08.07.2019 | Huippu-urheilu

Napoli 2019: Purjehtijat hienossa vedossa avauspäivänä

Suomalaisten kisapäivä Napolin kesäuniversiadeissa tarjosi helteessä jälleen hienoja hetkiä. Kruununa päivälle oli purjehduskvartetin upea avaus Napolin sataman vesistössä.

RS21-purjehduksessa on suomalaisvenekunta johtaa kilpailua avauspäivän jälkeen. Suomen venekunta: Oskari Muhonen, Catharina Sandman, Cecilia Sandman ja Alexander Grönblom purjehti kahdeksan veneen lähdöistä sijat 1-1-4-3-1-1. Tuulen heikkeneminen esti päivän kahden viimeisen lähdön kisaamisen.

– Tyytyväinen täytyy tietysti tulokseen olla. Tuuli oli vaihtelevaa ja vastatuulessa pärjäsimme hienosti. Myötätuulessa purjehtimisessa on parannettavaa, venekunnan valmentaja Vili Kaijansinkko tiivisti avauspäivän.

Myös yleisurheilussa ensimmäinen kisapäivä

Yleisurheilun ensimmäisen kisapäivänä Stadio San Paololla nähtiin aamukilpailuissa viisi ja iltakilpailuissa neljä suomalaista. Miesten moukarikaksikko Henri Liipola (69,89) ja Tommi Remes (68,19) selviytyivät helposti finaaliin viidennellä ja seitsemännellä sijalla. 3-loikan karsinnassa puolestaan Tuomas Kaukolahti esitti juuri ennakkotilastojen mukaisen kymmenennen tilan tuloksellaan 15,75. Sen sijaan naisten kiekkokaksikko Salla Sipponen (51,23) ja Vilma Paakkala (45,17) karsiutuivat finaalista, Sipponen niukemmin 68 sentillä.

Annina Kortetmaa oli 100 metrin erässään kolmas ajalla 11,79 ja sai jännittää viimeiseen erään asti jatkopaikkaansa. Lopulta Kortetmaa selviytyi tiistain välieriin aikavertailun turvin. Jatkoon eteni myös Joonas Rinne, joka selviytyi 1500 metrin finaaliin eränsä kakkosena ajalla 3.51,74.

Saara Lipsanen oli keihään karsinnassa 14:s tuloksella 49,79 ja Anne-Mari Lehtiö pituuden karsinnan 18:s tuloksella 602.

Koripallojoukkueet voittovireessä

Naisten koripallossa Suomi varmisti pelaavansa keskiviikkona sijoista 9-10 voitettuaan Romanian 73-50 (36-29). Suomi kohtaa turnauksen kuudennessa ja samalla viimeisessä ottelussaan Unkarin.

– Alku oli aivan häikäisevää korista. Sen jälkeen kaveri alkoi hieman hyökätä kovempaa meitä kohti, olivat aggressiivisia ja hakivat hyökkäyslevypalloja, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen totesi.

Miesten koripallossa Suomi voitti Norjan 62-39 (36-24) ja eteni pelaamaan sijoista 9-12. Seuraavaksi vastassa on tiistaina Tshekki.

– Voiton myötä pelaamme vielä kaksi kovatasoista ottelua näissä kisoissa. Sieltä saadaan oppia tulevaisuutta ajatellen. Pelaajille on tulossa antoisa viikko heidän kehittymistänsä ajatellen, valmentaja Lassi Tuovi kommentoi.

Uinnissa, taekwondossa ja ampumaurheilussa vaihtelevaa menestystä

Fanny Teijonsalo sijoittui 11:nneksi ja Susanne Hirvonen 14:nneksi naisten 50 metrin selkäuinnissa. Teijonsalon aika oli 28,91 ja Hirvosen 29,21. Alkuerissä Hirvonen oli 13:s (29,19) ja Teijonsalo 14:s (29,21).Olli Kokko ui 50 metrin rintauinnin alkuerissä 28,20 ollen 21:s.

Miesten skeetissä suomalaiskaksikko on avauspäivän 75 laukauksen jälkeen hyvissä asemissa. Timi Vallioniemi on jaetulla kolmostilalla 73 (25+24+24) ja Samuli Ahokas kiekon vähemmän rikkoneena (23+25+24) jaetulla seitsemännellä tilalla. Vallioniemi on kärkikaksikko kiekon ja Ahokas kaksi jäljessä. Tiistaina ammutaan alkukilpailun loput 50 kiekkoa.

Ilmakiväärin parikilpailussa Saana Peltonen ja Joni Stenström sijoittuivat 13:nneksi tuloksella 620,2. Finaaliin vaadittiin 2,3 pistettä enemmän.

TaekwondossaFrans Salmi ja Linda Räkköläinen sijoittuivat liikesarjojen parisarjassa kymmenennelle sijalle.

Suomalaiset tiistaina 9.7.

(Suomen aikaa)

10.00 taekwondo, Helmi Härkönen (-57 kg), Otso Saarinen (-68 kg) (välierät klo 15.00, finaalit klo 19.00).

10.00 yleisurheilu, miesten keihäänheiton karsinta, Taneli Juutinen.

10.43 uinti, naisten 50 m vapaauinti, Lotta Upanne (välierät klo 20.50).

11.00 ammunta, miesten skeetin peruskilpailu, Samuli Ahokas ja Timi Vallioniemi (finaali klo 17.45).

11.12 uinti, miesten 50 m vapaauinti, Teemu Vuorela (välierät klo 19.39).

11.45 yleisurheilu, miesten keihäänheiton karsinta, Teo Takala.

13.00 purjehdus, RS21: Suomi (Oskari Muhonen, Catharina Sandman, Cecilia Sandman ja Alexander Grönblom).

18.30 yleisurheilu, miesten moukarinheiton finaali: Henri Liipola ja Tommi Remes.

20.00 yleisurheilu, naisten 100 m välierät: Anniina Kortetmaa (finaali klo 21.30).

21.00 Suomi – Tshekki, miesten koripallon sijoitusottelu, sijat 9-12.

21.50 yleisurheilu, miesten 10 000 m finaali, Eero Saleva.

Universiadeja voi seurata suorina lähetyksinä valikoiduista lajeista FISU TV:stä https://fisu.vhx.tv/browse