Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.01.2020 | Huippu-urheilu

Suomen Olympiakomitean urheilijavaliokunnan lausunto: Urheilua turvallisessa ympäristössä

28.1.2020
Suomen Olympiakomitean urheilijavaliokunnan lausunto: Urheilua turvallisessa ympäristössä  

Viime päivien aikana suomalainen urheilu on noussut otsikoihin ikävässä valossa. Me urheilijavaliokunnassa olemme luonnollisesti seuranneet keskustelua mediassa sekä lajiemme sisällä, ja haluamme jakaa omia mietteitämme aiheeseen liittyen; olemmehan tahoillamme eläneet tai elämme edelleen ammattiurheilijan elämää, johon vuorovaikutus valmentajan ja muun ympärillä olevan tiimin kanssa irrottamattomasti kuuluu.

Jokainen meistä on saanut kokea urallaan urheilun parhaita puolia. Olemme omissa lajeissamme saavuttaneet menestystä, mutta mikä tärkeintä, urheilu on tuonut elämäämme esimerkiksi ystäviä, kauniita muistoja ja tärkeitä opetuksia. Myös urheilun parissa saadut kolhut, niin henkiset kuin fyysisetkin, ovat vahvistaneet kasvuamme ehjiksi ja onnellisiksi yhteiskunnan jäseniksi.

Olemme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että jokainen väärin tai väkisin urheilun alttarille uhrattu nuoruus, tai pahimmassa tapauksessa koko elämä, on liikaa. Urheilumenestys ei korvaa kadotettua itsetuntoa, eikä yksikään mitali korjaa särkynyttä mieltä. Jokainen meistä tietää, että äärirajoille on mentävä, mutta tiedämme myös sen, että äärirajoille on mentävä oman tahdon saattamana. Tiedämme myös, että jokaiselle raja on henkilökohtainen; kaikista ei tule lajinsa menestyjiä, ja siinähän homman juju lopulta piileekin.

Onneksi kaikki urheilun tuoma hyvä on mahdollista saada myös ilman menestystä, ja menestyskin on saavutettavissa ilman epäasiallista kohtelua. Yhtä lailla kaikki urheilun tuoma hyvä on myös mahdollista tuhota menemällä liian pitkälle. Tasosta riippumatta. On myös muistettava, että valmentajan ansioluettelossa epäinhimillisen valmennuksen seurauksena särkynyttä urheilijaa ei voi korvata menestyjällä. 

Olemme kiitollisia siitä, että olemme saaneet urheilla Suomessa ja kehittää itseämme erittäin inhimillisessä ja urheilijalähtöisessä valmennuskulttuurissa. Onhan urheilu myös yhteiskunnallisesti ajateltuna tärkeä kansamme yhdistäjä, esimerkiksi erilaisten urheiluseurojen ja -tapahtumien kautta. Urheiluperhe on ollut kasvattajamme, ja olemme kiitollisia saamastamme kasvatuksesta. Henkisesti tai fyysisesti väkivaltaista kasvattajaa emme kuitenkaan koskaan hyväksy, vaikkei hän kaikkia toiminnallaan satuttaisikaan. 

Jos koet, että lähipiirissäsi tai omalla kohdallasi esiintyy urheilun varjolla harjoitettua epäinhimillistä käyttäytymistä, älä ummista siltä silmiäsi. Menestyksen tavoittelu ei ole syy loukata tai satuttaa. Asian puheeksi ottaminen voi olla vaikeaa, mutta se on välttämätöntä. Kannustamme myös vanhempia osallistumaan aktiivisesti lasten ja nuorten harjoitustoimintaan, sekä keskustelemaan nuorten urheilijanalkujen kanssa myös vaikeista asioista. Sormien läpi vääryyttä ei tule katsoa. 

Voit ilmoittaa ongelmista anonyymisti väestöliiton sekä urheiluliittojen ”Et ole yksin” -palvelun kautta: https://www.etoleyksin.fi/haluatko-jutella/ 

Urheilijavaliokunta toimii urheilijoiden edunvalvojana, joten urheilijat voivat olla halutessaan myös urheilijavaliokuntaan yhteydessä, mikäli kokevat urheilussa epäasiallista käytöstä. Urheilijavaliokunnan tehtävänä on auttaa urheilijoita ja viedä asioita tarvittaessa eteenpäin asiaankuuluvalla tavalla. 

 

Helsingissä 28.1.2020  

Suomen Olympiakomitean urheilijavaliokunta  

Puheenjohtaja, Mika Poutala 
Varapuheenjohtaja, Mikko Ronkainen 
KOK:n urheilijakomission jäsen, Emma Terho
Kesäolympialajien edustajat: Jarkko Ala-HuikkuAntti KempasAnu NieminenTapio NirkkoHanna-Maria Seppälä
Talviolympialajien edustajat: Ilkka HerolaTanja Poutiainen-RinneSaija Tarkki 
Ei-olympialajien edustaja, Minna Kauppi 
Kesäpalloilujoukkuelajin edustaja, Panu Autio 
Paralympiaurheilun edustaja, Toni Piispanen  

Olympiakomitean urheilijavaliokunta