyn miehissä voittanut Emil Soravuo otti kaksi mestaruutta. Vasta 15-vuotias Ada Hautala otti mitalin jokaiselta telineeltä. Rytmisessä neliottelun vei nimiinsä Rebecca Gergalo pistein 71,433.

Yleisurheilu: Oliver Helander ylitti ainoana suomalaisena 80 metriä Kultainen keihäs -kilpailussa Vantaalla. Helanderin kauden avauskilpailu tuotti kakkossijan tuloksella 82,17 virolaisen Magnus Kirtin hätyytellessä 90 metriä. Naisissa Heidi Nokelainen vei voiton tuloksella 58,55. Viikolla Bergenissä sileällä kolmetonnisella ulkoratakautensa aloittanut Topi Raitanen juoksi kauden ensimmäisessä estekilpailussaan voittoon Belgian Oordegemissä ennätystään hipovalla ajalla 8.29,27. Elmo Lakka voitti samassa tapahtumassa 110 metrin aidat ajalla 13,72.

Annimari Korte (13,18) ja Nooralotta Neziri (13,22) olivat naisten pika-aitojen kaksi nopeinta seurajoukkueiden Eurooppa-liigan A-liigassa Espanjassa. Reetta Hurskekin juoksi omassa kaudenavauksessaan Tampereella saman cupin B-liigassa (koleassa säässä vastatuuleen) samoille havinoille, aika 13,20. Ella Junnila ylitti samassa kilpailussa riman korkeudesta 190 ja hätyytteli myös SE-lukemia 194. Moukariakin heitettiin Somerolla: Aaron Kangas heitti miehissä 72,90, Krista Tervo naisissa 68,30 ja Silja Kosonen U18-tytöissä (kolmen kilon moukarilla) historiallisen merkkipaalun ylittäneet SE-lukemat 71,46.

Ei-olympialajit

Formula 1: Mercedeksen ylivaltaan tämän kauden MM-sarjassa tuli ensimmäinen pieni särö, kun Ferrarin Sebastian Vettel kiilasi toiseksi MM-sarjan kuudennessa osakilpailussa Monacossa. Valtteri Bottas ajoi kolmanneksi, Kimi Räikkönen oli 17:s.

Joukkuevoimistelu: Tuoreitten MM-mitalistien jäsentenvälisissä ei saatu uutta järjestystä voimistelulajien SM-kisoissa, kun Minetit voitti Suomen mestaruuden ennen OVO Teamia ja Gloriaa.

Ralli: Tällä viikolla ajetaan Portugalin MM-osakilpailu.

Rallicross: Niclas Grönholmilta jäi väliin toinen perättäinen MM-osakilpailu Britanniassa. Joni Wiman tuurasi kahdeksannella sijalla, Jani Paasonen oli 14:s. RX2-luokassa Jesse Kallio ajoi jälleen podiumille ollen toinen. Sami-Matti Trogen säesti kauden kolmannella neljännellä sijallaan yhtä monessa kilpailussa.

Squash: Miko Äijänen taipui puolivälierissä Challenger 10 -tason turnauksessa Sveitsissä.

Paralympialajit

Maalipallo: Miesten maajoukkue ylsi viidenneksi Vytautas Cupissa Liettuassa. Espanja, Tshekki ja Kanada kaatuivat, Ukrainaa ja Liettuaa vastaan tuli tappiot. Heti tällä viikolla edessä on kenraaliharjoitus kesän paralympiakarsintaturnausta varten, kun joukkue matkustaa kovatasoiseen turnaukseen Ruotsiin.

Pyöräily: Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen polkivat WB-luokassa maantieajon voittoon Ruotsissa. Samassa tempussa onnistui H4-luokassa Sini Pyy ja H1-luokassa Harri Sopanen. H3-luokassa Jani Peltopuro ajoi toiseksi.

Uinti: Tällä viikolla on Italian Lignanossa parauinnin maailmankiertueen osakilpailu, jonne suomalaisiakin on ilmoittautunut.

Yleisurheilu: Ratakelaajien kesäkausi käynnistyi Sveitsistä Nottwilin GP-kilpailulla. Erityisen vakuuttavaa menoa esittivät Leo-Pekka Tähti T54-luokassa ja Toni Piispanen T51-luokassa; herrat ottivat selvät voitot sekä sadalla että 200 metrillä kovassa seurassa. Satasella Amanda Kotaja oli naisten T54:ssä kolmas ja Henry Manni T34:ssä neljäs, 200 metrillä Kotaja oli toinen ja Manni voitti. 200 metriä on paralympialaji vain T51-luokassa. 400 metrillä Manni (ei paralympialaji T34-luokassa) kelasi EE-ajalla 51,75 toiseksi ja 800 metrillä kolmanneksi. Leo-Pekka Tähti oli 400 metrillä kovatasoisessa kilpailussa kahdeksas. Kelaajien matka jatkuu tällä viikolla Sveitsin sisällä Nottwilista Arboniin.

PÄIVITETTY 27.5. klo 13.39: Lisätty parapyöräilykohtaan suomalaismenestystä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.