Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.01.2020 | Huippu-urheilu

Lausanne 2020: Suomen mitalitili auki Nuorten olympialaisissa

Rosa Pohjolainen avasi Suomen mitalitilin Nuorten talviolympialaisissa (YOG, Youth Olympic Games) Lausannessa Sveitsissä. Pohjolainen laski tyttöjen suurpujottelussa alusta saakka aggressiivisesti ja nappasi kisan hopeaa 15 sadasosaa Sveitsin Amelie Klopfensteinille hävinneenä. Pohjolaisen ja Itävaltaa edustavan pronssimitalisti Amanda Salzgeberin eroksi jäi vain yksi sadasosa.

-Oli hienoa saada tiukassa paikassa kaksi hyvää laskua aikaiseksi. Ei tullut virheitä, mutta ehkä hieman liikaa varmistelin tuossa toisen laskun lopussa, Pohjolainen sanoi.

Vuonna 2003 syntynyttä Pohjolaista valmentaa Mikael Kurki. Tuore hopeamitalisti nautti täysin siemauksin sunnuntai-illan palkintoseremoniasta.

-Kyllä nyt on tunnelmat vaan parantuneet koko ajan kisan jälkeen ja hopea tuntuu tosi hienolta mitalilta! Hauska ja hyvä fiilis oli olla mukana tällaisen kisan palkintoseremoniassa, Pohjolainen fiilisteli.

Suomen joukkueen valmentaja Roope Leskinen iloitsi muun joukkueen mukana mitaliseremoniassa.

-Tänään oli oikein hyvää tekemistä Rosalta. Varaa olisi ollut vielä parempaankin, mutta olihan tuo loistava tulos tässä paikassa, Leskinen kiteytti.

Pohjolaisen voittama nuorten olympiahopea on Suomelle kautta aikain yhdestoista mitali Nuorten talviolympialaisissa. Nuorten olympiavoittoon ovat yltäneet ainoastaan Niki Lehikoinen freestylehiihdon skicrossissa vuonna 2012 Innsbruckissa ja poikien jääkiekkojoukkue samoissa kisoissa. Mitaleita Suomella on kaksista aiemmista kisoista yhteensä 10 (2+3+5).

Tyttöjen suurpujottelun tulokset

Pikaluistelijat vauhtiin St. Moritzissa

Nuorten talviolympialaisten pikaluistelukisat käydään St. Moritzissa Sankt Moritzeesee -järven jäälle tehdyllä pikaluisteluareenalla. Suomalaisluistelijat avasivat kisansa 500 metrin startilla, jossa päivän parhaasta sijoituksesta vastasi Laura Kivioja 17:nnellä sijallaan. Kiviojan aika oli 43,41 ja 30:nneksi sijoittuneen Sini Siron 44,55. Kisa voiton vei Alankomaiden Isabel Grevelt ajalla 40,57.

Pojissa Tuukka Suomalainen oli 19:s ja Eetu Käsnänen 20:s. Parivaljakon erotti vain 4 sadasosaa aikojen ollessa 38,93 ja 38,97. Poikien kisan voiton vei Japanin Yudai Yamamoto ajalla 36,42.

-St. Moritzissa oli tosi hieno päivä, upea auringonpaiste ja hyvin yleisöä paikalla. Meidän tytöistä Sini luisteli ulkoratojen ennätyksensä ja myös Laura selviytyi jännässä paikassa mainiosti. Pojat vetivät tasaisesti ja erityisesti Eetu oli tyytyväinen omaan suoritukseensa, kommentoi luistelujoukkueen valmentaja Janne Hänninen.

Maalirikkaita pelejä 3 vs 3 jääkiekossa

Kisoissa uutena lajina olevassa jääkiekon 3 vs 3 -turnauksessa pelattiin jälleen kahden kierroksen päivä. Suomalaisista mustassa joukkueessa pelaava maalivahti Kalle Varis pääsi herkuttelemaan päivän avausottelussa 19-7 voitolla keltaisesta joukkueesta. Iltapelissä musta joukkue hävisi oransseille maalein 8-14.

Punaisessa joukkueessa pelaava hyökkääjä Juho Lukkari koki joukkueineen 9-13 tappionharmaalle joukkueelle, mutta iltapelissä punaiset voittivat ruskeat maalein 11-5.

Tyttöjen puolella maalivahti Emilia Kyrkkö pelaa mustassa joukkueessa, joka voitti päiväottelussa keltaisen joukkueen lukemin 7-2. Mustat kohtasivat vielä sunnuntain myöhäisillassa oranssin joukkueen. Ottelu päättyi mustien voittoon lukemin 7-3.

Ampumahiihdossa Suomen kaksikko Henri Heikkinen Anniina Rantala oli sekapariviestissä 18:s jääden kisan voittaneelle Ranskalle neljä ja puoli minuuttia. Kisassa oli mukana 28 joukkuetta.
 

Kilpailujen aikataulu ja tulospalvelu

Suomen Olympiakomitean kisasivut

Olympic Channel (live stream)