Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.06.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 22/2019: Olli Tuomisen upea urheilu-ura päättyi Ranskassa

Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen ottivat ison askeleen kohti Tokion olympiakisoja yltämällä puolivälieriin Ostravassa. Yksi kaikkien aikojen suomalaisista mailapelaajista, Olli Tuominen, päätti squashuransa turnaukseen Montpellierissä.

Kesäolympialajit

Ammunta: Kivääri- ja pistoolilajien maailmancup-osakilpailu Münchenissä ei tuottanut lisää olympiapaikkoja suomalaisille. Yksilöistä paras oli pienoiskiväärin asentokilpailussa 17:nneksi tähdännyt Juho Kurki. 30 parhaan joukkoon ylsivät myös Joni Stenström (22:s samassa kilpailussa) ja Joonas Kallio (28:s ilmapistoolissa). Kallio ja Ritva Karri sijoittuivat ilmapistoolin sekajoukkuekilpailussa 26:nneksi ja Aleksi Leppä ja Jenna Kuisma ilmakiväärissä 30:nneksi.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen tukevoittivat olympiarankingpistepottiaan sievoisella pistepotilla yltämällä puolivälieriin FIVB:n maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Ostravassa. Kolmen voiton jälkeen tuli tappio hallitseville Euroopan mestareille, Hollannin parille Keizer-Meppelink. Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen karahtivat ensimmäiselle karsintakierrokselle.

Golf: Kim Koivu ja Tapio Pulkkanen karsiutuivat viikonlopun kierroksilta Euroopan kiertueella Belgiassa. Tällä viikolla Euroopan kiertuetta pelataan Portugalissa.

Karate: K1 Premier League jatkuu tällä viikolla Shanghain osakilpailulla.

Miekkailu: Kalvassa oteltiin U23-ikäluokan EM-kisat Bulgariassa. Ilona Syvälä oli naisissa 16:s, Jaakko Paavolainen parhaana miehenä 43:s. Joukkuekilpailussa molemmat sukupuolet olivat sijalla 12.

Olympiasoutu: Robert Ven souti B-finaalin viimeiseksi, eli kokonaistuloksissa 12:nneksi EM-kisoissa Sveitsissä.

Paini: Suomen kuusihenkinen joukkue painii tällä viikolla alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuksista Espanjassa.

Purjehdus: Tällä viikolla ohjelmassa on maailmancupin finaali Marseillessa.

Pöytätennis: Benedek Oláh pääsi suoraan toiselle karsintakierrokselle ITTF World Tour Platinumin osakilpailussa Kiinan Shenzhenissä. Lähtö tuli nopeasti ilman erävoittoa, kun Egyptin Ahmed Saleh (ITTF-ranking 134) oli parempi erin 4-0. Tällä viikolla World Tour jatkuu Hong Kongissa.

Ratamelonta: Maailmancup jatkui viikonloppuna Saksassa. Kovimmasta suomalaissuorituksesta vastasi B-finaalin kolmanneksi naisten yksikön 500 metrillä melonut Pauliina Polet. Välieräpaikka tuli olympiamatkoilla myös naisten 500 metrin kaksikossa ja ensi kertaa yhdessä meloneelle nelikolle miesten nelikossa.

Taekwondo: Viikonloppuna otellaan Roomassa kauden ensimmäinen GP-kilpailu. Suvi Mikkosen nimi löytyy ilmoittautuneiden listalta.

Tennis: Henri Kontisen ja John Peersin taival katkesi kolmannelle kierrokselle kauden toisessa Grand Slam -turnauksessa Ranskan avoimissa. Tällä viikolla Roland Garrosissa kehissä Otto Virtanen, joka on sijoitettu poikien kaksinpelin pääsarjassa yhdeksänneksi. Patrik Niklas-Salminen eteni toiselle kierrokselle asti ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Unkarissa. Emil Ruusuvuori pelasi M15-tasolla Kreikassa yltäen välieriin saakka. Anastasia Kulikova taipui heti avauskierroksella W15-tason turnauksessa Portugalissa. Nelinpelissä Kulikovan siivet kantoivat puolivälieriin saakka. Tällä viikolla Virtasen lisäksi kehissä Harri Heliövaara, joka pelaa Challenger-turnauksen nelinpelissä Yhdysvalloissa Alex Lawsonin kanssa.

Triathlon: Henrik Goesch ylsi sijalle 34 olympiamatkan EM-kilpailussa Hollannissa.

Uinti: Tällä viikolla suomalaisuimareita on lähdössä perinteisiin kesäkuun Mare Nostrum -uinteihin Monacoon.

Voimistelu: Vuonna 2003 syntynyt Ada Hautala ylsi finaaliin sekä puomilla että permannolla Challenge Cupissa Sloveniassa. Permannolla finaalisijoitus oli kuudes, puomilla seitsemäs. Rytmisen maajoukkue sijoittui puolestaan kahdeksanneksi GP-kilpailussa Israelissa.

