Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.07.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 26/2019: Suomen kaikkien aikojen tilastoja laitettiin uusiksi yleisurheilussa

Minskin Euroopan kisat ovat näkyvässä roolissa myös huippu-urheilun viikkokatsauksessa, mutta muutakin viikon aikana tapahtui. Seuraava huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy vasta torstaina 1. elokuuta. Silloin katsaus on käytännössä heinäkuun käsittelevä kuukausikatsaus.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Euroopan kisoista oli tuomisina peräti neljä finaalipaikkaa, mutta ei yhtään mitalia tai olympiapaikkaa. Menneellä viikolla finaaliin ylsivät Marjut Heinonen (kuudes skeetissä) ja Juho Kurki (kahdeksas pienoiskiväärin asentokilpailussa). Muut sijoitukset henkilökohtaisissa kilpailuissa: ilmakiväärissä Kurki 19:s, Emmi Hyrkäs 24:s ja Jenna Kuisma 28:s, pienoiskiväärin asentokilpailussa Kuisma 31:s ja Hyrkäs 33:s sekä skeetissä Tommi Takanen 20:s ja Oskari Kössi 22:s. Sekajoukkuekilpailuissa tuli sijoitukset 15:s (pienoiskiväärin makuu) sekä kaksi kertaa 18:s (trap ja skeet). Heinäkuussa ei ole olympiapaikkoja jaossa, mutta haulikkolajien maailmanmestaruuksista kilpaillaan heti tällä viikolla Italiassa.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen aloittivat MM-kisat Hampurissa 0–2-tappiolla Slovakian parille Strbova-Dubovcova (maailmanranking 26). Alkulohkot jatkuvat alkuviikolla. Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen ylsivät viidenneksi näytösturnauksessa Liettuassa. Heinäkuussa pelataan MM-kisojen jälkeen muun muassa Gstaadin kova viiden tähden turnaus, joten eletään olympiarankingin kannalta tärkeitä aikoja.

Golf: Mikko Korhonen pelasi 39:nneksi, Tapio Pulkkanen 46:nneksi ja Kim Koivu 59:nneksi Euroopan kiertueella Andalusiassa. Kalle Samooja ei läpäissyt cutia. Challenge Tourilla Italiassa Oliver Lindell ja Antti Ahokas jäivät cutiin. Viikolla selvisi myös, että Mikko Korhonen pääsee kauden viimeiseen major-turnaukseen, The Openiin heinäkuun puolenvälin jälkeen. Heinäkuussa pelataan myös kaksi rahakasta Euroopan kiertueen osakilpailua.

Jousiammunta: Taru Kuoppa ylsi jaetulle yhdeksännelle sijalle naisten tähtäinjousessa Minskin Euroopan kisoissa. Samuli Piippo karahti ensimmäiselle pudotuskierrokselle, eikä yltänyt 32 parhaan joukkoon. Heti tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Berliinissä.

Judo: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja Minskin Euroopan kisoissa. Viimeisenä tositoimissa olleella Aatu Laamasella ei käynyt järin hyvä arpaonnikaan 90-kiloisissa, sillä vastaan tuli avauskierroksella maailmanrankingin kakkonen, Unkarin Krisztian Toth. Kun Toth ei yltänyt finaaliinkaan, tie keräilyeriin katkesi.

Karate: Titta Keinänen otti Euroopan kisojen pronssimitalin yli 68-kiloisissa. Välierässä tuli äärimmäisen niukka tappio Turkin Meltem Hocaoglulle äänestyksellä.

Miekkailu: Heinäkuussa otellaan kalpamiekkailun maailmanmestaruuksista. Kisat käydään Niko Vuorisen nykyisissä kotimaisemissa Unkarissa.

Nyrkkeily: Mira Potkonen voitti ensimmäisenä suomalaisena Euroopan kisojen kultamitalin 60-kiloisissa. Finaalissa ei tarvinnut kuin ilmestyä kehään, kun vastustaja Kellie Harrington joutui luovuttamaan loukkaantumisen takia. Elina Gustafssonin taival päättyi tappioon puolivälierässä Irlannin Grainne Walshille.

Olympiasoutu: Heinäkuussa soudetaan kauden viimeinen maailmancup-osakilpailu Rotterdamissa.

