Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.02.2020 | Huippu-urheilu

Tammikuun urheilijanosto: Jättiläismäki Söldenissä siivitti Elias Syrjän ”uransa hienoimpaan juttuun”

Freestyle-hiihtäjä Elias Syrjä on vankistanut asemaansa big airin maailman huippujen joukossa tällä kaudella, mistä saatiin todiste viimeksi Aspenin X Gamesissa. Syrjä sai ison sysäyksen tähän kauteen jo viime huhtikuussa maailman isoimmasta hyppyristä.

Maailmancupissa sijat 18, 7 ja 5. Ja viimeksi tammikuussa Aspenin X Gamesissa karsintakilpailun hieno voitto ja finaalin seitsemäs sija. Elias Syrjä on tällä kaudella osoittanut, että hän kuuluu maailman eliittiin freeskin big airissa.

– On jäänyt hyvä maku kaudesta. Ei ole paljon juttuja jäänyt hampaankoloon. Ainahan sitä olisi voinut laskea paremminkin ainakin Kiinassa ja X Gamesissa, mutta kokonaisuutena olen tyytyväinen, Rukalta laskemasta tavoitettu Syrjä myhäilee.

Big airin maailmancup-ohjelma oli niin syyspainotteinen, että Syrjän kilpailukaudella on enää yksi isompi tavoite, Tshekin maailmancup helmikuun lopulla. Lifestyle-urheilun megatapahtuma X Games olikin 21-vuotiaalle Syrjälle mieluinen lisä kilpailukalenteriin – etenkin, kun paikka finaaliin avautui vieläpä karsinnan ykkösenä.

– En osannut oikein odottaa mitään. Se oli varmasti tähän mennessä laskettelullisesti hienoin juttu elämässäni päästä legendaariseen big airin yöfinaaliin. Se oli tosi hieno juttu! En ottanut siitä ihan hirveästi mitään paineita, Syrjä naurahtaa.

– Se oli huikea tapahtuma ja kokemus. Ei sillä, että muut tapahtumat olisi huonosti järjestetty, mutta tuo oli vain niin paljon paremmin järjestetty. Oikeaa ruokaakin oli koko ajan mahdollista syödä, monia eri vaihtoehtoja. Erittäin hyvin siellä pidetään urheilijoista huolta.

Olympiastatus nostanut big airin tasoa

Syrjä on vielä valtavirrasta poikkeava freestyle-hiihtäjä. Slopestyle otettiin olympiaohjelmaan jo Sotšissa 2014, ja se onkin ollut monen lajiin vihkiytyneen urheilijan – muun muassa kaikkien muiden suomalaisten kärkilaskijoiden – ensisijainen alalajivalinta. Big airissa olympiamitaleista kilpaillaan vasta Pekingissä 2022, mutta Syrjä on satsannut nimenomaan siihen aikuisuransa alusta asti.

– Ensimmäisellä maailmancup-kaudellani (2017-2018) kiersin kaikki slopestylen ja big airin osakilpailut. Se oli aika raskasta ja aikaa vievää. Sillä kaudella sain big airista parempia tuloksia, joten sen pohjalta valitsin sen, Juha Mourujärven ja Jussi Monosen valmennettava avaa.

– Jälkeenpäin mietittynä big air on siinä mielessä helpompaakin, että kun hyppyreitä rakennetaan kaupunkeihin ja niin edespäin, olosuhteet eivät ole ihan niin arktiset kuin joissain slopestyle-kisoissa korkealla jäätiköllä. Kaupungeissa sade on melkein ainoa, joka voi haitata – ei ole kylmää viimaa tai lumimyrskyjä.

Heti avauskaudellaan maailmancupissa Syrjä oli vakiovieras kymmenen parhaan joukossa big air -kilpailuissa. Viime kaudella paras sijoitus oli kymmenes Quebecissä, kunnes tällä kaudella taso on palannut kympin joukkoon. Syrjä myöntääkin, että lajin saama olympiastatus on nostanut tasoa kilpailuissa.

– Taso on ehdottomasti noussut. Paljon. Myös landing bagien yleistyminen on toki vaikuttanut. Porukka on tosi janoista tekemään kaikkea uutta, Syrjä kertoo.

Taitoarsenaali karttui Söldenin jättihyppyrissä

Syrjäkin kuuluu tähän porukkaan. Uuden tekemiseen ja oppimiseen avautui hieno mahdollisuus viime kauden päätteeksi huhtikuussa, kun nuori urheilija kutsuttiin tunnetun automerkin kutsutapahtumaan Itävallan Söldeniin. Kyseessä oli ensisijaisesti kuvaustapahtuma, mutta viikon päätteeksi järjestettiin myös kilpailu, jossa Syrjä pesi kaikki maailman huiput ja voitti koko kilpailun.

– Ei se voitto itsessään isompaa buustia antanut, mutta ne siellä opitut temput ovat auttaneet paljon. Siellä on puitteet rakennettu sellaisiksi, että siellä voi porukka ylittää rajojaan. Olihan se voittokin hieno juttu, mutta ennemmin lähdin sinne pitämään hauskaa ja oppimaan uusia temppuja. Hienosti meni se reissu, Syrjä muistelee.

– Ne setit, mitä sinne rakennetaan, ovat niin paljon isommat kuin missään muualla. Se mahdollistaa sen, että siellä pystyy tekemään paljon isompia juttuja. Suomeen ei varmaan saisi edes rakennettua sen kokoisia settejä – saati sitten se, että niihin saisi riittävästi vauhtia. Aina kun tuollaista kokemusta tarjotaan, pyrin hyödyntämään sen parhaalla mahdollisella tavalla.

Kyseessä on siis vähän samanlainen ilmiö kuin polkupyöräilyn oppiminen apupyörien avulla. Söldenissä opitut temput ovat kantaneet osaltaan myös tähän kauteen.

– Kun jonkin tempun on pystynyt kerran tekemään, sen tekemiseen jostain muusta hyppyristä on niin paljon pienempi kynnys, kuin jos sitä yrittäisi ensimmäistä kertaa jostain ei-niin-turvallisesta hyppyristä, Syrjä vahvistaa.

Kuva: Ski Sport Finland

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija tai joukkue, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle tai -joukkueelle sekä -suoritukselle kerrallaan.