Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.11.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 45/2019: Suomen piskuinen joukkue takoo kovaa tulosta parayleisurheilun MM-kisoissa

Suomi saavutti avausviikolla jo neljä MM-mitalia parayleisurheilun MM-kisoissa Dubaissa. Joukkuepeleissä takana on vilkas viikko, ja edessä kihelmöivä viikko, sillä Huuhkajat voi tehdä suomalaista urheiluhistoriaa. Myös talvilajeissa tahti tiivistyy.

Kesäolympialajit

Golf: Kalle Samooja pelasi jaetulle sijalle 17 Euroopan kiertueen ensimmäisessä finaaliturnauksessa Turkissa. Tulos avasi Samoojalle ovet myös tällä viikolla pelattavaan toiseen finaaliturnaukseen Etelä-Afrikassa. Mikko Korhonen joutui jättämään Turkin kilpailun väliin vamman takia.

Purjehdus: Suomea kolme kertaa olympiakisoissa finnjolla-luokassa edustanut Tapio Nirkko päättää huippu-urheilu-uransa. Finnjollassa on keväällä vielä yksi mahdollisuus lunastaa olympiapaikka, mutta se tavoite on nyt Oskari Muhosen harteilla.

Pöytätennis: Benedek Oláh jatkoi voittojen tiellä Ranskan liigassa maanantaina, kun Chen Tianyuan kaatui sarjaottelussa erin 3-2. Tällä viikolla Oláh on mukana ITTF:n maailmankiertueen turnauksessa Itävallassa.

Rullalautailu: Tällä viikolla on Brasiliassa merkittävä kilpailu, joka käynnistää usean urheilijan kohdalla olympiakarsintaikkunan toisen jakson.

Tennis: Emil Ruusuvuori ylsi kolmannelle kierrokselle Bratislavan challenger-turnauksessa, kunnes ATP-rankingissa parhaimmillaan sijalla 23 ollut Bosnia-Hertsegovinan Damir Dzumhur oli parempi. Patrik Niklas-Salminen taipui Koben challenger-turnauksen toisella kierroksella. Anastasia Kulikova eteni vakuuttavasti puolivälierään ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Virossa, mutta joutui luovuttamaan jo aikaisessa vaiheessa ottelua. Tällä viikolla pelataan challenger-tason kilpailu Talissa, ja mukana on Henri Kontista lukuun ottamatta koko Suomen miesten kärkikaarti.

Uinti: Riku Pöytäkivi ui kolmanneksi maailmancupin päätösosakilpailussa Qatarissa 50 metrin perhosuinnissa. Aika 23,60 jää kymmenyksen Jere Hårdin SE-ajasta. Sadalla metrillä Pöytäkivi ui 17:nneksi ajalla 54,67.

Talviolympialajit

Curling: Viikonloppuna käynnistellään EM-kisoja Ruotsissa. Suomi pyrkii B-divisioonasta ylöspäin sekä miehissä että naisissa.

Pikaluistelu: Maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Valko-Venäjän Minskistä.

Taitoluistelu: Emmi Peltonen avasi kautensa luistelemalla neljänneksi pistein 158,40 kansainvälisessä kilpailussa Latviassa. Peltonen johti kilpailua lyhytohjelman jälkeen, mutta vapaaohjelmassaan Peltonen ei onnistunut optimaalisesti. Tällä viikolla Peltonen luistelee kovassa GP-sarjassa Venäjällä. SM-valintakilpailun Joensuussa pistein 158,35 voittanut Jenni Saarinen puolestaan osallistuu challenger-tason kilpailuun Puolassa.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu tämän viikon sunnuntaina ajettavalla Brasilian GP-kilpailulla.

Keilailu: Tomas Käyhkö sijoittui seitsemänneksi Euroopan kiertueen kauden päätösosakilpailussa Tanskassa. Peppi Konsteri oli 41:s ja Vilma Salo 83:s. Tällä viikolla käynnistellään maailmancupia Indonesiassa, jossa mukana suomalaisista ovat Niko Oksanen ja Sanna Pasanen.

Moottoripyöräily: Moto GP -luokan MM-sarja päättyy viikonloppuna Espanjan Valenciassa.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes juhli voittoa challenger-tason kilpailussa, California Cupissa Yhdysvalloissa. Toinen suomalaisjoukkue Lumineers nappasi nelossijan.

Ralli: MM-sarjan päätösosakilpailu ajetaan tällä viikolla Australiassa.

Rallicross: Niclas Grönholm päätti MM-sarjan voitokkaasti viemällä nimiinsä Etelä-Afrikan osakilpailun. MM-pisteissä Grönholm sijoittui neljänneksi, vaikka joutui jättämään keväällä pari osakilpailua väliin. Jesse Kallio nappasi RX2-luokassa MM-pronssia, päätösosakilpailussa kolmanneksi ajanut Sami-Matti Trogen oli MM-sarjan viides.

Squash: Emilia Soini eteni toiselle kierrokselle challenger 30 -tason turnauksessa Detroitissa, kunnes maailmanlistalla sijalla 19 oleva amerikkalaispelaaja päätti Soinin turnauksen.

Paralympialajit

Lumilautailu: Maailmancupin avausosakilpailu Dubaissa jouduttiin perumaan, mutta tällä viikolla on uusi yritys Hollannissa.

Yleisurheilu: Suomen joukkue on aloittanut vahvasti parayleisurheilun MM-kisat Dubaissa, sillä avausviikolla maailmanmestareiksi kelasivat Toni Piispanen (T51), Leo-Pekka Tähti (T54) ja Amanda Kotaja (T54) sadan metrin matkalla. Lisäksi Marjaana Heikkinen saavutti MM-hopeaa F34-luokan keihäänheitossa. Henry Manni kelasi T34-luokassa satasella kuudenneksi sekä 400 metrillä (ei paralympialaji) neljänneksi. Tuomas Manni oli F34-luokan kuulafinaalissa 12:s, minkä lisäksi hän on selvittänyt jo tiensä ykköslajinsa, keihään, finaaliin. Petteri Peitso työnsi F11-luokan kuulafinaalissa 11:nneksi.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit löi torstaina kotonaan Kyproksen 4-0 ja jatkaa ilman pistemenetyksiä EM-karsinnoissa. Haaste kasvaa tiistaina, kun syyskauden viimeisessä karsintaottelussa kohdataan Portugali vieraissa. Huuhkajat yrittää sinetöidä historiallisen EM-lopputurnauspaikan perjantaina, kun Liechtenstein saapuu vierailulle Helsinkiin. Miesten U21-maajoukkue pelaa torstaina EM-karsintaa Romaniassa.

Jääkiekko: Leijonat aloitti vahvasti kauden EHT-kotiturnauksessaan; Venäjä kaatui 4-3 ja Ruotsi 2-1. Turnausvoitto karkasi näiden otteluiden välissä voittomaalikilpailussa, kun Tshekki otti voiton 3-2. Naisleijonat pelasi viiden maan turnauksen Venäjällä, ja tuloksena oli harvinaisesti kaksi tappiota eurooppalaisille vastustajille, kun Venäjä oli parempi voittomaalikilpailun jälkeen 3-2 ja Tshekki maalein 2-1. Sveitsin Suomi voitti 4-1 ja Saksan 7-1.

Koripallo: Naisten EM-karsinta käynnistyy tällä viikolla. Torstaina vastassa on vieraissa Portugali, sunnuntaina kotona Belgia.

Salibandy: Miesten maajoukkue otti kovan kolmen voiton putken EFT-kotiturnauksessaan viikonloppuna, kun Tshekki kaatui 3-2, Sveitsi 3-1 ja päätösottelussa Ruotsi 6-5.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta