Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.01.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus, tammikuu 2020: Hurja määrä talvitapahtumia ja lentävä lähtö kesäolympiavuoteen 2020

Tammikuu oli kiireinen talvilajeissa - niin jäällä kuin lumella, sekä vammattomien että paralympialajien puolella. Myös kesälajeissa olympiavuosi on saatu jo hyvin käyntiin, ja moottoriurheiluvuosikin on vauhdissa rallin MM-sarjan myötä.

Huippu-urheilun viikkokatsaus ei ole ilmestynyt tammikuussa normaalitahdilla, minkä takia vuodenvaihteen ja tammikuun katsaus ilmestyy nyt kootusti (syynä sairauslomasta johtunut vaje viestinnän työvoimassa). Ensi viikosta lähtien katsauksen on jälleen määrä ilmestyä normaalisti maanantaisin.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torstilla on pitänyt kiirettä joulun jälkeen. Alta Badian parisuurpujottelussa tuli sija 32, Adelbodenissa tuli keskeytys (kuten myös Arttu Niemelälle). Eurooppa-cupissa Torsti laski sijat 11 ja kuusi Kirchbergissä sekä 12 Meribelin ensimmäisessä osakilpailussa. Toisessa tuli keskeytys, kuten muillekin suomalaisille. Muista suomalaisista Marlon Sjöberg ylsi EC-pisteille Kirchbergin jälkimmäisessä kilpailussa oltuaan 23:s. Suomalaisnaisilla on ollut haasteita pysyä radalla maailmancupissa; Nella Korpio ja Erika Pykäläinen Lienzin pujottelussa, Korpio Zagrebin pujottelussa ja sekä Korpio että Riikka Honkanen Flachaun pujottelussa. Honkanen oli 50:s Lienzin suurpujottelussa, 35:s Zagrebin pujottelussa ja 47:s Sestrieren suurpujottelussa. Keskeytyksiä tuli myös Eurooppa-cupin pujotteluissa Zell am Seessä. Haslibergin EC-pujotteluissa Honkanen oli 30:s ja 29:s. Sunnuntaina on miehillä maailmancupin suurpujottelu Garmisch-Partenkirchenissä, minkä lisäksi viikonloppuna lasketaan Eurooppa-cupin pujottelut Jaunissa Sveitsissä.

Ampumahiihto: Tammikuussa ohjelmassa oli kolme maailmancupin viikonloppua, Oberhofissa, Ruhpoldingissa ja Pokljukassa. Kaisa Mäkäräinen juhli Oberhofin yhteislähdössä kauden avausvoittoaan; muuten hän kirjautti sijoitukset 11 (Oberhofin pikakilpailu), 33 (Ruhpoldingin pikakilpailu), 15 (Ruhpoldingin takaa-ajo), 65 (Pokljukan normaalimatka) ja 12 (Pokljukan yhteislähtö). Mari Ederin sarja oli: Oberhofissa 12:s ja 16:s, Ruhpoldingissa 75:s (ei siis mukaan takaa-ajoon) ja Pokljukassa 16:s ja 23:s. Lisäksi maailmancupin pisteille ylsi Suvi Minkkinen Ruhpoldingissa oltuaan pikamatkalla parhaana suomalaisena 31:s ja noustuaan takaa-ajossa 29:nneksi. Miesten puolella Tero Seppälä jatkoi alkukauden mc-pisteputkeaan vielä Oberhofin pikamatkalla (31:s), mutta Ruhpoldingissa (50:s ja 48:s) sekä Pokljukassa (48:s) kohtalona oli jäädä ilman pisteitä. Viesteissä paras sijoitus oli sekaviestin 13:s Pokljukassa.

IBU-cupia kilpailtiin siirtojen myötä kahdella viikolla Slovakiassa; parasta antia olivat Sanna Markkasen yhdeksäs sija lyhennetyllä normaalimatkalla ja Heikki Laitisen 19:s pikamatkalla. Nuorten MM-kisat ovat käynnissä Sveitsissä, jossa normaalimatkojen parhaat suomalaissuoritukset saatiin naisissa, kun Heidi Nikkinen oli viides N19-sarjassa ja Heidi Kuuttinen kymmenes N22-sarjassa. N19-sarjan viestissä Suomen naiset ylsivät seitsemänneksi. Viikon lopulla käydään vielä pikakisat ja takaa-ajot.

Curling: Suomi jäi ilman paikkoja MM-kisoihin Kisakalliossa järjestetyssä MM-karsintaturnauksessa. Neljä ottelua seitsemästä voittaneet miehet olivat neljänsiä ja kaksi voittoa kirjanneet naiset kuudensia, kun kahdelle parhaalle avautui paikka kevään MM-kisoihin.

Freestyle: Kumparelaskun maailmancupia laskettiin tammikuussa yhden kilpailun verran: Jimi Salonen oli Tremblantissa kahdeksas, Jussi Penttala kymmenes ja Topi Kanninen 36:s. Eurooppa-cupissa Sveitsissä suomalaiset olivat täysin ylivoimaisia – ensimmäisessä osakilpailussa kuusi suomalaista oli 11 parhaan joukossa kakkoseksi yltäneen Rasmus Karjalaisen johdolla ja toisessa kilpailussa tuli peräti neloisvoitto järjestyksessä Akseli Kaisla, Akseli Ahvenainen, Miska Mustonen ja Riku Voutilainen. Kahdessa parikumparekilpailussakin menestys oli samansuuntaista Voutilaisen napatessa yhden kakkossijan, Karjalaisen kolmossijan ja Mustosen voittaessa jälkimmäisen kilpailun.

Freeskin puolella Elias Syrjä oli Aspenin X Gamesissa big airin seitsemäs voitettuaan sitä ennen karsinnan. Parissa slopestylen maailmancup-osakilpailussa parasta antia olivat Aleksi Patjan 25:s ja Vilma Warpeniuksen 16:s sija Seiseralmissa. Eurooppa-cupissa Miika Virkki nappasi parikin pistesijaa (kuudes ja seitsemäs) slopestylessa, nuoren Simo Peltolan säestäessä (kahdeksas ja 12:s). Mammothissa lasketaan viikonvaihteessa maailmancupia slopestylessa.

Lumilautailu: Loukkaantumisensa jälkeen rinteille palannut Rene Rinnekangas oli big airissa neljäs ja slopestylessa kahdeksas Aspenin X Gamesissa. Enni Rukajärvi oli samalla sijalla slopestylessa. Maailmancupissa lasketuissa slopestylekilpailuissa Kalle Järvilehto ylsi finaaliin Seiseralmin slopestylessa sijoittuen 16:nneksi. Laaxissa Järvilehto oli parhaana suomalaisena 29:s. Naisista Carola Niemelä oli Laaxissa 13:s ja Henna Ikola Seiseralmissa 18:s. Maailmancup jatkuu viikonloppuna Yhdysvalloissa, jossa Kalle Järvilehto raivasi jo tiensä slopestylen finaaliin. Jobinpostina kuukausi tarjosi Niemelän ja Mikko Rehnbergin loukkaantumiset, jotka pitävät heidät kuukausia sivussa kilpailuista.

Maastohiihto: Tour de Skin kokonaiskilpailun parhaat suomalaiset olivat Niskasen sisarukset, Kerttu naisissa 11:s ja Iivo miehissä kymmenes. Anne Kyllösen (13:s) ja Perttu Hyvärisen (14:s) esitykset Tourilla kertoivat myös nousukunnosta. Yksittäisillä etapeilla parasta suomalaisantia oli Iivo Niskasen kolmossija Toblachin 15 kilometrin perinteisen takaa-ajossa. Tourin jälkeen maailmancup jatkui sprinttiviikonlopulla Dresdenissä, jossa vapaan sprintissä Katri Lylynperä eteni välieriin asti oltuaan 12:s. Myös Tourin sairastumisen takia väliin jättänyt Krista Pärmäkoski (26:s) sekä miehissä Verneri Suhonen (18:s) ja Joni Mäki (23:s) läpäisivät karsinnan – toisin kuin suomalaisjoukkueet parisprinteissä.

Nove Mestossa palattiin normaalimatkoille, ja erityisen säväyttävää oli Iivo Niskasen (toinen) ja Perrtu Hyvärisen (kuudes) vauhti 15 kilometrin vapaalla. Perinteisen takaa-ajossa Niskanen tuli maaliin viidentenä ja Hyvärinen seitsemäntenä. Ristomatti Hakola säesti sijoilla 18 ja 12. Naisissa Pärmäkoski oli kympin vapaalla seitsemäs, Niskanen 11:s ja Kyllönen 18:s, perinteisen kympin jälkeen maaliin tuli Pärmäkoski viidentenä, Niskanen seitsemäntenä ja Kyllönen 15:ntenä. Myös Vilma Nissinen (30:s) kiri maailmancupin pisteille. Obertsdordissa hiihdettiin yhdistelmähiihdot; naisten 15 kilometrillä Pärmäkoski oli viides, Niskanen kahdeksas ja Kyllönen 21:s sekä miesten 30 kilometrillä Niskanen kahdeksas, Hakola 21:s ja Hyvärinen 24:s. Perinteisen sprinteissä neljä suomalaismiestä ja -naista läpäisi karsinnan, mutta Anne Kyllösen 14:s ja Lauri Vuorisen 13:s olivat parhaat sijoitukset, joten välieräpaikkoja ei tullut. Norjassa hiihdettiin tammikuussa myös Skandinavia-cupia, jossa kolmessa kilpailussa kymmenen joukkoon ehti suomalaisista Laura Mononen (yhdeksäs kympin perinteisellä).

Mäkihyppy: Perinteinen Keski-Euroopan mäkiviikko ei tarjonnut isompaa suomalaismenestystä, sillä kilpailuihin tiensä onnistui selvittämään vain Antti Aalto (hänkin karsiutui Garmisch-Partenkirchenissä). Toiselle kierrokselle Aalto ylsi Innsbruckissa, jossa tuli sijoitus 24 ja koko mäkiviikolla 39:s. Karsinta oli pääkilpailu myös Val di Fiemmessä, jossa Jarkko Määttä oli toisen osakilpailun 49:s. Titisee-Neustadtissa Aalto oli kilpailujen 31:s ja 21:s, Määttä 41:s ja 36:s, Zakopanen ainoassa kilpailussa puolestaan Aalto 27:s ja Määttä 35:s. Continental cupissakin suomalaismenestys jäi vaatimattomattomaksi, kun toisella kierroksella ei suomalaisia nähty Bischofshofenissa, eikä Klingenthalissa.

Naiset hyppäsivät tammikuussa maailmancupia Sapporossa, Zaossa ja Rasnovissa. Julia Kykkänen otti kisoista tasaisen tulossarjan 36, 36, 33, 30, 32 ja 36, Susanna Forsström puolestaan 37, 38, 38, karsinta, 38 ja 40. Julia Tervahartiala ylsi kahdesti pisteille Renan continental cupissa (kahdesti 28:s). Naisten maailmancup jatkuu viikonloppuna Oberstdorfissa, miesten Sapporossa.

Taitoluistelu: Viidenneksi pisteillään 181,79 sijoittunut Emmi Peltonen oli viikon suomalaisnimi EM-kisoissa Itävallassa. Myös Linnea Ceder onnistui hienosti arvokisadebyytissään sijoittuen 12:nneksi. Kahdesti luistelemaan pääsivät myös Yuka Orihara ja Juho Pirinen, jotka olivat jäätanssissa sijalla 18. Roman Galay (31:s) ja Jenni Saarinen (33:s) jäivät lyhytohjelmaan. Aiemmin tammikuussa Laura Karhunen taituroi neljänneksi kansainvälisessä kilpailussa Puolassa.

Yhdistetty: Ilkka Herola on pitänyt suomalaisvärejä kärjen tuntumassa maailmancupissa; Val di Fiemmessä Herola nappasi sijat 8 ja 17, Oberstdorfissa hän oli jälleen kahdeksas. Eero Hirvosella samat kilpailut toivat sijoitussarjan 20, 31 ja 34. Val di Fiemmessä kilpailtiin myös parisprintti, jossa Herola ja Hirvonen olivat kuudensia, mutta kakkosjoukkueet pois lukien neljänsiä. Oberstdorfissa käytiin joukkuekilpailu, jossa Suomi oli viides. Renan continental cupin ensimmäisessä osakilpailussa Arttu Mäkiaho oli kahdeksas, Atte Kettunen 12:s, Otto Niittykoski 13:s ja Olli Salmela 17:s, mutta toisessa kilpailussa Niittykosken 20:s sija oli parasta suomalaisantia. Tulevana viikonloppuna kilpaillaan maailmancupia Seefeldissä ja continental cupia Planicassa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Ilma-aseiden EM-kisat lähestyvät, ja tammikuussa joukkueeseen karsittiin sisäisesti ilmakiväärissä kolmikot Aleksi Leppä, Juho Kurki ja Sebastian Långström sekä naisiin Emmi Hyrkäs, Marianne Palo ja Jenna Kuisma. Vuosi alkoi Ruotsissa kolmen kilpailun putkella, jossa palkintokorokkeelle nousivat Hyrkäs (avauskisan kolmas), Palo (päätöskisan kolmas) ja Kurki (päätöskisan voitto). Junioreissa Viivi Kemppi takoi tasaista tulosta olemalla neljäs, ensimmäinen ja kolmas. Savonlinnan ja Espoon kansallisten näyttökisojen jälkeen kotimaan kärki kävi ampumassa hurjatasoisen H & N Cupin Saksassa; Lepän 629,3 ja Hyrkäksen 627,5 olivat tuloksina koko tammikuun kotimaista kärkeä, mutta eivät riittäneet 21:ttä ja 32:tta sijaa korkeammalle. Ilmapistoolissa EM-kisoihin lähtevät Joonas Kallio ja Tomi Heikkilä, joka oli H & N Cupissa avauskilpailun 11:s. Heikkilä myös voitti pari kisaa Swedish Cupissa. Myös haulikkoampujat ovat aloittaneet kautensa Malagassa; trapissa Vili Kopra (118+38) ja Mopsi Veromaa (111+35) nappasivat kakkossijat, skeetissä Marjut Heinonen oli kolmas ja Eetu Kallioinen viides. Naisten trapissa myös Satu Mäkelä-Nummela ja Marika Salmi ampuivat finaalissa (sijat 5 ja 6). Tytöissä Sara Nummela otti kakkossijan.

Golf: Tammikuussa pelattiin kolme Euroopan kiertueen turnausta. Cutin läpäisivät Etelä-Afrikassa Tapio Pulkkanen (15:s) ja Sami Välimäki (51:s) sekä Dubaissa koko suomalaiskolmikko (Kalle Samooja 27:s, Mikko Korhonen 30:s ja Tapio Pulkkanen 32:s). Välissä Abu Dhabissa pelatussa turnauksessa kaikki neljä suomalaista jäivät finaalikierrosten ulkopuolelle. Tällä viikolla pelataan Saudi-Arabiassa.

Karate: Titta Keinäsen alkuvuosi K1-kiertueella on ollut vaikea, sillä sekä Santiagon Series A -turnauksessa että Pariisin Premier League -turnauksessa tappio tuli heti avauskierroksella. Pariisissa Tuomas Suur-Inkeröinen otti yhden otteluvoiton. Katassa Jesse Enkamp (Pariisissa) ja Bess Mänty (Santiagossa) jäivät alkulohkoon.

Miekkailu: Niko Vuorinen sijoittui Heidenheimin maailmancupissa 29:nneksi ja Dohan GP-turnauksessa 38:nneksi. Alkulohkovaiheessa Vuorinen hävisi kahdessa isossa turnauksessa yhteensä vain yhden ottelun, mutta pudotusvaiheessa voittoja tuli vastaavasti yhteensä yksi.

Nykyaikainen viisiottelu: Olympiarankingpisteitä jahdannut Eevi Bengs ei onnistunut lunastamaan finaalipaikkaa kansainvälisessä kilpailussa Unkarissa.

Nyrkkeily: Mira Potkonen aloitti uransa viimeisen amatöörivuoden 2020 vahvasti. Kovatasoisesta Strandja-turnauksesta Bulgariasta tuli neljän voiton myötä 60-kiloisten turnausvoitto. Muhammad Abdilrasoon eteni 75-kiloisissa puolivälieriin ja 81-kiloisiin siirtynyt Krenar Aliu 16 parhaan joukkoon.

Paini: Tammikuussa oli ohjelmassa kaksi merkittävää kansallista tapahtumaa: perinteinen Herman Kare -turnaus ja SM-kisat Jyväskylässä. Jyväskylässä saatiin yllätys 87-kiloisten sarjassa, kun vuonna 2000 syntynyt Juho Pahikainen voitti sarjan. Kansainvälisillä areenoilla Elias Kuosmanen oli viides ja Arvi Savolainen seitsemäs 97-kiloisissa sekä Tuomas Lahti seitsemäs ja Konsta Mäenpää yhdeksäs 130-kiloisissa Rooman ranking-turnauksessa. Tuon tuloksen perusteella Elias Kuosmanen valittiin 97-kiloisten edustajaksi helmikuun EM-kisoihin ja maaliskuun maanosan olympiakarsintaturnaukseen. Arvi Savolainenkin lähtee EM-kisoihin, mutta 130-kiloisten sarjassa, jossa hän voitti SM-kultaa. Vapaapainin puolella Ville Heino puolestaan paini kolmanneksi kansainvälisessä turnauksessa Ranskassa.

Painonnosto: Suomen maajoukkue on ollut tällä viikolla nostamassa olympiakarsintapisteistä Roomassa. Anni Vuohijoki oli 64-kiloisissa yhdeksäs tuloksella 83+106=189 kg, Meri Ilmarinen 76-kiloisissa kuudes tuloksella 92+115=207 kg. 59-kiloisissa Marianne Saarhelo ylsi toiseksi SE-raudoilla 86+113=199 kg, kuusi kiloa seitsemänneksi nostanutta Saara Leskistä parempana. Laura Liukkosen 55-kiloisten SE-kilot 72+95=167 riittivät 15:nteen sijaan. Miehissä osallistujamäärät ovat olleet vaihtelevia: Hannes Keskitalo nosti 109-kiloisissa toiseksi tuloksella 145+180=325 kg ja Eero Retulainen 96-kiloisissa neljänneksi tuloksella 148+177=325 kg. Perjantai-iltana käydään vielä yli 109-kiloisten sarja, jossa mukana on Teemu Roininen.

Pyöräily: Lotta Henttala avasi kautensa neljän etapin etappiajolla Australiassa. Kokonaiskilpailussa Henttala oli 50:s, ja oleellisin tulos oli avausetapin kakkossija.

Pöytätennis: Benedek Oláh pääsi kahden voiton päähän 32 pelaajan pääkaaviosta ITTF:n maailmankiertueen platinum-tason turnauksessa Saksassa. Nigerian Quadri Arunaa (ITTF-ranking 18) vastaan Oláh johti jo erin 3-0, mutta taipui seitsemännessä erässä. Oláh aloitti myös Ranskan liigan kevätkauden voitolla Samuel Walkerista (ITTF-ranking 82) ja tappiolla Cedric Nuytinckille (ITTF-ranking 46). Liiga jatkuu heti sunnuntaina.

Sulkapallo: Suomen miehet ovat aloittaneet kautensa kahdella 10 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksella, Virossa ja Ruotsissa. Eetu Heino eteni puolivälieriin ja välieriin, Kalle Koljonen toiselle kierrokselle ja puolivälieriin. Iikka Heino oli mukana vain Ruotsissa, jossa taival katkesi heti avauskierroksella. Virossa Anton Kaisti ja Oskari Larkimo menivät nelinpelissä välieriin asti.

Tennis: Kausi on lähtenyt räväkästi käyntiin. Henri Kontinen eteni ATP250-tasolla Dohassa välieriin Franko Skugorin kanssa ja Aucklandissa puolivälieriin Rohan Bopannan kanssa ennen kauden grand slam -avausta Australian avoimia, jossa tie vei Jan-Lennard Struffin kanssa puolivälieriin. Sekanelinpelissä Kontinen ylsi Gabriela Dabrowskin kanssa välieriin asti. Emil Ruusuvuori avasi kautensa vahvasti etenemällä Bendigon challenger-turnauksen finaaliin, mutta grand slam -debyytti jäi vielä tekemättä, kun tie Australian avoimissa katkesi toiselle karsintakierrokselle. Harri Heliövaara on ehtinyt pelata nelinpelin Bangkokin challenger-turnauksessa, jossa matka katkesi avauskierrokselle hollantilaisen David Pelin kanssa. Tällä viikolla Heliövaara pelaa Australiassa, jossa on edennyt jo finaaliin asti nelinpelissä.

Myös Patrik Niklas-Salminen on ehtinyt challenger-tasolle; Rennes’ssä hän eteni toiselle kierrokselle. Sitä ennen Niklas-Salminen ehti pelata kaksi ITF-kiertueen M15-tason turnausta Espanjassa; tuloksina puolivälierä (myös nelinpelissä) ja toinen kierros. Otto Virtanen karahti karsintaan saman tason kilpailussa Tunisiassa ja Eero Vasa Hong Kongissa. Helmikuun Fed Cup -kotiturnaukseen valmistautuvien naisten puolella Oona Orpana on edennyt kahdessa W15-tason turnauksessa Tunisiassa puolivälierään ja välierään sekä nelinpelissä finaaliin asti. Anastasia Kulikova puolestaan oli samalla tasolla Latviassa puolivälierissä.

Uinti: Ida Hulkko kävi uimassa Kiinassa pari kutsukilpailua tammikuussa. 50 metrin rintauinnissa tuli kaksi kertaa neljäs sija, tuloksilla 30,88 ja 30,86. Osana tapahtumaa uidussa 4 x 100 metrin sekauintiviestissä Hulkko ui rintauintiosuuden aikaan 1.06,94, joka olisi rikkonut Tokion olympiakisojen A-rajan, jos se olisi viralliseksi ajaksi hyväksytty.

Yleisurheilu: Jo ennen hallikauden alkua saatiin ulkoa olosuhteisiin nähden varsin kova tulos, sillä Suvi Koskinen heitti kymmenen asteen pakkasessa Kaustisella moukaria ennätyksensä 65,44. MM-hallien tulosrajan ehtivät rikkoa jo Lotta Kemppinen 60 metrillä Helsingissä (7,28) sekä Matilda Bogdanoff useammankin kerran (parhaimmillaan Helsingissä 8,03), kunnes Kansainvälinen Yleisurheiluliitto ilmoitti siirtäneensä Kiinaan suunnitellut kisat vuodella eteenpäin koronavirusaallon takia. Muut Suomen kärkiaiturinaiset avaavat Karlsruhessa perjantai-iltana. Wilma Murto avasi seipäässä kautensa Tukholmassa lupaavasti hyppäämällä 447 ja ollen toinen – kuten myös 538 ylittänyt Tommi Holttinen miehissä. Salla Sipponen puolestaan heitti kiekkoa hallissa 57,21.

Ei-olympialajit

Keilailu: European Bowling Touria vuosimallia 2020 on ehditty keilata jo kolme turnausta. Teemu Putkiston alku kauteen on ollut vahva, sillä Ruotsissa hän oli toinen ja Irlannissa kolmas. Välissä keilatussa Ballmaster Openissa Helsingissä Putkisto oli mukana ennen viimeistä kuuden keilaajan finaalivaihetta, kuten olivat myös Tomas Käyhkö, Pasi Uotila ja Juhani Tonteri. Osku Palermaa on ottanut Yhdysvaltain PBA-kiertueella alkuvuodesta sijat kolme, 30 ja 48.

Muodostelmaluistelu: Team Unique voitti kansainvälisen kilpailun Puolassa ja sijoittui toiseksi Ruotsissa. Helsinki Rockettes varmisti Puolassa Suomen kaksoisvoiton, Ruotsissa Lumineers oli neljäs.

Ralli: MM-sarja 2020 käynnistyi Monte Carlosta. Esapekka Lappi kyyditsi Fordinsa neljänneksi, Kalle Rovanperä Toyotansa viidenneksi ja Teemu Suninen Fordinsa seitsemänneksi.

Squash: Emilia Soini karsiutui avauskierroksella maailmankiertueen osakilpailussa Brooklynissa. Tällä viikolla pelataan Finnish Openia.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup käynnistyi ryminällä tammikuussa, kun ohjelmassa oli Veysonnazin, Prato Nevoson ja Kranjska Goran osakilpailut. Santeri Kiiveri on hallinnut miesten LW6-luokan pujotteluja suvereenisti, sillä neljästä kilpailusta on kolme voittoa ja yksi kolmossija. Viidestä suurpujottelusta tulossarja on: 5, 5, 8, 5 ja 6. Kolmesta super-G:stä Kiiveri on ottanut sijoitukset 7, 14 ja 12.

Istumalentopallo: Helmikuussa pelattavaan paralympiakarsintaturnaukseen valmistautuva naisten maajoukkue ei voittanut erääkään neljässä ottelussaan Pajulahti Gamesissa. Tuloksena oli kuudes sija.

Maalipallo: Suomen kokenut sininen joukkue juhli Pajulahti Gamesin miesten sarjan voittoa puhtaalla pelillä. Miesten valkoinen joukkue oli kahdella voitollaan turnauksen seitsemäs. Naisissa Suomi jäi turnauksen viimeiseksi ilman otteluvoittoja.

Maastohiihto: Inkki Inola oli näkövammaisten luokassa sprintissä kuudes ja lyhyellä matkalla 12:s maailmancupin osakilpailussa Saksassa. Sini Pyy otti kelkkahiihdossa samoilla matkoilla sijat 12 ja 9.

Ratsastus: Sanna Koskiluhta teki komeaa jälkeä kahdessa Moskovassa käydyssä kolmen tähden kilpailussa tammikuussa, sillä hän kirjautti ratsullaan Liptona III voiton kaikissa kuudessa kilpailussaan III-ryhmässä. Jessica Kerttunen ylsi IV-ryhmässä kahdesti toiseksi ja neljä kertaa kolmanneksi. Jaana Kivimäki kilpaili puolestaan Ranskassa, jossa hän oli jokaisessa kilpailussa kolmas II-ryhmässä. Paralympiakarsinnat huipentuvat viikonloppuna Hollannissa, jossa mukana ovat suomalaisista Katja Karjalainen, Kivimäki ja Pia-Pauliina Reitti.

Yleisurheilu: Ronja Pahaoja teki paluun kilpakentille Pajulahdessa pidetyissä SM-halleissa 19. tammikuuta. Pituutta meni T11-luokassa 384 ja 60 metriä kulki 9,39.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Sekä poikien alle 20-vuotiaiden että tyttöjen alle 18-vuotiaiden maajoukkue ottivat ikäluokkansa MM-kisoista vuodenvaihteessa neljännet sijat. Pojat voittivat alkulohkossa Slovakian ja Kazakstanin sekä puolivälierässä Yhdysvallat 1-0, mutta välierässä Kanadaa vastaan tuli tappio 0-5 ja pronssiottelussa Ruotsille 2-3. Tyttöjen puolella formaatti oli sellainen, että jo alkulohkossa vastassa olivat tulevat mitalijoukkueet, ja nelossijaan riitti yksi voitto (puolivälierässä Tshekki kaatui 3-1). Välierässä Kanada oli parempi maalein 4-1 ja pronssiottelussa Venäjä maalein 6-1.

Käsipallo: Miesten maajoukkueella oli erittäin kiireinen tammikuu. MM-karsinnat päättyivät neljän ottelun putkeen; Kreikassa Suomi taipui 22-36, mutta kotona otettiin revanssi maalein 32-28. Israelia vastaan kotona tuloksena oli tasapeli 26-26, ja karsinnat päättyivät 23–14-vierasvoittoon Kyproksella. Tuloksena oli lohkon kolmossija ja karsiutuminen jatkosta. Heti perään pelattiin EM-esikarsinnat Georgiaa vastaan; vieraissa tuloksena oli tasapeli 24-24, mutta kotivoitto 37-21 takasi Suomelle paikan karsintojen seuraavaan vaiheeseen, joka pelataan syksyllä.

Salibandy: Naisten maajoukkue pelaa lauantaina maaottelun Ruotsia vastaan Uppsalassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta