Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.12.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 50/2019: Kalle Järvilehto ja Elias Syrjä kutittelivat maailman kärkeä Pekingin maailmancupissa

Iivo Niskanen osoitti jälleen kohentunutta menoaan vapaalla hiihtotavalla. Myös talvitekniikkalajeissa tuli menestystä, kun Kalle Järvilehto oli lumilautailun ja Elias Syrjä freeskin maailmancupin finaalissa Pekingin kivikovassa osakilpailussa. Suomen mitaliputki salibandyn MM-kisoissa jatkuu.

Huippu-urheilun viikkokatsaus julkaistaan tällä viikolla poikkeuksellisesti vasta keskiviikkona sairastumistapauksen takia.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Jens Henttinen ajoi ulos radalta ensimmäisellä kierroksella Val d’Iseren maailmancupin pujottelussa. Turo Torvinen ei selviytynyt toiselle kierrokselle Eurooppa-cupin pujottelussa Val di Fassassa maanantaina. Naisissa Riikka Honkanen laski 50:nneksi Courchevelin maailmancup-suurpujottelussa. Eurooppa-cupissa Honkanen oli 29:s Andalon suurpujottelussa. Loppuviikolla lasketaan miesten maailmancupin klassikkosuurpujottelu Alta Badiassa, Eurooppa-cupissa puolestaan lasketaan pujottelu ja paripujottelu Italiassa.

Ampumahiihto: Tero Seppälä jatkoi koko alkukauden jatkunutta pisteputkeaan Hochfilzenin maailmancupissa otettuaan pikamatkalla sijan 35 ja takaa-ajossa sijan 24. Naisissa Kaisa Mäkäräinen pisti paremmaksi sijoituksillaan 13 ja 7. Pikakisassa myös Mari Eder ylsi pisteille oltuaan 37:s. Viesteissä naiset olivat ilman Mäkäräistä 19:nsiä ja miehet 13:nsia. IBU-cupissa Italiassa kolmen kilpailun ainoa suomalaissijoitus 40 parhaan joukkoon oli Tuukka Inveniuksen 35:s pikamatkalla. IBU junior cupissa Sloveniassa Heidi Nikkisen vauhti riitti pikamatkalla sijaan 10 ja normaalimatkalla sijaan 52. Patrik Kuuttinen oli puolestaan normaalimatkalla 18:s ja pikamatkalla 39:s. Sekaviestissä Suomi oli 13:s. Tällä viikolla maailmancup suksitaan joulutauolla Ranskan kautta, IBU-cupia kilpaillaan puolestaan Itävallassa ja IBU junior cupia Italiassa.

Freestyle: Elias Syrjä ylsi finaalin seitsemänneksi freeskin maailmancupin big air -osakilpailussa Pekingissä. Sekä Jimi Salonen että Akseli Ahvenainen jäivät matkalle karsintalaskussaan kumparelaskun maailmancupissa Kiinan Thaiwoossa. Parikumpareissa Salonen oli 11:s ja Ahvenainen 33:s. Freeskin maailmancupia jatketaan big airilla Atlantassa.

Lumilautailu: Jokaisessa maailmancupin osakilpailussa tällä kaudella 12 parhaan joukkoon sijoittunut Kalle Järvilehto ylsi kovassa seurassa kuudenneksi Pekingin big air -kilpailussa. Mikko Rehnberg (35:s) ja Carola Niemelä (19:s) eivät läpäisseet karsintaa. Anton Lindfors jäi niukasti ulos finaalista lumilautakrossin maailmancup-avauksessa Itävallassa sijoittuen 34:nneksi. Tällä viikolla big air -meiningeissä jatketaan Yhdysvalloissa, lumilautakrossia lasketaan Italiassa. Kauden avausosakilpailun big airissa voittanut Enni Rukajärvi on mukana Atlantassa.

Maastohiihto: Iivo Niskanen antoi jälleen vankan näytön vapaan hiihtotavan kehityksestään sijoittumalla Davosin 15 kilometrillä neljänneksi johdettuaan pitkään väliajoissa. Myös Perttu Hyvärisen (16:s) vahva alkukausi sai jatkoa. Vapaan sprintissä Ristomatti Hakola oli 15:s, Verneri Suhonen 16:s ja Lauri Vuorinen 20:s. Naisissa Krista Pärmäkoski oli paras suomalainen sekä sprintissä (kymmenes) että vapaan kympillä (viides), joskin Kerttu Niskanen pani Pärmäkosken tiukoille kuudennella sijallaan jälkimmäisessä. Maailmancupin pisteille myös Katri Lylynperä (19:s sprintissä) ja Anne Kyllönen (30:s kympillä).

Vuokatissa hiihdetyssä Skandinavia-cupissa vahvimman suomalaissarjan suoritti Vilma Nissinen, joka oli perinteisen sprintissä 16:s, 20 kilometrin perinteisen massalähdössä kuudes ja kympin vapaalla viides. Sprintissä Nissisen edelle ehtivät suomalaisista Tiia Olkkonen (kymmenes), Jasmi Joensuu (13:s), Anni Alakoski (14:s) ja Anni Kainulainen (15:s). Miesten puolella norjalaiset olivat tyrmäävän ylivoimaisia; jokaisella matkalla paras ei-norjalainen tuli Suomesta, mutta silti vauhti ei riittänyt yhdeksättä (Lauri Lepistö sprintissä), 15:ttä (Lepistö 30 kilometrin perinteisellä) ja 17:ttä (Joel Ikonen 15 kilometrin vapaalla) sijaa parempaan. Vielä ennen joulua ja tour de ski -kiertuetta hiihdetään sprinttipainotteinen mc-viikonloppu Planicassa.

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi sijalle 23 Klingenthalin maailmancup-osakilpailussa. Myös Jarkko Määttä läpäisi karsinnan sijoittuen kilpailussa 50:nneksi. Joukkuemäessä Suomen oli tyytyminen yhdeksänteen sijaan. Naisten kilpailussa Julia Kykkänen oli 24:s. Rukan continental cupissa toiselle kierrokselle ylsivät sekä lauantaina että sunnuntaina Arttu Pohjola (20:s ja 26:s) ja Mico Ahonen (kahdesti 30:s), lauantaina myös Andreas Alamommo (29:s). Naisten continental cupia hypättiin Norjassa, jossa Susanna Forsström pokkasi sijat 13 ja 7 sekä Jenny Rautionaho 9 ja 18. Ennen joulua ja Keski-Euroopan mäkiviikkoa hypätään vielä maailmancupia Engelbergissä.

Pikaluistelu: Antero Eskola otti 500 metrillä B-ryhmässä kaksi kertaa sijoituksen 30 ja tonnilla B-ryhmän sijan 27 Naganon maailmancupissa.

Taitoluistelu: Emmi Peltonen (174,29) luisteli Suomen mestariksi Vantaalla ennen Jenni Saarista (172,44). Tasaisesta nuorisokaartista SM-pronssille ylsi Linnea Ceder pistein 160,87. Miesten mestaruuden vei Roman Galay (191,36) niukasti ennen Valtter Virtasta (189,16).

Yhdistetty: Joulutauolle koukataan Ramsaun maailmancup-viikonlopun kautta. Eero Hirvonen tekee paluun maailmancupiin yhden viikonlopun väliin jättämisen jälkeen.

Kesäolympialajit

Golf: Euroopan kiertueen vuoden viimeinen osakilpailu käydään Australiassa tällä viikolla.

Painonnosto: Jo U20-ikäluokassakin EM-hopeaa saavuttanut Aino Luostarinen voitti Israelissa U17-ikäluokan Euroopan mestaruuden tuloksellaan 88+117=205 kg. Suomi taipui maaottelussa Ruotsille Vallentunassa. Sarjavoittoja Suomeen tuli seitsemän. Maajoukkuenostajista Meri Ilmarinen nosti ylisarjassa (81 kg) yhteistuloksen 209 kg. Myös Eero Retulainen (321 kg) ja Hannes Keskitalo (325 kg) voittivat sarjansa.

Purjehdus: Purjehdusvuosi päättyy tällä viikolla finnjollan MM-regattaan Australiassa. Suomea edustaa Oskari Muhonen.

Sulkapallo: Eetu Heino eteni toiselle kierrokselle 25 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksessa Italiassa. Kalle Koljonen taipui avauskierroksella. Airi Mikkelä on tällä viikolla metsästämässä olympiakarsintapisteitä Yhdysvalloissa.

Tennis: Anastasia Kulikova päätti vuotensa välieräpaikkaan ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Tunisiassa.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kantele taipui avauskierroksella PDC-liiton MM-kisoissa Lontoossa.

Formula 1 -veneet: MM-sarja saadaan päätökseen Arabiemiraateissa viikonloppuna.

Squash: Emilia Soini eteni puolivälieriin saakka challenger 20 -tason turnauksessa Monacossa.

Paralympialajit

Maastohiihto: Maailmancup on saatu käyntiin Lillehammerissa. Inkki Inola oli opashiihtäjänsä Vili Sormusen kanssa kahdeksas perinteisen lyhyellä matkalla ja yhdeksäs sprintissä. Keskimatkalla kohtalona oli keskeytys. Kelkkahiihtäjä Sini Pyy oli keskimatkalla 13:s ja sekä lyhyellä matkalla että sprintissä 16:s. Tällä viikolla kilpaillaan ampumahiihdossa.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat ylsi kolmanneksi Venäjän EHT-turnauksessa. Ruotsi kaatui selvästi 5-1, mutta Venäjää (0-2) ja Tshekkiä (jatkoajalla 3-4) vastaan tuloksena oli tappiot. Naisleijonat voitti Saksan-turnauksen päätösottelussaan Saksan 3-2, mutta ennen sitä tuli tappiot Sveitsille (voittomaalikilpailun jälkeen 4-5) ja Ruotsille maalein 1-4.

Salibandy: Suomi voitti pronssia naisten MM-kisoissa Sveitsissä. Mitalikannassa pysyminen ei ollut itsestäänselvyys, sillä Tshekki kaatui pronssiottelussa jatkoajalla 5-4. Välierässä Suomi laittoi Ruotsin erittäin tiukoille, mutta taipui maalein 4-5.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta