Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.08.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 31/2019: Suomalaispainijat viimeistelivät lupaavasti MM-kuntoaan

Suomen kreikkalais-roomalaisen painimaajoukkue esiintyi lupaavasti Saksassa. Lizzie Armanto kipusi palkintokorokkeelle X Gamesissa. Tulevalla viikolla on suoria olympiapaikkoja jaossa lentopallossa ja nykyaikaisessa viisiottelussa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Viikonloppuna ammuttiin SM-mitaleista ympäri Suomea. Trapissa mestaruudet menivät Satu Mäkelä-Nummelalle (111+38) ja Jukka Laaksolle (114+45). Miesten peruskilpailun parhaasta tuloksesta vastasi nuori Matias Koivu (119). Skeetissä ykkösiä olivat kokeneet Timo Laitinen (118+56) ja Marjut Heinonen (102+52). Peruskilpailuissa etevimpiä olivat Oskari Kössi (120) ja Heidi Hämäläinen (111). Pienoiskiväärin asentokilpailuissa ykkössijan nappasivat Aleksi Leppä (1174+454,3) ja Annika Sihvonen (1142+448,2). Peruskilpailuissa tarkimpia olivat Juho Kurki (1175) ja Emmi Hyrkäs (1169).

Beach volley: Tällä viikolla pelataan Euroopan mestaruuksista Venäjällä. Suomelta mukana tuttuun tapaan Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen sekä Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen.

Golf: Noora Komulaisen pelit British Openissa jäivät kahteen kierrokseen. Naisten Euroopan kiertue jatkuu viikonloppuna Skotlannissa. Roope Kakko pelasi kolmossijalle Vierumäen haastajakiertueen kilpailussa. Oliver Lindell oli 11:s. Haastajakiertuetta jatketaan tällä viikolla Tanskassa.

Nykyaikainen viisiottelu: Brittein saarilla käydään viikonloppuna EM-kisat, joissa on jaossa myös olympiapaikkoja Tokioon.

Nyrkkeily: Vilma Viitanen ja Eveliina Taimi ovat iskeneet itsensä finaaliin asti kansainvälisessä junioriturnauksessa Bulgariassa.

Paini: Suomalaiset kreikkalais-roomalaisen painijat saavuttivat viisi podiumsijaa kovatasoisessa GP-kilpailussa Saksassa viikonloppuna. Kovimpaan temppuun ylsi Konsta Mäenpää, joka voitti 130-kiloisten sarjan, vaikka reitille osui kaksi tuoretta arvokisamitalistia sekä Rion olympiaviitonen. Lauri Mähönen taipui 60-kiloisten finaalissa. Pronssiotteluissa voitokkaita olivat Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen 97-kiloisissa sekä Rami Hietaniemi 87-kiloisissa. Jere Heino taipui heti avauskierroksella vapaapainiturnauksessa Puolassa.

Pyöräily: Kesän itseään parannellut Jaakko Hänninen aloitti ammattilaisuransa 227 kilometrin maantieajolla Espanjassa. Tuloksena oli sija 46.

Rullalautailu: Lizzie Armanto otti kolmossijan Minneapolisin X Games -tapahtuman park-kilpailusta. Mielenkiintoinen anekdootti oli se, että kilpailuun kutsutuista kuudesta huippulaskijasta Armanto oli ainoa täysi-ikäinen.

Sulkapallo: Kalle Koljosen on määrä pelata Intiassa BWF Super Tour 100 -tason turnaus Intiassa tällä viikolla.

Tennis: Harri Heliövaara jatkoi vahvoja otteitaan haastajakiertueella, kun kolmannella perättäisellä viikolla tie vei nelinpelissä vähintään neljän parhaan joukkoon. Tällä kertaa välieräpaikka irtosi Japanin Toshihide Matsuin kanssa Kiinassa. Kaksinpelissäkin Heliövaara eteni 16 joukkoon. Anastasia Kulikova otti toisen perättäisen kaksinpelitittelin ITF-kiertueen W15-tasolla, tällä kertaa Savitaipaleella. Oona Orpana taipui toisella kierroksella saman tason turnauksessa Belgiassa. Maanantaina palattiin jälleen yhden rankingin systeemiin, ja Emil Ruusuvuoren sijoitus maailmanlistalla heilahti uudistuksen seurauksena jo sijalle 237.

Yleisurheilu: Elokuu lähti käyntiin Kalevan kisoilla Lappeenrannassa. Dohan MM-rajoja paukkui rikki kahdessa lajissa. Maria Huntington otteli seitsenottelussa pisteet 6339, ja myös Miia Sillman säesti yli 6000 pisteellä (6048). Lisäksi Heikkisen sisarukset Jutta ja Herttakin ylittivät 5900 pistettä, joten kisan taso oli kova. Toinen MM-rajan rikkoja oli Lassi Etelätalo, joka voitti keihään tuloksella 84,11 päihittäen Antti Ruuskasen (82,57) ja Toni Kuuselan (79,53). Kansallisesti kova kilpailu nähtiin odotetusti myös naisten pika-aidoissa, jossa mestariksi kruunattiin Reetta Hurske samalla ajalla (13,05) Nooralotta Nezirin kanssa ennen Annimarin Kortetta (13,12) ja Matilda Bogdanoffia (13,15). Miesten pika-aidoissa Elmo Lakka pyyhälsi alkuerissä lupaavasti 13,57, mutta finaalissa hän ei aivan samaan vauhtiin enää yltänyt. Moukarissa 70 metrin raja oli laajalla rintamalla paperia Henri Liipolan voittaessa tuloksella 73,29. Naisissa Krista Tervon voittotulos oli 69,58. Kristiina Mäkelä palasi kolmiloikkapaikalle ensimmäisen kerran sitten Paavo Nurmi Gamesin ja hyppäsi myötätuulituloksen 14,19 (sallituissa 14,15). Simo Lipsanen loikki miehissä 16,44. Taika Koilahti voitti pituuden ennätyksellään 669, Kristian Pulli hyppäsi voittoon tuloksella 789. Korkeudessa Ella Junnila voitti kultaa tuloksella 186. Tällä viikolla Suomi taistelee EM-joukkuekilpailun Superliigassa Puolassa.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesä-GP jatkuu loppuviikolla Ranskan Courchevelissä.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Eva Wahlströmin ja Yhdysvaltain Ronica Jeffreyn välinen ottelu WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruusvyöstä Las Vegasissa päättyi ratkaisemattomaan tasatuomioon. Näin ollen Wahlström säilytti tittelinsä. Edis Tatli ottelee lauantaina Savonlinnassa Nicaracuan Berman Sanchezia vastaan.

Darts: Marko Kantele eteni sunnuntain kilpailussa Hildesheimissa kolmannen kerran tällä kaudella 16 parhaan joukkoon PDC Tourilla. Lauantaina tie katkesi avauskierroksella.

Formula 1: MM-sarja jäi elokuun kattavalle tauolle Unkarin GP:n myötä. Kimi Räikkönen ajoi Hungaroringilla seitsemänneksi, Valtteri Bottas vaikean kilpailun päätteeksi kahdeksanneksi. Bottaksen tallikaveri Lewis Hamilton voitti, joten MM-sarjassa Hamiltonin etumatka repesi tuntuvasti.

Pyöräsuunnistus: Suomi päätti MM-kisat Tanskassa kahden mitalin viestipäivään, kun Ingrid Stengård, Ruska Saarela ja Marika Hara nappasivat naisissa MM-hopeaa ja Pekka Niemi, Samuel Pökälä ja Jussi Laurila miehissä -pronssia. Massalähdössä tuli vielä päivää aiemmin kaksi pistesijaa lisää, kun Hara oli viides ja Antonia Haga kuudes. Haran sarja kisoista oli tasokas, sillä viestin hopean ja keskimatkan pronssin lisäksi kaikilta muilta matkoilta tuli pistesijat.

Ralli: Esapekka Lappi ajoi toiseksi ja Jari-Matti Latvala kolmanneksi Jyväskylän MM-rallissa. Teemu Suninen oli kahdeksas ja WRC2-luokan voittoa juhlinut Kalle Rovanperä yleiskilpailussa yhdeksäs.

Rallicross: Niclas Grönholm sijoittui seitsemänneksi ja Jani Paasonen 16:nneksi Kanadan MM-osakilpailussa. Atlantin toisella puolella ajettiin vain supercar-luokassa, joten RX2-kuljettajat saivat vapaan viikonlopun.

Paralympialajit

Pyöräily: Maailmancup jatkuu loppuviikosta Kanadassa.

Yleisurheilu: Sini Paukkeri kelasi T54-luokassa alle 20-vuotiaiden MM-pronssia sekä sadalla että 200 metrillä Sveitsin Nottwilissä. Vilma Berg oli T38-luokassa 800 metrillä toinen. Leo-Pekka Tähti (49,30), Amanda Kotaja (59,48) ja Henry Manni (51,86) olivat nopeimpia luokissaan, kun ratakelaajat taittoivat 400 metrin matkan Lappeenrannan Kalevan kisoissa.

Joukkuepelit

Koripallo: Susijengi taipui nuorella joukkueella sunnuntaina vieraissa MM-kisoihin valmistautuvalle Liettualle. Lukemat isännille 80-60. Keskiviikoksi matka jatkuu Serbian vieraaksi. Tyttöjen U20-maajoukkue puolestaan aloitti B-divisioonan EM-kisat 81–57-voitolla Kreikasta lauantaina.

Lentopallo: Miesten maajoukkue otti Serbialta yhden erän kovatasoisessa Hubert Wagner Memorial -turnauksessa Puolassa. Brasiliaa ja Puolaa vastaan tuli tappiot suoraan kolmessa erässä. Tällä viikolla on niin sanotusti tosi kyseessä, kun Suomi pelaa olympiapaikasta Tokioon isäntämaa Kiinaa, Kanadaa ja Argentiinaa vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta