Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.02.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 6/2020: Suomen ennätys, lasikattojen rikkomista ja lupaavia MM-kenraaliharjoituksia

Emil Ruusuvuoresta tuli ensimmäinen suomalainen ATP-turnauksen pääsarjassa sitten Jarkko Niemisen, kun hän meni toiselle kierrokselle Montpellierissä. Sekä Naisleijonat että ampumahiihtäjä Tero Seppälä onnistuivat MM-kenraaliharjoituksissaan. Lumilautailussa tuli suomalaismenestystä Dew Tourilla.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Jens Henttinen oli 44:s maailmancupin pujottelussa Chamonix’ssa. Ranskasta Henttinen jatkoi suoraan Saksaan, jossa laski Eurooppa-cupin pisteille pujotellen 21:nneksi. Päivää aiemmin suurpujottelussa Arttu Niemelä oli 34:s ja Turo Torvinen 35:s. Berchtesgadenissa jatketaan vielä maanantaina pujottelulla. Tulevana viikonloppuna naisten maailmancup jatkuu tekniikkalajeilla Mariborissa.

Ampumahiihto: Tero Seppälä oli viimeistelemässä MM-kuntoaan IBU Cupissa Italiassa; nolla-ammunta tuotti sijan kuusi pikakilpailussa. Muut suomalaiset eivät pisteille venyneet. IBU cupia jatketaan tällä viikolla Val Martellossa, mutta päähuomio kohdistuu Anterselvassa torstaina sekaviestillä käynnistyviin MM-kisoihin.

Freestyle: Kumparelaskun maailmancupin Pohjois-Amerikan kierros päättyi Yhdysvaltojen Deer Valleyssä, jossa Jimi Salonen karsiutui jälleen niukasti finaalin toisesta vaiheesta sijoittuen seitsemänneksi. Parikumpareissa Salonen oli 31:s. Eurooppa-cupissa suomalaisten kokonaispanos oli jälleen väkivahva, sillä Ranskassa kymmenen joukossa oli viisi suomalaista kolmanneksi yltäneen Rasmus Karjalaisen johdolla. Åressa kymmenen joukkoon mahtui peräti kuusi suomalaista kilpailun voittaneen Akseli Ahvenaisen ja kolmanneksi sijoittuneen Riku Voutilaisen loistaessa kirkkaimpina tähtinä. Parikumpareissakin suomalaisia oli viiden joukossa neljä ja viides vielä kymmenes. Tällä kertaa podiumille kipusivat Miska Mustonen (toinen) ja Olli Penttala (kolmas). Tällä viikolla Eurooppa-cupin kumpareikkoa kesytetään Jyväskylässä.

Freeskin Eurooppa-cupissa Vilma Warpenius oli slopestylessa neljäs Ranskassa. Slovakiassa oli lauantaina big air -kilpailu, jossa Miika Virkki oli toinen ja Henri Immonen seitsemäs. Eurooppa-cup jatkuu big airilla Puolassa viikonloppuna, mutta myös maailmancupia kisataan taas viikonloppuna, kun Calgaryssä lasketaan slopestylea.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas laski maailman valioiden joukossa neljänneksi slopestylessa Copper Mountainin Dew Tour -kutsukilpailussa Yhdysvalloissa. Enni Rukajärvi oli naisten kilpailussa viides. Tällä viikolla maailmancupissa on slopestyle-kilpailu Calgaryssä ja Eurooppa-cupissa big airia Puolassa.

Maastohiihto: Ristomatti Hakola esitti lupaavaa vauhtia Falunin maailmancup-viikonlopussa; perinteisen sprintissä hän karsiutui täpärästi finaalista ollen seitsemäs ja vapaan 15 kilometrillä sijoitus oli 11:s. Iivo Niskanen oli sunnuntain kilpailussa yhdeksäs, Perttu Hyvärinen 22:s. Myös Lauri Vuorinen (21:s) läpäisi karsinnan sprintissä. Naisten sprintissä neljä suomalaisnaista selvitti karsinnan, mutta erävaiheessa ei jatkopaikkoja enää tullut Katri Lylynperän ollessa parhaana 19:s. Vapaan kympillä Krista Pärmäkoski oli kymmenes, Laura Mononen 18:s ja Kerttu Niskanen 20:s. Maailmancup jatkuu Östersundissa viikonloppuna.

Mäkihyppy: Ainoana suomalaisena pisteille yltänyt Antti Aalto hyppäsi 27:nneksi Willingenin maailmancupissa lauantaina. Sunnuntain kilpailu peruttiin. Myös continental cupia hypättiin Saksassa, mutta Andreas Alamommo ja Eetu Meriläinen jäivät kahdesti avauskierrokselle. Naisten maailmancupissa Itävallassa Julia Kykkänen nappasi sijoitukset 39 ja 29. Miesten maailmancup jatkuu Itävallassa viikonloppuna.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen oli B-ryhmässä 500 metrillä 27:s, tonnilla 21:s ja 1 500 metrillä 20:s, kun maailmancup jatkui Calgaryssä viikonloppuna. Tällä viikolla luistellaan matkakohtaisista maailmanmestaruuksista Salt Lake Cityssä sekä juniorien maailmancupia Minskissä.

Taitoluistelu: Emmi Peltonen luisteli toiseksi pistein 176,16 ja Jenni Saarinen kolmanneksi pistein 171,23 PM-kisoissa Norjassa. Laura Karhunen juhli tyttöjen sarjan voittoa. Kautensa loukkaantumisen takia vasta nyt aloittanut jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis otti kansainvälisen kilpailun voiton Italiassa pistein 182,88. Yuka Orihara ja Juho Pirinen olivat samassa kisassa viidensiä pistein 168,75.

Yhdistetty: Maailmancupin viikonloppu Otepäässä peruttiin lumipulan takia.

Kesäolympialajit

Golf: Matilda Castrén teki debyyttinsä LPGA-kiertueella Australiassa. Ensimmäisen cutin Castrén selvitti, mutta päätöskierrokselle otettujen 40 pelaajan joukkoon hän ei yltänyt, vaan jakoi sijaa 59. Debyyttikauttaan Euroopan kiertueella pelaava Sami Välimäki otti hienon seitsemännen sijan samassa paikassa pelatussa miesten Euroopan kiertueen osakilpailussa. Janne Kaske ei läpäissyt cutia – kohtalo, joka odotti myös koko suomalaiskolmikkoa Roope Kakko, Oliver Lindell ja Lauri Ruuska haastajakiertueella Etelä-Afrikassa. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Australiassa, miesten haastajakiertue Etelä-Afrikassa.

Judo: Samuli Viitanen oli ainoana suomalaisena mukana Pariisin grand slam -turnauksessa. Viitanen taipui 90-kiloisissa avausottelussaan Slovenian Peter Zilkalle (IJF-ranking 36).

Karate: Alle 21-vuotiaiden EM-kisoista Unkarista ei ollut tuomisena isompaa suomalaismenestystä. Monica Kauppi otti 61-kiloisissa pari otteluvoittoa, kuten myös Elina Lehtonen 68-kiloisissa. Tuomas Suur-Inkeröinenkin otti yhden voiton 75-kiloisissa. Tällä viikolla kamppaillaan K1 Premier Leaguen merkeissä Dubaissa.

Miekkailu: Niko Vuorinen miekkaili sijalle 60 kalpamiekkailun maailmancupissa Vancouverissa. Pudotusvaiheessa Vuorinen pudotti kaksi vasurimiekkailijaa, mutta taival tyssäsi ranskalaisen Alexandre Bardenet’n (FIE-ranking 13) käsittelyssä.

Nyrkkeily: Elina Gustafsson otteli kakkoseksi 69-kiloisissa kansainvälisessä turnauksessa Unkarissa. Finaalissa tuli tappio hallitsevalle maailmanmestarille, Turkin Surmeneli Busenazille.

Paini: Tällä viikolla väännetään Italiassa Euroopan mestaruuksista.

Purjehdus: Australiassa purjehditaan tällä viikolla maailmanmestaruuksista laser standardissa, 49er FX:ssä ja nacra 17 -luokassa.

Pöytätennis: Benedek Oláh ylsi neljällä voitolla välieriin asti Kansainvälisen Pöytätennisliiton challenge-tason kilpailussa Espanjassa. Taival katkesi Saksan Benedikt Dudaa (ITTF-ranking 42) vastaan. Alkavalla viikolla Oláhilla on ohjelmassaan sekä Ranskan liigaa että challenge plus -tason turnaus Portugalissa.

Ratsastus: Anna-Julia Kontio sijoittui 12:nneksi esteratsastuksen viiden tähden kilpailussa (150 sentin esteillä) Ranskan Bordeaux’lla. Ratsuna Kontiolla oli Callas AH Z. Tällä viikolla Emma Kanervan on määrä kilpailla kouluratsastuksen maailmancupissa Saksassa.

Tennis: Emil Ruusuvuori rikkoi menneellä viikolla parikin lasikattoa Montpellierin ATP250-tason turnauksessa; ensin Ruusuvuori raivasi tiensä ATP-turnauksen kaksinpelin pääsarjaan ensimmäisenä suomalaisena sitten Jarkko Niemisen ja heti perään tuli myös ensimmäinen voitto ATP-tasolla. Ruusuvuori taipui toisella kierroksella, minkä jälkeen matka jatkui suoraan ATP500-tason turnauksen karsintoihin Rotterdamiin. Yksi voitto tuli, mutta toisessa ottelussaan Ruusuvuori taipui Ranskan Gregoire Barrerelle (ATP-ranking 91), joten pääsarjapaikka jäi ottamatta. Henri Kontinen paikan pääsarjaan otti Jan-Lennard Struffin kanssa nelinpelin karsinnoista – voittaen matkalla myös Ruusuvuoren ja Jannik Sinnerin. Harri Heliövaara eteni puolivälieriin challenger-tason turnauksessa Australiassa nelinpeliparinsa Sam Verbeekin kanssa. Kaksinpelissä Heliövaara taipui avauskierroksella. Tällä viikolla Patrik Niklas-Salminen ja Otto Virtanen pelaavat ITF-kiertueen M25-tason kisoja, Ruusuvuori taas karsii sisään Marseillen ATP250-turnaukseen.

Suomen naisten maajoukkue pääsi nousukarsintaotteluun Georgiaa vastaan Fed Cupin Eurooppa-Afrikan II-ryhmän kotiturnauksessa Talissa, mutta Georgia nousi otteluvoitoin 2-1. Suomi taipui myös Tanskalle voitoin 1-2, mutta voitot Egyptistä (3-0) ja Portugalista (2-1) varmistivat paikan nousukarsinnassa. Anastasia Kulikova voitti kaikki neljä kaksinpeliotteluaan, mukaan lukien Georgian Ekaterine Gorgodze (WTA-ranking 199). Oona Orpana voitti ykköspelaajien taistoistaan yhden, Egyptin Maiar Sherifiä (WTA-188) vastaan. Nelinpelivoitot Suomi otti Egyptistä ja Portugalista duolla Orpana/Laura Hietaranta.

Yleisurheilu: Nooralotta Neziri sivusi 60 metrin aitojen SE-aikaa 7,97 ja sijoittui ajallaan neljänneksi Torunin kansainvälisissä hallikisoissa lauantaina. Reetta Hurske pysäytti kellot aikaan 7,99 ja oli kuudes. Aiemmin viikolla Hurske oli Düsseldorfissa kuudes ajalla 8,06 Nezirin karsiutuessa finaalista. Elmo Lakka oli mukana Torunissa miesten pika-aidoissa, mutta aika 7,83 ei riittänyt finaaliin. Düsseldorfissa avasi kautensa myös Kristiina Mäkelä, joka mittautti tuloksen 13,83 kolmiloikassa. Täsmälleen samaan mittaan ylsi myös Senni Salminen pohjoismaisessa hallimaaottelussa Helsingissä. Suomi oli sekä miehissä että naisissa toinen Ruotsin takana. Parasta tulosantia suomalaisittain oli Wilma Murron 460 seipäässä, jota myös Elina Lampela säesti hyvin ylittämällä 435. Tämän viikon merkittävin tapahtuma on SM-hallit Tampereella. Sitä ennen kansainvälinen hallikausi jatkuu Berliinissä perjantaina.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Eva Wahlström menetti viisi vuotta hallussaan pitämän WBC-liiton ylemmän höyhensarjan tittelinsä lauantaina Sheffieldissä. Englantilainen Terri Harper voitti kaikin tuomariäänin.

Darts: Marko Kantele avasi PDC Pro Tourin karsiutumalla avauskierroksella molemmissa Barnsleyssa käydyissä kilpailuissa. Homma jatkuu tulevana viikonloppuna Wiganissa.

Keilailu: Osku Palermaa keilasi sijalle 33 Yhdysvaltain PBA-kiertueen Tournament of Championsissa Ohiossa.

Ralli: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Ruotsin osakilpailulla.

Squash: Emilia Soini taipui avausottelussaan challenger tour 20 -tason kilpailussa St. Louisissa. Miesten CT10-tasolla Atlantassa Henrik Mustonen eteni puolivälieriin, Matias Tuomi puolestaan taipui avauskierroksella Calgaryssä.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup jatkuu tällä ja ensi viikolla Venäjällä. Ohjelmassa on sekä vauhti- että tekniikkalajeja.

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari laski luokkansa toiseksi banked slalomissa Copper Mountainin Dew Tour -kutsukilpailussa.

Uinti: World Series -kausi käynnistyy Australiasta loppuviikolla. Suomalaisista mukana S6-luokassa Henrik Krogius.

Yleisurheilu: Kiekonheiton talvimestaruuksista kisattiin Porissa. Petteri Peitso linkosi luokassa 11 tuloksen 34,84.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Naisleijonat juhli Euro Hockey Tourin voittoa. Finaaliturnauksessa Ruotsissa kaatui Saksa 3-1, Sveitsi 8-2 ja loppuottelussa Ruotsi 4-0. Miehet kaatoivat torstaina Helsingissä Venäjän 3-0, mutta viikonloppuna Ruotsissa tuli tappiot Tshekille 1-3 ja Ruotsille 1-5.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta