Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.10.2019 | Huippu-urheilu

POHJOISEN TÄHDET – koko Suomen joukkue 

Kun on hetki ennen, kun sydän pakahtuu, kun taka-askelia ei enää voi ottaa. Kun mennään äärirajoille, kun kuljetaan edellä, kun vedetään isosti. Kun ollaan yhtä, kun annetaan kaikkemme, kun uskalletaan. Siinä olemme me, Pohjoisen tähdet, koko Suomen joukkue. 

Heinäkuun 19. päivänä vuonna 1952 Helsingin Olympiastadion kiehui. Yli 70 000 ihmistä oli pakkautunut sateisen ja sumuisen sään keskelle odottamaan maagista hetkeä. Kun upouudelle valotaululle ilmestyi teksti “Soihdun tuo Stadionille Paavo Nurmi”, repesi katsomo suosionosoitusten myrskyyn ja keskikentällä seisovat urheilijarivistöt hajosivat kaikkien ryntäillessä katsomaan uljaalla askeleella soihtua kuljettavaa legendaarista suurjuoksijaa. Paavo Nurmi sytytti olympiatulen kentällä olevaan maljaan ja viidennettoista kesäolympialaiset oli avattu Helsingissä. Sodasta toipunut Suomi oli maailman huomion keskipisteenä, ja aiemmin jakautunut kansakunta oli juuri sillä hetkellä yhtenäisempi kuin kenties koskaan aiemmin. 

Olympiaurheilun vaikutus suomalaiseen kulttuuriin on aina ollut merkittävä. Suomen Olympiajoukkueen tarina on kietoutunut osaksi maamme historiaa, menestystä, kansallisen eetoksen syntyä, jälleenrakentamista ja integroitumista kansainväliseen yhteisöön. Vuoden 1908 Lontoon kisoista alkaneessa tarinassa Suomi on juostu maailman kartalle ja pidetty siellä pohjoisen tähtien sankaritarinoilla, kivikovilla niskalenkeillä, taivaanrantaan paiskatuilla keihäillä ja ylämummoon veivatuilla jatkoaikamaaleilla. 470 olympiamitalia ja 144 olympiavoittoa myöhemmin, keväällä 2018, Suomen joukkue palasi PyeongChangin talviolympialaisista tasavallan presidentin vastaanotolle ilmavoimien hävittäjäsaattueessa. Urheilusankaruuden kansallinen merkitys ei ollut tippaakaan haihtunut, vaan Iivo Niskasta, Krista PärmäkoskeaEnni Rukajärveä ja naisten jääkiekkojoukkuetta juhlittiin modernin suomalaisen identiteetin vahvistajina. 

Tähän tiivistyy Suomen Olympiajoukkueen tarina: Me olemme osa jatkumoa. On ollut monia ennen meitä, ja tulee olemaan monia meidän jälkeemme. Me olemme juosseet omia polkujamme, hiihtäneet omia latujamme, hävinneet sadasosalla ja voittaneet kahdella. Olemme näyttäneet, ettei mahdoton olekaan mahdotonta. Olemme itkeneet ja nauraneet yhdessä kaikkien suomalaisten kanssa; me olemme jättäneet jäljen. 

 

Koko Suomen olympiajoukkue aloittaa matkansa kohti Tokion 2020 kesäolympialaisia pohjoisen tähtien alla Olympia-alumnitapahtumalla sekä olympia- ja paralympiajoukkueen leireillä.