Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.11.2019 | Seuratoiminta

Yhteisöllisyys ja halu kehittyä Joensuun Uimaseuran kantavana voimana

Joensuun Uimaseura JoUS on kasvanut kymmenessä vuodessa 300 harrastajan seurasta lähes tuhannen uimarin seuraksi. Seuralla on kaksi Tähtimerkkiä – lasten ja nuorten toiminnasta sekä aikusten toiminnasta . Kymmenen vuotta seuran toiminnanjohtajana toimineella Marjo Siintomaa-Toljanderilla on myös itsellään takana pitkä yhteinen historia seuran kanssa: Siintomaa-Toljander ui lapsena seurassa kahdeksan vuotta, jonka jälkeen hän valmensi junioreita kymmenen vuotta.

– Ajatuksenamme on ollut luoda polku, jota seuraan tullessa on helppo seurata. Olet sitten lapsi, aikuinen tai uimahyppääjä niin meillä on tarjota polku alusta asti, haluatpa sitten kilpailla tai vain harrastaa.

Pitkät perinteet omaava seura ei ole kuitenkaan jämähtänyt paikoilleen, vaan seuran kehityksestä kertovat myös lukuisat sille myönnetyt palkinnot ja kunnianosoitukset.

– Vuosi 2017 oli meille todellinen tykitysvuosi! Meidät palkittiin vuoden sinettiseurana (nykyisin Tähtiseura), vuoden liikuttajana Joensuussa sekä vuoden urheiluseurana Pohjois-Karjalassa.

Seuran kehitystä on edesauttanut ja vauhdittanut päätoimisten työntekijöiden palkkaaminen.

– Työntekijöiden palkkaaminen seuraan ei ole vain menoerä, vaan se on mahdollistamassa asioita, jotta seura voi kehittyä. Haluamme tarjota ammattimaista valmennusta ja satsata siihen, joten luonnollisesti henkilöstökulut ovat seuran suurin kuluerä. Tiedostamme riskit, mutta valmennustoimintaan on satsattava. Myös työhyvinvointitoiminta tai muu yrityksiä liikuttava toiminta on hyvä huomioida.

Toinen seuran kehitystä vauhdittanut muutos, oli hallitustoiminnan kehittyminen ja apu yritysmaailmasta.

– Seuramme hallitukseen tuli mukaan ihminen, jolla on vahva yritystausta. Meillä on tällä hetkellä 30 yhteistyökumppania, kun niitä vuonna 2014 oli vain muutama.

Kehitys ei ole sattumaa

Siintomaa-Toljanderin mukaan kehitys ja palkinnot eivät ole sattumaa. Moniin asioihin on kiinnitetty huomiota, jotta seuran toiminta olisi mahdollisimman toimivaa, tehokasta ja avointa. Muutoksiksi Siintomaa-Toljander luettelee muun muassa sen, että kaikki seuran toiminta on dokumentoitu, hallituksen kokoonpanoa on lavennettu vanhempiin ja yritysmaailmassa mukana oleviin ihmisiin, on luotu somekalenteri, strategian päivittäminen tehdään ajallaan. Yhteistyöhön kaupungin, urheiluakatemian ja uimahallien kanssa on panostettu.

– Tiedonkulku on meille todella tärkeää ja siitä olemmekin saaneet paljon kiitosta. Tiedottaminen kumppaneille on meille tärkeä pointti, ja sitä meidän pitää vielä kehittää. Haluamme kertoa näkökantoja –  ei pelkästään kilpauinnin osalta, mutta myös esimerkiksi uimakoulujen ja lasten oppimisen kannalta.

Päätoimisten päivän yleisöstäkin havainnoitiin, että seurassa on todella pieni drop-out.

– Suurin muutos on tapahtunut siinä, että olemme ottaneet harrasteryhmät mukaan kilpaurheilun rinnalle. Haluamme myös lopettavat kilpauimarit mukaan ohjaajiksi ja valmentajiksi. Se tietenkin osaltaan vähentää drop-outia. Meidän seurassamme halutaan pysyä.

Siintomaa-Toljander on erityisen iloinen ja kiitollinen siitä, että seuran kasvaessa sen yhteisöllisyys on silti säilynyt.

– Aina olemme tehneet yhdessä: niin 80-luvulla kuin vuonna 2019. Me huomioimme vanhemmat, kurssilaiset – kaikki. Meillä on koko kauden ajan yhteisiä juttuja. Uinnin lisäksi hiihdetään, kokeillaan muita lajeja, käydään välipalakoulussa ja yhteistyökumppaneille on yhteinen kokoontuminen. Yhteisöllisyys on meille iso asia.

Katso tästä Marjo Siintomaa-Toljanderin esitys Päätoimisten päivässä 12.11.2019