Yleisurheilu: Pienempiä kisoja oli pitkin viikkoa sekä Suomessa että ulkomailla. Kansainvälisistä kilpailuista poimintoina mainittakoon Henri Liipolan kuudes sija tuloksella 72,81 kovatasoisessa moukarikilpailussa Saksassa. Salla Sipponen heitti myös lupaavasti kiekkoa 57,05 ja oli kolmas samassa tapahtumassa. Tämän viikon kohokohta kotimaassa on Lahden GP-kilpailu keskiviikkona.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kanadan GP ajetaan viikonloppuna.

Pyöräsuunnistus: Viikonvaihteessa kilpaillaan EM-mitaleista Puolassa.

Ralli: Teemu Suninen oli parhaana suomalaisena neljäs Portugalin MM-rallissa. WRC2-luokan voittanut Kalle Rovanperä oli kokonaiskisassa kuudes, Jari-Matti Latvala seitsemäs. Esapekka Lappi keskeytti päätöspäivänä.

Squash: Parhaimmillaan maailmanlistan 13:nneksi yltänyt Olli Tuominen, 40, paketoi pelaajauransa Montpellierissä Ranskassa. Tie vei Challenger Tour 30 -tason turnauksessa puolivälieriin saakka. Miko Äijänen putosi kierrosta aiemmin. Henrik Mustonen karahti toiselle kierrokselle Philadelphiassa pelatussa Challenger 10 -tason turnauksessa.

Suunnistus: Maailmancup käynnistyy Vihdissä ja Helsingissä viikonloppuna.

Triathlon: Kaisa Sali avaa uransa viimeisen kauden ironman-kisalla Australiassa viikonloppuna.

Paralympialajit

 Jousiammunta: Kesän pääkilpailu käydään tällä viikolla, kun jaossa on maailmanmestaruudet Hollannissa. Suomalaisittain katseet kääntyvät Jere Forsbergiin open compoundissa ja Jean-Pierre Antoniokseen W1-luokassa.

Maalipallo: Suomen miehet sijoittuivat viidenneksi ja naiset kahdeksanneksi kovatasoisessa Malmö Intercup -turnauksessa Ruotsissa. Naiset kärsivät neljä tappiota ja voittivat Ison-Britannian. Miehet voittivat kesän paralympiakarsintaturnauksen kenraaliharjoituksessaan Liettuan, Japanin ja Ruotsin, mutta tappiot tulivat Brasiliaa, Belgiaa, Saksaa ja Ukrainaa vastaan.

Tennis: Taneli Tenhunen pelaa loppuviikolla Futures-tason kilpailun Ranskassa.

Uinti: Italian Lignanossa uitiin parauinnin maailmankiertueen osakilpailu. Suomalaisista A-finaaliin ylsivät Leo Lähteenmäki S9-luokan 50 metrin vapaauinnissa (kolmas) ja Nader Khalili S14-luokan sadan metrin selkäuinnissa (toinen).

Yleisurheilu: Kelaajien matka jatkui menneellä viikolla Sveitsin sisällä Nottwilista Arboniin. Torstaina käydyssä Daniela Jutzeler Memorial -kilpailussa Leo-Pekka Tähti (T54) ja Toni Piispanen (T51) ottivat luokissaan jälleen ylivoimaiset voitot sekä sadalla että 200 metrillä. 200 metrillä myös Henry Manni (T34) juhli voittoa. Naisten T54-luokassa Amanda Kotaja oli satasen kakkonen. Viikonloppuna suomalaiskärki jatkoi Arbonissa avoimissa Sveitsin mestaruuskilpailuissa. Siellä kisat olivat enimmäkseen yhdistetyissä luokissa, mutta Tähti, Piispanen ja Kotaja olivat luokkiensa nopeimpia sadalla metrillä. 200 metrillä Tähti oli kakkonen, Piispanen hylättiin ratarikon vuoksi. Henry Manni kelasi jälleen uudet T34-luokan EE-lukemat 400 metrillä (51,38) ja voitti 800 metriä.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajien EM-karsinnat jatkuvat lauantaina kotiottelulla Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Käsipallo: Naisten maajoukkue taisteli EM-esikarsinnan päätösottelussa Israelia vastaan tasapelin 26-26. Luxemburg ja Kreikka olivat aiemmin viikonloppuna Suomea etevämpiä. Kun vain lohkon voittaja eteni karsinnassa, Suomen tie katkesi tähän.

Lentopallo: Miehet hakevat yhä avausvoittoaan kesän Kultaisessa Euroopan liigassa. Menneellä viikolla sekä miehet että naiset hävisivät suoraan erin 0-3 Valko-Venäjällä keskiviikkona. Viikonloppuna miehet taipuivat Tshekille vieraissa erin 1-3, mutta naiset pääsivät sunnuntaina juhlimaan kesän ensimmäistä KEL-voittoaan, kun EM-kisojen välieräjoukkue Azerbaidzhan kaatui vieraissa 3-1. Tulevana viikonloppuna miehet kohtaavat vieraissa Ukrainan, naiset Espanjan.

PÄIVITETTY 3.6.2019 klo 11.58: Täydennetty tulevan viikon tennistietoja.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.