Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.12.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 49/2019: Suomalaisnuoret säväyttivät purjehduksen MM-kisoissa

Alle 23-vuotiaiden kategorian voittaneet Ronja Grönblom ja Veera Hokka pääsivät todella lähelle Tokion olympiakisojen maapaikkaa 49er FX -luokan MM-regatassa Uudessa-Seelannissa. Suomen naisten turnaus on lähtenyt ailahtelevasti käyntiin salibandyn MM-kisoissa.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Tekniikkapuolella laskettiin alkuviikolla Eurooppa-cupia. Suomalaismiehet avasivat kauden pistesaldonsa Trysilin suurpujotteluissa, kun Marlon Sjöberg oli maanantaina 27:s ja Arttu Niemelän tavoin maanantaina ulos ajanut Samu Torsti tiistaina 23:s. Sjöberg laski tiistaina 34:nneksi. Naisten pujotteluissa Funesdalenissa maaliin asti laski vain jälkimmäisessä kilpailussa Kia-Emilia Hakala, joka oli 33:s. Tällä viikolla miehet laskevat tekniikkalajien maailmancupia Ranskassa, naisilla on ohjelmassa paripujottelu Sveitsissä. Naisille on tarjolla myös pari Eurooppa-cupin suurpujottelua Italiassa.

Ampumahiihto: Kaisa Mäkäräinen (13:s) ja Tero Seppälä (26:s) kirjauttivat maailmancupin pisteitä Östersundin normaalimatkoilta. Viikonlopun viesteissä miehet ottivat sijan 18, naiset olivat ilman Mäkäräistä sijalla 17. Maailmancup siirtyy Itävallan Hochfilzeniin, jossa käydään pikamatkat, takaa-ajot ja viestit. Lisäksi IBU-cupia kilpaillaan Italiassa ja IBU:n junior cupia Sloveniassa.

Freestyle: Jimi Salonen oli parhaana suomalaisena 13:s kumparelaskun maailmancupin avauksessa Rukalla. Myös Jussi Penttala pääsi karsinnasta jatkoon, mutta ei laskenut finaalilaskuaan, joten hänen sijoituksensa oli 16:s. 30 parhaan joukkoon ylsivät myös Topi Kanninen (20:s), Olli Penttala (29:s) ja Johannes Suikkari (30:s). Maailmancup jatkuu tulevana viikonloppuna Kiinassa – kuten myös freeskin maailmancup big airilla.

Lumilautailu: Pekingissä lasketaan big airin maailmancupia viikonloppuna. Lumilautakrossin maailmancup käynnistyy puolestaan Itävallasta.

Maastohiihto: Krista Pärmäkosken (yhdistelmäkilpailu) ja naisten viestijoukkueen nelossijat olivat parhaita suomalaissijoituksia Lillehammerin maailmancup-viikonloppuna. Miehet olivat viestin seitsemänsiä (edellä kaksi kakkosjoukkuetta, joten maavertailussa viidensiä). Naisten skiathlonissa (7,5+7,5 km) koko suomalaisviisikko hiihti mc-pisteille; Pärmäkosken vanavedessä Kerttu Niskanen oli kymmenes, Anne Kyllönen 26:s, Laura Mononen 27:s ja Johanna Matintalo 29:s. Miesten yhdistelmäkilpailussa 30 parhaan joukkoon ylsivät Iivo Niskanen (yhdeksäs) ja Perttu Hyvärinen (28:s). Maailmancupia hiihdetään seuraavan kerran viikonloppuna Davosissa, jossa on ohjelmassa vapaan sprintit ja vapaan 10/15 kilometriä. Vuokatissa on edessä tiivis viikonloppu Skandinavia-cupin merkeissä.

Mäkihyppy: Suomalaismiehet jäivät ilman maailmancupin pisteitä Venäjän Nizhni-Tagilissa käydyssä tuplakisassa. Lähimmäs pääsi Antti Aalto, jonka sijoitukset olivat 34 ja 33. Naisten maailmancup käynnistyi Lillehammerissa, jossa kahdessa kilpailussa suomalaisista pisteille ylsi lauantain kilpailussa 28:nneksi ponnistanut Susanna Forsström. Niko Kytösaho otti sijoitukset 10 ja 19 continental cupissa Vikersundissa. Maailmancup siirtyy Saksan Klingenthaliin, jossa hyppäävät sekä miehet että naiset. Continental cupissa tuleva viikko on pakattu täyteen kilpailuja, sillä niitä hypätään sekä Norjan Notoddenissa (myös naiset) että Rukalla.

Pikaluistelu: Maailmancup jatkui itsenäisyyspäivän viikonloppuna Kazakstanin Nur-Sultanissa, mutta suomalaisia ei ollut kilpailuissa mukana. Tällä viikolla on ohjelmassa Naganon maailmancup.

Taitoluistelu: Vantaalla luistellaan tällä viikolla SM-mitaleista, ja jaossa on samalla EM-paikkoja. Viveca Lindforsin kaudenavaus siirtyy edelleen, joten häneltä jää myös tammikuun EM-kisat ja viime vuonna saavutetun EM-pronssin puolustaminen väliin.

Yhdistetty: Koko viikonlopun ajan porukan parasta hiihtovauhtia pitänyt Ilkka Herola otti sijoitukset kuusi ja yhdeksän Lillehammerin maailmancup-viikonloppuna. Sunnuntaina mc-pisteille ehti myös ladulla kuudenneksi kovinta vauhtia pitänyt Wille Karhumaa, joka oli 27:s.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Turussa ammutuissa ilma-aseiden Kupittaan kisoissa ammuttiin muutama kansainvälisen tason tulos. Aleksi Leppä tähtäsi ilmakiväärissä perjantaina tuloksen 628,8 ja lauantainakin peruskilpailussa 626,2, vaikka finaalissa Leppä Juho Kurjelle (623,5+250,3)  taipuikin. Emmi Hyrkäs ampui lauantaina peruskilpailussa tuloksen 628,0, mutta finaalissa Marianne Palo (620,4+246,1) ja Henna Viljanen (619,7+244,7) olivat tarkempia. Tytöissä Viivi Kemppi oli molemmissa kilpailuissa paras, tuloksilla 620,9 ja 623,9+247,1.

Golf: Teemu Putkonen ja Janne Kaske jäivät cutiin Euroopan ja Aasian kiertueiden yhteisturnauksessa Mauritiuksella. Naisten Euroopan kiertueella pelattiin vielä yksi turnaus tälle vuodelle Keniassa. Suomen kuusikosta vain Noora Komulainen jäi cutiin. Ursula Wikström oli 12:s, Sanna Nuutinen 16:s, Tiia Koivisto 30:s, uransa päättymisestä ilmoittanut Krista Bakker 34:s ja Elina Nummenpää 58:s.

Paini: Arvi Savolainen paini sarjavoiton 97-kiloisissa ja Akseli Yli-Hannuksela 72-kiloisissa perinteisessä Arvo Haavisto -turnauksessa Ilmajoella. Savolainen murskasi parin vuoden takaisen Euroopan mestarin, norjalaisen Felix Baldaufin finaalissa 6-0. Rami Hietaniemen upea ura päättyi itsenäisyyspäivänä maaottelussa Ruotsia vastaan.

Purjehdus: Ronja Grönblom ja Veera Hokka purjehtivat 18:nneksi 49er FX -luokan MM-regatassa Uudessa-Seelannissa. Käytännössä kaksikko jäi yhden sijoituspisteen päähän Tokion olympiakisojen maapaikasta. Grönblom ja Hokka olivat koko regatan parhaita alle 23-vuotiaiden kategoriassa. Noora Ruskola ja Mikaela Wulff purjehtivat hopeafinaalien kautta 31:nneksi. Nacra 17 -luokassa Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen nappasivat hopeafinaalien kautta sijan 27, mikä saattaa avata takautuvasti Tokion maapaikan, jos maanosapaikkoja jää käyttämättä. Muuten kyseiset venekunnat tavoittelevat Euroopan viimeisiä olympiapaikkoja keväällä Genovan maailmancupista.

Pöytätennis: Benedek Oláh voitti ensimmäisenä suomalaisena Finlandia Openin kaksinpelitittelin Kisakalliossa. Maanantai-iltana Oláh päätti Ranskan liigan syyskauden tappioon Ruotsin Hampus Nordbergille (ITTF-ranking 410) erin 1-3.

Tennis: Anastasia Kulikova otti jo kauden neljännen turnausvoittonsa ITF-kiertueen W15-tasolla, kun hän juhli Tunisiassa pelatussa turnauksessa. Kulikova jatkaa samoissa puitteissa vielä tälläkin viikolla.

Uinti: Jenna Laukkanen otti pronssia sekä sadan metrin rintauinnissa että saman matkan sekauinnissa lyhyen radan EM-kisoissa Skotlannissa. Lisäksi Ida Hulkko oli viides ja Laukkanen kuudes 50 metrin rintauinnissa. Muut finaalipaikat Suomi saavutti 4 x 50 metrin sekauintiviesteissä; sekajoukkueilla tuli kuudes ja naisissa seitsemäs sija. Myös miehet uivat matkan finaalissa, mutta joukkue hylättiin.

Ei-olympialajit

Muodostelmaluistelu: Kotimaiset huippujoukkueet saatiin järjestykseen Helsinki Rockettes, Team Unique, Marigold IceUnity ja Lumineers kotimaan toisessa valintakilpailussa Lahdessa.

Paralympialajit

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari laski sijat kolme ja viisi Pyhätunturilla lumilautakrossin maailmancup-osakilpailuissa lievemmin alaraajavammautuneiden LL2-luokassa. Matti Sairanen oli yläraajavammautuneissa (UL) 15:s ja 14:s.

Maastohiihto: Maailmancup käynnistyy viikonloppuna Lillehammerista. Suomelta mukana kelkkahiihtäjä Sini Pyy sekä näkövammaisten luokissa hiihtävät Inkki Inola ja Rudolf Klemetti.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat pelaa tällä viikolla EHT-turnauksen Venäjällä. Naisleijonat puolestaan kohtaa Sveitsin, Ruotsin ja Saksan Saksassa.

Salibandy: Suomen naisten turnaus MM-kisoissa Sveitsissä on lähtenyt käyntiin. Puolan Suomi voitti 14-3, mutta Sveitsi oli sunnuntaina parempi maalein 7-4. Maanantaina vastassa on alkulohkon päätöskamppailussa Saksa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta