Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.11.2019 | Olympiakomitea

Ajankohtaiset toiminnanjohtajien aamusta

Olympiakomitean Arto Kuusisto listasi toiminnanjohtajien infossa ajankohtaiset päivämäärät.

 • Valtion avun haku päättyy 9.12.
 • Sporttitalon vuokralaisilta toivotaan 16.12. mennessä kannanotot toimitilojen suhteen jatkosta. Talossa on vielä tilaa uusille toimijoille.
 • Lauantaina 23.11. Olympiakomitean vuosikokous 

– Vuosikokouksessa on Olympiakomitean strategia 2024 hyväksyttävänä. Sen tärkeimpinä tavoitteina ovat, että seurojen jäsenmäärä kasvaa, suomalainen huippu-urheilu menestyy ja toiminnassa hyödynnetään ja edistetään digitalisaatiota, summasi Kuusisto.

Huippu-urheilun datastrategia

Olympiakomitean digipäällikkö Juha Saapunki avasi Olympiakomitean digihankkeita ja pohjusti esitystä strategisilla tavoitteilla.

– Tavoitteena on, että digitalisaatio muuttaa urheiluyhteisön arjen helpommaksi ja kustannustehokkaammaksi. Toinen tärkeä päämäärä on, että digitaalisten palveluiden käyttö tuottaa samalla laadukasta dataa. Kolmas tavoite on, että jatkossa liikunnan ja urheilun päätöksenteko perustuu yhä enemmän datan hyödyntämiseen.

Yhteiskunnassa on käynnissä digitaalinen transformaatio. Maailma muuttuu ja samalla toimintatavat muuttuvat. Vahvana taustalla on My Data-filosofia ja tietoturva: tieto on henkilön omaa. Vahvana trendinä on myös mobiilisuus. On tutkittu, että arjessa ihminen käy päivässä keskimäärin 150 kertaa jossain mobiilipalvelussa.

Kehitys näkyy urheilussa teknologiainvestointeina ja laitekehityksessä. Samalla tarvitaan paljon myös uutta osaamista ja koulutusta urheiludatan analysointiin.

– Kansainvälisesti suurimpia digitaalisia investointeja tehdään suurissa ammattilaislajeissa, kuten koripallossa, jalkapallossa, baseballissa, amerikkalaisessa jalkapallossa ja luonnollisesti e-urheilussa, Saapunki esitteli.

Saapunkin johtaman tilannekartoituksen mukaan Suomessa valmentajien yleisimpänä työkaluna on perinteinen taulukkotyökalu Excel. Käytössä on paljon myös yksittäisiä digiratkaisuja, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa.

– Maailmalla kehitys menee kovaa vauhtia eteenpäin ja Suomessa tulemme vähän jälkijunassa. Digitalisaation avulla tavoitellaan ihan samoja asioita, kuin tälläkin hetkellä valmennuksessa tehdään: tiedon keruu, raportit, analyysit, ennusteet ja reaaliaikainen tilannekuva. Nyt näitä tehdään manuaalisesti, mutta monia asioita voisi automatisoida, Saapunki kuvaili.

Saapunkin mukaan tavoitteena on, että tietoja kootaan eri lähteistä yhteen paikkaan ja datan avulla kehitetään huippu-urheilua malleja, kuten esimerkiksi urheilijan harjoitteluvalmius, vammautumisalttius, menestysennuste tai valmentajan vaikuttavuus. Kolmantena tavoitteena on näiden mallien hyödyntäminen, tarkentaminen ja testaaminen, jolloin saavutetaan koko ajan tarkentuva reaaliaikainen tilannekuva.

Olympiakomiteassa on käynnissä POC-projekti, jossa mukana ovat kumppaneina Tieto tuottamassa palvelujärjestelmän, Polar tuotteiden kautta ja Sitra rahoittamassa. Pilotissa on mukana yhdeksän kestävyysurheilijaa ja kymmenen koripalloilijaa.

Projekti laajenee myöhemmin, kun mukaan otetaan viisi lajia lisää, joiden kautta päästään huomioimaan lajikohtaisia vaatimuksia, kuten olosuhdelajit, suoritustekniikkalajit ja monimutkaiset lajit.

– Päämääränä on urheilijan ja valmentajan sekä tuki- ja hallintoprosessien auttaminen. Jatkossa tarvitaan voimien yhdistämistä ja uudenlaista yhteistyötä, Saapunki summasi.

Suomisportin seurapalvelu

 Uusi Suomisportin seurapalvelu on juuri julkaistu pilottiseuroille.

– Palvelu rakentuu vahvasti liikkujien puhelimiin. Suomisport-mobiili on ladattavissa sovelluskaupoista ihan näinä päivinä, kertoi Olympiakomitean Hanna Hiilamo.

Seurapalvelun avulla seurat pääsevät tarjoamaan palveluitaan liikkujille ja jäsenilleen suoraan puhelimeen. Seura voi jatkossa muun muassa luoda ryhmiä ja joukkueita, kerätä kausimaksuja ja osallistujamaksuja, luoda tapahtumia ja viestiä niistä, saada dataa toiminnasta ja hallinnoida kausi- ja toimintamaksuja sekä jäsenyyksiä ja jäsenrekisteritoimintoja.

– Kaikki seurat ovat tervetulleita pilottiin. Mukaan voi tulla, jos seuralla on maksupalvelusopimus ja kyseessä on yksilajiseura. Monilajiseurat pääsevät mukaan myöhemmin, Hiilamo kertoi.

Seurapalvelu helpottaa niin liikkujien kuin hallinnonkin sporttiarkea, kun asiat saa hoidettua kätevästi mobiililaitteelta. Maksaminen esimerkiksi hoituu Suomisport-mobiilissa vain kahdella klikkauksella.

Seuralle ei tule kuukausi-, vuosi- tai käyttömaksuja, vaan liikkujat maksavat maksupalvelun käytön ja ylläpidon palvelumaksujen muodossa.

– Nyt marraskuussa julkaistaan pilottiseurojen käyttöön seurapalvelun tapahtumahallinta ja ryhmien luonti, joulukuussa maksupalveluominaisuudet ja tammikuussa 2020 jäsenrekisteri. Myöhemmin palveluun halutaan kehittää myös mm. seuratalouden automatisointia ja markkinointi- ja viestintätyökaluja, kertoi Hiilamo portaittaisesta aikataulusta.

Seurapalvelun laajempi julkaisu on keväällä 2020.

Lisätietoa:

Suomisport-sivusto

Seurapalvelun käyttöönotto

Liikunnan aluejärjestöt liittojen apuna

Liikunnan aluejärjestöjen erityisasiantuntija Timo Hämäläinen esitteli aluejärjestöjen toimintaa ja niiden palveluita lajeille ja seuroille.

Liikunnan aluejärjestöjä on maakuntakeskuksissa yhteensä 15 ja toiminta kattaa koko Suomen.

– Liikunnan aluejärjestöt tarjoavat lajiliitoille koulutuksia, esimerkiksi seurojen hallintoon liittyen ja lajiliiton niin halutessa myös VOK:n taso I:stä. Oleellinen osa aluejärjestöjen palveluita on seuratyön tukeminen neuvonnan ja seuratuki-infojen avulla sekä edunvalvonta ja vaikuttaminen maakuntatasolla. Tarjoamme myös EU Sport -tukipalveluja, kuten maksutonta konsultointia puhelimitse tai sähköpostilla sekä EU Sport 2020 -koulutuksia.

Tutustu tarjontaan:

https://www.liikunnanaluejarjestot.fi/

Alueiden koulutus- ja tapahtumakalenteri 

EU-hanketoiminta

Uudistuneet liikkumisen suositukset

UKK-Instituutti julkaisi muutama viikko sitten uudistuneet liikkumisen suositukset aikuisille 18 – 64 -vuotiaille. Suositukset pohjautuvat amerikkalaiseen suositukseen ja sen taustalla olevaan kattavaan kansainväliseen tieteelliseen näyttöön. Ikääntyneiden ja lasten ja nuorten suosituksen julkaistaan myöhemmin.

Uusien suositusten ydin on tuttu: sydämen sykettä kohottavaa reipasta liikuntaa ainakin 2,5 tuntia viikossa tai rasittavaa liikuntaa ainakin 1 t 15 min viikossa sekä lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin 2 kertaa viikossa.

– Tästä on poistunut vaade vähintään 10 minuutin liikuntapätkistä. Jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan riittävät ja myös kevyestä liikuskelusta on terveydellistä hyötyä, kertoi Olympiakomitean Matleena Livson.

Suosituksessa on myös kokonaan uusi osa, jossa esiin on nostettu kevyt liikuskelu, paikallaanolon tauottaminen ja riittävä uni.

Livson kannusti huomioimaan uudet suositukset lajin harrastamisen näkökulmasta.

– Monipuolisuus on edelleen valttia. Uudet suositukset on hyvä huomioida koulutuksissa ja materiaaleissa.

– Lajiliitot ja seurat voivat innostaa eri tavoin mukana olevia liikuskeluun ja paikallaan olon tauottamiseen. Suositukset on hyvä muistaa myös lajiliiton omassa arjessa: työpäivissä ja työmatkoissa, kokouksissa, seminaareissa ja tapahtumissa.

Lisätietoa ja materiaaleja

Tulorekisterin muutos ja muita hallinnollisia asioita

Eduskunnan käsittelyssä on tulorekisterin muutosesitys vuodesta 2020. Tärkeimpinä muutoksina olisivat:

 • Kustannusten korvausten ja kulukorvausten ilmoittaminen maksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden viidentenä päivänä.
 • Kansalaistoiminnassa enintään 200 euron kertasuoritusten ilmoittaminen kuukausittain maksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden viidentenä päivänä.
 • Muussa kuin työ- ja palvelusuhteessa annetun enintään 100 euron kilpailupalkinnon maksajan tai antajan ilmoittamisvelvollisuudesta kokonaan vapauttaminen (raha- ja tavarapalkinnot).

Tuplaturva 2020

Tuplaturva-vakuutuksen hinta on vuonna 2020 sama tänä vuonna. Rainer Anttila toivoi saavansa ilmoitukset, jos joku on jäämässä pois tai liittymässä uutena mukaan 10.12. mennessä. Keväällä alkaa valmistelu vuosien 2021 – 2022 sopimukselle.

Uusi työaikalaki

Uusi työaikalaki astuu voimaan 1.1.2020. Urheilutyönantajien koulutusta on tulossa kevään 2020 aikana, kun lain soveltaminen selviää. Nykykäytännöillä jatketaan vielä tammikuussa 2020.

Lopuksi Anttila toivoi palautetta toiminnanjohtajien infoista ja sisältötoiveita.

Tulevat toiminnanjohtajien aamut

  • Info ke 11.12. klo 8.30-10.30
  • Info ke 22.1.   klo 8.30-10.30
  • Info ke 26.2.   klo 8.30-10.30
  • Info ke 18.3.   klo 8.30-10.30
  • Info ke 22.4.   klo 8.30-10.30
  • Info ke 20.5.   klo 8.30-10.30
  • Info ke 17.6.   klo 8.30-10.30