Paini: Sekä Tuomas Lahti (yhdeksäs) että Elias Kuosmanen (13:s) taipuivat avausotteluissaan Minskin Euroopan kisoissa. Vapaapainissa Jere Heino hävisi kaksi ottelua ja sijoittui kymmenenneksi.

Purjehdus: Tuula Tenkasen vahva kausi laser radialissa jatkui kolmossijalla kansainvälisessä regatassa Saksan Kielissä. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ylsivät kymmenenneksi nacra17-luokassa. Heinäkuussa on jaossa laser standardin ja laser radialin MM-mitalit; Suomella on molempiin luokkiin jo maapaikat Tokion olympiakisoihin, mikä vähentää painetta kyseisiin kisoihin.

Ratamelonta: Pauliina Polet otti B-finaalin voiton yksikön 500 metrillä Euroopan kisoissa Minskissä, joten hänen kokonaissijoituksensa oli kymmenes. Polet ja Netta Malinen ylsivät välieriin kaksikon 500 metrillä. Malinen karsiutui yksikön 200 metrillä jo alkuerävaiheessa, samoin kuin Miika Nykänen yksikön tonnilla. 5000 metrillä Nykänen oli 16:s ja Malinen 19:s. Heinäkuussa kilpaillaan muun muassa alle 23-vuotiaiden EM-mitaleista.

Ratsastus: Juulia Jyläs sai villin kortin esteratsastuksen viiden tähden kilpailuun Monte Carloon. Viikon päätöskilpailussa Jyläs ylsi ratsullaan Finishing Touch Wareslage peräti neljänneksi. Jyläs pääsee myös heinäkuussa viiden tähden kilpailuun Sveitsiin.

Rullalautailu: Olympiakarsinnat jatkuvat sekä streetissä että parkissa heinäkuun aikana. Streetissä on iso kilpailu Los Angelesissa, parkissa puolestaan Kiinassa.

Sulkapallo: Eetu Heino ja Airi Mikkelä ylsivät 16 parhaan joukkoon Minskin Euroopan kisoissa, kunnes seinä nousi vastaan neljännesvälierissä. Anton Kaisti ja Oskari Larkimo ylsivät nelinpelissä puolivälieriin asti. Kalle Koljonen oli challenge-tason turnauksessa Mongoliassa yltäen puolivälieriin asti. Heinäkuussa on ainakin Super Tour 100 -tason turnaus Venäjällä, johon ovat ilmoittautuneet Koljonen, Heinon veljekset ja Mikkelä.

Tennis: Suurin osa kotimaisesta kärjestä pelasi SM-kisoja, jossa kaksinpelin mestareiksi kruunattiin Oona Orpana ja Harri Heliövaara. Ammattilaiskentilläkin nähtiin Anastasia Kulikova, ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Madridissa. Kulikovan ottelut päättyivät avauskierrokselle sekä kaksin- että nelinpelissä. Tulevat kaksi viikkoa pelataan ruohokauden pääturnausta, kauden kolmatta major-turnausta Wimbledonissa. Henri Kontinen on John Peersin kanssa kahdeksanneksi sijoitettu nelinpelissä. Kotimaassa pelataan heinäkuussa Tampereen challenger-turnaus, jossa nähdään kotimaisia kärkinimiä.

Uimahypyt: Suomalaiset keräsivät viisi pistesijaa nuorten EM-kisoista Venäjältä. Nea Immonen ylsi metrin ponnahduslaudalla neljänneksi ja Anni Paloheimo kahdeksanneksi. Lauren Hallaselkä oli kahdeksas kolmen metrin ponnarilla, jonka parikilpailusta hän nappasi Paloheimon kanssa viidennen sijan. Kerroshyppyjen parikilpailussa Ronja Rundgren ja Sofia Sihvonen ylsivät kahdeksannelle sijalle. Heinäkuussa Immonen, Hallaselkä, Paloheimo ja Roosa Kanerva edustavat Suomea yleisen sarjan MM-kisoissa Etelä-Koreassa.

Uinti: Ari-Pekka Liukkonen ylsi jo 0,05 sekunnin päähän 50 metrin vapaauinnin olympiarajasta ulkoilmassa uiduissa Espoon SM-uinneissa ajallaan 22,06. Satasen vapari kulki aikaan 50,14. Mimosa Jallow kauhoi mestaruudet kaikilla muilla 50 metrin matkoilla paitsi rintauinnissa, minkä lisäksi myös satasen vapaa kulki mestaruusaikaan 56,56. Leipälajissaan 50 metrin selkäuinnissa Jallow kellotti ajan 28,07. Rintauintimatkoilla Ida Hulkko piti parasta vauhtia (50 metriä ajalla 30,97 ja sata metriä ajalla 1.08,51). Yllätys oli se, että Jenna Laukkasen vauhti ei riittänyt 50 metrillä kuudetta sijaa korkeammalle. Sen sijaan 200 metrillä Laukkanen oli ykkönen ajallaan 2.31,36.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla nuorten EM-kisoissa kärkivauhtia tavoitteleva Laura Lahtinen urakoi runsaasti ottaen muun muassa hopeaa 50 metrin rintauinnissa ja voittaen 800 metrin vapaauinnin ajallaan 8.53,23, mikä kertoo vuonna 2003 syntyneen uimarin monipuolisuudesta. Matti Mattsson oli odotetusti ykkönen pidemmillä rintauintimatkoilla (satanen kulki 1.01,14, kakkonen 2.10,72). 50 metrin perhosuinnissa saatiin yllätys, kun Niko Mäkelä (24,04) pesi matkaa Suomessa viime vuosina hallinneen Riku Pöytäkiven (24,07). Pöytäkivi oli ykkönen satasella ajallaan 53,54. Heinäkuun ylivoimaisesti merkittävin tapahtuma on Etelä-Korean MM-uinnit, mutta myös alle 18-vuotiaiden EM-uinnit sekä muun muassa Euroopan nuorten olympiafestivaalit ovat ohjelmassa vilkkaan kuukauden aikana.

Voimistelu: Myös maailmancupissa tällä kaudella hyviä tuloksia permannolta kerännyt Emil Soravuo saavutti Suomen joukkueen toisen kultamitalin Minskin Euroopan kisojen permantofinaalissa pistein 14,433. Soravuo voitti karsinnan huippupisteillä 14,600, mikä koitui myös Oskar Kirmeksen kohtaloksi telineellä; KIrmeksen pisteet 14,366 olisivat riittäneet finaaliin, mutta telinekohtaisissa finaaleissa maakiintiö oli yksi per maa. Kuusiottelussa Kirmes jäi finaalin ulkopuolelle oltuaan 21:s pistein 77,498.

Yleisurheilu: Perinteiset lajikarnevaalit hallitsivat mennyttä viikkoa – myös tulostason takia. Taika Koilahti hyppäsi pituutta Suomen kaikkien aikojen tilaston neljänneksi oikeuttaneen tuloksen 664 Jämsässä. Miehissä Kristian Pulli leiskautti 791, mutta myötätuulta oli takana peräti 4,8 metriä sekunnissa. Alisa Vainio päästeli kympin aikaan 34.47,46 niin ikään Jämsässä. Aaron Kangas heitti moukarin mittaan 73,94 ja Tuomas Seppänen säesti tuloksella 73,22 Kaustisella. Somerolla hypättiin seivästä pariinkin otteeseen, ja viikon aikana sekä Laura Ollikainen että Wilma Murto ylsivät tulokseen 430. Salla Sipponen heitti Lohjalla kiekkoa 57,79, Antti Ruuskanen puolestaan Pihtiputaalla keihästä 82,20 (Toni Kuuselakin 80,86).

Pika-aitakesä jatkuu tasokkaana; Matilda Bogdanoff pysäytti kellot aikaan 13,11 Jämsänkoskella. Bogdanoff ei silti mahdu Suomen kausitilaston top-kolmoseen, sillä sinne vaaditaan alle 13 sekunnin aika. Siitä piti huolen Reetta Hurske, joka juoksi ensimmäistä kertaa sallituissa olosuhteissa alle 13 sekunnin Sveitsissä sunnuntaina (aika 12,99 jäi vain sadasosan Dohan MM-rajasta). Nooralotta Neziri juoksi samassa kilpailussa 12,96. Saman tapahtuman finaalissa Neziri juoksi 12,84 ja Hurske 12,86, mutta myötätuulta oli liikaa takana (+3,1 m/s). Elmo Lakka aitoi 110 metriä samassa paikassa aikaan 13,49, joka sinkautti Lakan Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi. Dohan MM-rajaan on matkaa enää 0,03 sekuntia. Oskari Mörö paranteli edelleen samassa kilpailussa pitkien aitojen kauden kärkinoteeraustaan muotoon 50,24. Sara Kuivisto juoksi 800 metriä ensin Puolassa keskiviikkona aikaan 2.02,85 ja vielä Englannissa lauantaina aikaan 2.02,64.

Heinäkuuta värittävät etenkin alle 20-vuotiaiden ja alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa; varsinkin myöhemmin mainitussa tapahtumassa suomalaisia mitaliehdokkaita on runsaasti alkukesän perusteella. Kotimaassa on heinäkuussa muun muassa pari GP-kilpailua.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius ottelee heinäkuussa Yhdysvalloissa Gerald Washingtonia vastaan.

Cheerleading: Suomalaiset saavuttivat kolme aikuisten EM-mitalia Venäjällä järjestetyistä kilpailuista. Cheer- ja tanssisarjoista tuli EM-hopeaa, cheerin sekajoukkuekilpailusta puolestaan -pronssia.

Formula 1: Mercedeksen ylivoimainen kausi sai vähän säröä Itävallan GP:ssä, kun Valtteri Bottas oli kolmas ja Lewis Hamilton viides Red Bullin Max Verstappenin voittamassa kilpailussa. Kimi Räikkönen ajoi maaliin yhdeksäntenä. Heinäkuussa ohjelmassa Ison-Britannian ja Saksan GP-kilpailut.

Pyöräsuunnistus: MM-kisat Tanskassa käynnistyvät heinäkuun loppupuolella.

Rallicross: Heinäkuussa ajetaan Ruotsin MM-osakilpailu.

Triathlon: Kaisa Sali nappasi kolmossijan kansainvälisessä puolimatkan kilpailussa Lahdessa.

Paralympialajit

Istumalentopallo: Suomen naiset tavoittelevat EM-mitaleita Unkarissa heinäkuun puolenvälin tienoilla.

Maalipallo: Tokion paralympiapaikkoja on jaossa karsintaturnauksessa Yhdysvalloissa, joka käynnistyy sekä miehillä että naisilla alkaneen viikon tiistaina.

Triathlon: Liisa Lilja ylsi kolmanneksi PTS2-luokassa World Paratriathlon Seriesin osakilpailussa Kanadan Montréalissa. Kilpailu avasi myös Tokion paralympialaisten karsintarankingin.

Uinti: Leppävaarassa riitti pärskettä viikonloppuna myös parauinnin merkeissä, sillä SM-mitaleiden lisäksi jaossa oli European Paralympic Youth Games -mitaleita. Huomattavin saavutus näistä kisoista oli Nader Khalilin kultamitali S14-luokan sadan metrin selkäuinnissa, sillä se tuli ajalla 1.05,28, joka rikkoi tulosrajan myös aikuisten MM-kisoihin. Suomi saavutti kisojen uinneista seitsemän mitalia.

Voimanosto: MM-kisat käydään Kazakstanissa heinäkuussa.

Yleisurheilu: Kelaajia oli mukana Jämsänkosken karnevaaleilla. Leo-Pekka Tähti kelasi T54-luokan voittoon satasella, kakkosella ja nelosella tulossarjalla 14,10, 25,11 ja 47,93. Henry Mannin sarja T34-luokassa oli: 16,54, 28,85 ja 52,43. Heinäkuussa on tarjolla ainakin pari kotimaista GP-kilpailua.

Joukkuepelit

 Koripallo: Heinäkuu on ylipäätään joukkuepeleissä hiljaisempi, mutta nuorisomaajoukkueet pelaavat tiuhaan kesän aikana. Muun muassa miesten U20-maajoukkue pelaa B-divisioonan EM-kisoja.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

HUOM! Seuraava huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy vasta torstaina 1. elokuuta. Silloin katsaus on käytännössä heinäkuun käsittelevä kuukausikatsaus.